Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тайният живот на Уолтър Мити

Напълно съвременен Мити - Тайният живот на Уолтър Мити / информация за филма

The Secret Life of Walter Mitty 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Напълно съвременен Мити

11.12.2013  |   синефиш.бг
Уолтър Мити: същ. Обикновен човек, който отделя далеч повече внимание на авантюристичните си мечти, отколкото на реалния живот

Никой не знае в действителност силата на мечтите в главата ни. . . докато те вдъхновят нашата реалност. Това се случва в новия прочит на Бен Стилър на една от най-влиятелните фантастични истории за всички времена - всъщност най-типичната приказка за неустоимия чар на фантазирането: ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА УОЛТЪТР МИТИ на Джеймс Търбър. Стилър взима приказката от 1939г. и я пренася в 21ви век като комичен епос за човек, който открива, че истинският му живот е на път да бъде тотално унищожен от крайно развинтеното му въображение.

Уолтър Мити (Стилър) е съвременен мечтател, който води скучен живот като фоторедактор в списание LIFE. Той редовно си взима умствена почивка от реалността и се потапя в света на фантазиите, който винаги е изпълнен с елегантен героизъм, страстна романтика и триумфи над опасността. Но когато Мити и колежката му, която той тайно обожава (Кристен Уиг), са застрашени да загубят работните си места, Уолтър трябва да направи невъобразимото: да пристъпи към реални действия и да се впусне в най-необикновеното околосветско пътешествие, за което някога е мечтал.

За Стилър ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА УОЛТЪР МИТИ предлага рядък шанс да се погледне от гледната точка на съвремието на този крайпътен камък на американската литература. За първи път той се натъква в гимназията на творбата на Търбър - една история, която почти веднага след публикуването й в The New Yorker прави голямо впечатление, въпреки своята сбита дължина. Тя вдъхновява комедията от 1940 г., многобройни театрални произведения и запечатва фразата „той е Уолтър Мити" в разговорния език, характеризирайки всеки, който хвърля повече енергия в мечтите си, отколкото в реалния живот.

Сега Стилър вижда възможност да разгърне вечно бягащия от действителността персонаж в целия мащаб на нашето време, със цялата ни сложна, смаляващасе и преоборудваща социална мрежа - и да тласне историята още по-далеч в комедиен, драматичен и кинематографичен план, внасяйки визуалния спектакъл на съвременното кино към комбинацията.
„Това, което ми харесва в тази история е, че тя не може да бъде категоризирана, - казва Стилър. - Това е комедия, това е драма, това е едно приключение, това е реалност и фантастика, хиперреалност. Но в основата на всичко това стои герой, с който мисля, че всеки може да се свърже - някой, който в съвременния живот просто извършва движения, а в главата си изживява съвсем различни ситуации и събития. За мен той въплъщава всички неща, които си представяме за себе си и за света, но никога не изказваме на глас."


Пищното веселие и горчивата трогателност на хората, които преследват щури мечти, винаги съпровождат комедийния подход на Бен Стилър към повествованието. Като актьор той се превърна в един от най-големите звезди в света на киното с поредица от образи на обикновени герои, поставени при скандални обстоятелства. Независимо дали става дума за годеник, който всячески се опитва да впечатли ужасяващия си тъст в Запознай се с нашите, дали е самотен нощен пазач на музей, който не може да повярва на очите си в ​​Нощ в музея или мъж, който получава втори шанс с момчето, за което е копнял в гимназията в преминаващата всички граници на жанра комедия Ах, тази Мери!.

Като режисьор той спечели одобрението на критиката острата и свежа комедия, осмиваща света на модата в Зулендър и триумфалната му сатира за лудото филмово екшън царство в Тропическа буря. Но ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА УОЛТЪР МИТИ извежда Стилър на място, където никога не е бил досега, както пред, така и зад камерата. Това е едновременно неговият визуално най-предизвикателен приключенски епос и най-затрогващата човешка история.

Филмът намига с любов към вечната басня на големия американски хуморист Търбър за нуждата на кроткия и благ човек да превърне неуспехите си в нещо далеч по-удивително... вътре в главата си. Но Мити на Стилър е човек от нашето съвремие. Както много от нас, и той се чувства ограничен от обезличения електронен свят, в който всичко се променя толкова бързо, че прави животът му до голяма степен неактуален. Неговият единствен изход е да се спаси в налудничав порой от мечти, където той е постоянен герой, който се бори за по-добър, по-справедлив свят. Това е неговото лично царство, което не споделя с никого... до момента, в който издирването на липсващ кадър на известен фотограф (Шон Пен) му дава неочакван шанс да промени всичко това.

Именно оспорваната борба между нестабилната, несигурна реалност на Мити и красивите му пориви и мечти първо привлича вниманието на Стилър към адаптация на Стивън Конрад на Тайният живот на Уолтър Мити. Той е срещал и други опити за пресъздаване на историята, но досега никое от тях не го е усещал толкова близко.

„Сценарият на Стив не се опитва да се върне към класиката на Дани Кайе от 1940 г., която за времето си е уникална. Той намери различен начин да разкаже историята. От една страна умно и убедително, и от друга създавайки модерен контекст за героя, така че публиката да може да се свърже с него. - казва Стилър. – Най-много ми допадна начинът, по който се споделя идеята един обикновен човек да иска да бъде герой – лирично, сантиментално и забавно. Стив ми каза „в гърдите на всеки американски мъж бие сърцето на един герой" - и аз исках филмът да покаже уважение към всички неща, през които обикновените хора минават. Защото животът е голямо предизвикателство за всички нас, независимо дали сте човек , на когото никой не обръща внимание или сте президентът на Съединените щати. Пътуването на Уолтър разкрива потенциала, който всеки от нас има в себе си."

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



 
Cinefish.bg Cinefish.bg