Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Туристът

Още за филма Туристът - Туристът / информация за филма

The Tourist 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма Туристът

22.12.2010  |   синефиш.бг
Когато Флориан Хенкел Фон Донерсмарк представя идеята си за филма на продуцента Греъм Кинг, на него му отнема само 30 минути за да реши, че иска да финансира проекта. „Сценарият много ми допадна, а щом разбрах че и Анджелина ще играе главната женска роля, изобщо нямах съмнения, че искам да участвам в това приключение.”, казва продуцентът.

Джоли е привлечена от филма, не само заради потенциала на силния женски образ, но и заради възможността да работи с режисьора Донерсмарк, който също така е и съсценарист на филма. След като се запознават веднага става ясно, че режисьорът и звездата са на една вълна по отношение на филма, който искаха да се получи – изобилстващ от лукс, блясък и забавление, филм, който да прикове вниманието на зрителите за няколко часа и в същото време да не е натоварващ и тежък.
Най-важната стъпка за режисьора и кинодейците бе да намерят подходящия актьор за главната мъжка роля. „Трябваше ни някой достоен партньор на Анджелина, който да не бъде засенчен от нея. Търсехме актьор, който да отговаря на нейните: атрактивност, интелигентност и актьорски умения. Единственото име, което изскочи в съзнанието ми беше – Джони Деп.”, казва режисьорът.

Джони Деп и продуцентът Греъм Кинг са приятели от години и са работили съвместно по няколко проекта. Кинг му споменава за филма и за това, че търсят изпълнител за главната мъжка роля, както и че филмът е вълнуващ, секси трилър, в който ще участва Анджелина Джоли. Деп без никакво колебание се съгласява да бъде част от екипа.

По-късно Донерсмарк и Деп се срещат, за да разговарят за филма. „Представих му своето виждане за героя и на него му хареса.”, спомня си режисьорът. „Срещата ни вместо един,  продължи три часа. Много се смяхме. Разбрах, че ще трябва да внеса малко повече хумор в сценария, за да може да отговаря на невероятния чар на Джони.”

Очевидно е, че Джоли и Деп са едни от най-красивите, харизматични и талантливи актьори на Холивуд, които до този момент, обаче, никога не са се запознавали лично. Това става непосредствено преди филма, при подписването на договорите им. „Те мигновенно си допаднаха. Химията помежду им беше очевидна.”, отбелязва продуцентът Греъм Кинг.

За Донерсмарк те бяха перфектната двойка. „Освен че са кинозвезди, те са и изключителни актьори. Исках да им дам роли, в които да се покажат в цялата си светлина.”, казва режисьорът. „Елис е едновременно и красива, и деликатна, и женствена и силна. Франк е очарователен и забавен, също какъвто е Джони Деп в реалния живот.”

„Да привлечем в екипа на актьорския състав, който и да от двамата /Анджелина или Джони/ би направил филма ни хитов. Но да участват и двамата, това вече беше върхът, като сбъдване на голяма мечта.”, казва съсценаристът Джулиан Фелоус.

Джоли играе Елис Уорд, любовница на престъпника Александър Пиърс, който е изчезнал. „Много хора са по петите му.”, обяснява Джоли. „Той е откраднал много пари от някакъв гангстер, който сега търси отмъщение и си иска парите обратно. В същото време англичаните го търсят за неплатени данъци върху парите, които е откраднал, а и самата Елис го издирва, защото не го е виждала отдавна и не знае кога може да се появи отново.”

За да преустанови слуховете, които са тръгнали, че Пиърс си е променил драстично външния вид, той праща съобщение на Елис със следната задача: да се качи на някой влак за Венеция, да подбере мъж, отговарящ приблизително на височината и структурата на Пиърс и горе-долу да прилича на него, след което да направи така, че всеки да повярва, че този човек е Пиърс. Тя се спира на американецът, учител по математика, Франк Тупело (Джони Деп), който пътува за Венеция с идеята да се опита да излекува разбитото си сърце. „Тя го вкарва в едно приключение, за което той изобщо не е подготвен.”, добавя Джоли.

Разбира се, не всичко става така, както Елис го е планувала. „Представете си една изключително красива, елегантна и изтънчена жена, която се влюбва в мъж, който не отговаря на никой от тези критерии.”, казва режисьорът. „В грандиозния план на Елис липсваше една малка подробност – тя не беше предвидила вероятността, че може да се влюби в този непознат. Това го нямаше в плана, това изобщо не трябваше да се случва.”

„Исках филмът ни да бъде трилър, който да е забавен и хората да ходят да го гледат с кеф.”, казва продуцентът Кинг. „Двама изключителни актьори, с невероятна химия по между им, на едно екзотично място! Какво повече искаме? Кой не би тръгнал на едно приключение с Анджелина и Джони в Париж и Венеция?” 

Сценаристите решават действието на филма да се развива във Венеция, което според Донерсмарк допринася за оформянето на уникалната му атмосфера, тъй като там красотата и опасността вървят ръка за ръка.

Кинодейците допълват звездната двойка /Джоли - Деп/ с не по-малко известни актьори. Един от тях е Пол Бетани, изпълняващ ролята на инспектор Ейксън, който е по петите на гангстера Александър Пиърс. „Той е обсебен от него. Залавянето на Пиърс се е превърнало във фикс идея за ченгето. Разследването му е доста усложнено и заплетено, тъй като е мотивиран от лични причини.”, обяснява за своя герой Бетани.

Тимъти Далтън, известен най-вече с ролята си на Джеймс Бонд, пресъздава един по-различен тип на английския държавен агент в „Туристът”. „Играя главен инспектор Джоунс, който изцяло отговаря за случая „Александър Пиърс”. Моят герой не се вълнува от моралната гледна точка на операцията, да се залови престъпника, а по-скоро от това да се намерят парите, които Пиърс притежава незаконно – 744 милиона.”, обяснява Далтън.

Стивън Беркоф играе престъпника Шоу, който също желае да открие Пиърс, може би най-много от всички. „Моят герой е една особена смесица от зло, чар и изтънченост.”, казва Беркоф. „Имах няколко много силни сцени с Анджелина, включващи ножове и оръжия. Тя е безстрашна, изключително концентрирана и доверчива.”, допълва Беркоф.

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Велин Манов
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Велчо Стефанов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Ивайло Петков
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 62/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg