Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мисията невъзможна: Режим Фантом

Екшън каскадите - Мисията невъзможна: Режим Фантом / информация за филма

Mission: Impossible – Ghost Protocol 2011
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Екшън каскадите

06.12.2011  |   синефиш.бг
В друга сцена с много действие Итън се подхлъзва от прозорец на четвъртия етаж и докато руските оперативни агенти го чакат да се предаде, хваща колана си, скача от корниза на сградата, плъзва се надолу по електрическа жица до покрива на движещ се микробус и се претъркулва на улицата невредим. “Това беше една от каскадите с най-голямо предизвикателство в целия филм, що се отнася до трудност – казва координаторът на каскадите Грег Смърз. – Бяхме я репетирали много пъти на сцена, докато стана привична като стара шапка, после отидохме и я направихме на място. Том я направи идеално само след няколко дубъла.

Ключовата дума тук е “Том”. Тази каскада – знакова сред многото, които ще видят зрителите – е изпълнена от самия Круз, което важи и за целия филм. “Том иска да прави всичко лично – казва Смърз, - дори когато не се налага. Имаше сцени, при които продуцентите много се изнервяха, защото той искаше да прави нещата все по-трудни. Казвах му: Том, никой няма да знае, че не си бил ти. Няма нужда да го правиш, дубльорът ти ще го свърши, а ти просто гледай. Той само ме погледна и каза: “Но аз толкова се забавлявам”.”

Бърд го потвърждава: “Съгласен съм с Том, че когато самият актьор го изпълнява се получава нещо вповече, което публиката усеща. Въпросът не е просто в това, че виждаш лицето на актьора. Човек като Том придава наситеност на момента, защото е актьор. Когато пада, ви показва страха на човек, който внезапно е бил хвърлен. Това е актьорска игра и аз мисля, че зрителите могат да доловят разликата.” Круз е тясно свързан с всяка стъпка на каскадьорския процес. “Той обича екшън филмите, приема ги много сериозно и винаги си подготвя домашното. – казва Бърд. – Той е мечтата на координатора на каскади, защото дава всичко от себе си. Иска да разбере всеки аспект на изпълнението на каскадата и планирането й. Когато дойде денят за осъществяване на каскадата, той е напълно подготвен. Той е създаден за такъв тип филми. “ Пола Патън добавя: “Ето защо той е идеалният Итън Хънт. Той е съвършено безстрашен. Живее за опасността и вълнението и върши невъзможното, това е правил през цялата си кариера.”

Останалите от актьорския състав следват примера на Круз и по отношение на работна етика, и в желанието си да дадат по-реалистично преживяване на зрителите, като също изпълняват много от каскадите си сами, особено при бойните сцени.
Актьорите тренират в продължение на четири месеца всеки ден с треньора и боен координатор Роб Алонсо. Подходът на Алонсо е фокусиран главно към това, актьорите да усвоят всички движения, за да могат да пресъздадат реалистичен бой. “Той ни тренира да научим движенията, които са полезни при бой въобще, а не при готова хореография на бой – обяснява Пола Патън. – После, когато снимките на боя наближат, се създава някаква хореография, така че като отидеш да снимаш сцената да не мислиш за това, а да го накараш да изглежда колкото може по-реално.”


Обучението се оказва много полезно за Патън и Леа Сейду, когато Джейн най-после се изправя срещу Моро в ръкопашен бой. “Искахме да постигнем бой, който да е бърз, ожесточен и да създава чувството, че е донякъде извън контрол – казва режисьорът Бърд. – Първоначално Леа трябваше да направи няколко близки плана, а една каскадьорка щеше да изпълни останалото, но тя влезе в настроение и каза, че иска да направи всичко.” Двете работят заедно със Смърз и Алонсо в продължение на месеци, за да изпипат сцената.

Друга много трудна поредица каскади във филма включва един от най-сложните декори, изграждани някога за екшън филм. За да бъде предотвратено започването на ядрен холокост, Итън и Кърт Хендрикс /Майкъл Нюквист/ се сбиват за руско куфарче, в което са кодовете за ядрена атака. Двамата водят старомоден юмручен бой в 3D автоматизиран паркинг, пълен с машинария и автомобили, които постоянно се движат.

“Тези каскади бяха в тон с концепцията ни да не се гърми прекалено много с огнестрелно оръжие, похабявайки един тон муниции – обяснява Андре Немек. – С Джош обсъдихме да включим юмручен бой от старата школа, но в шантава среда. Спомних си разговор с един приятел архитект, който ми беше казал за тези автоматизирани паркинги. С Джош проверихме в Интернет и открихме един такъв на Фолксваген. Гледахме снимки от него и си казахме: Това е буквално най-щурата среда за юмручен бой, при което като горещ картоф се подхвърля насам-натам куфарче с ядрен заряд – щуро.”


 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Димитър Дринов
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ивайло Петков
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Мартин Тонев
[+] Yantk.blogspot
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Траян Коянков
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 71/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg