Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Здрач 3: Затъмнение

Съставът продължава да расте - Здрач 3: Затъмнение / информация за филма

Twilight Saga: Eclipse 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Съставът продължава да расте

23.6.2010  |   синефиш.бг

В "Здрач 3: Затъмнение" усилия влагат както вече познатите актьори, така и новодошли в екипа. Освен режисьорът Дейвид Слейд към "Здрач" семейството се присъединяват и нови актьори.

Сред новодошлите във вампирския състав са Брайс Далас Хауърд в ролята на Виктория, Хавиер Самюел в ролята на Райли и Джодел Ферланд в ролята на Бри.
Сред новите попълнения при Куилеутите са Джулия Джоунс и БуБу Стюарт в ролите на Лия и Сет Клиъруотър плюс Алекс Райс в ролята на майка им Сю Клиъруотър, която остана вдовица след смъртта Хари Клиъруотър в "Новолуние".
Сред другите нови попълнения са номинираната за Оскар Каталина Сандино Морено в ролята на Мария, Джак Хюстън в ролята на Ройс Кинг и певецът Питър Мърфи в ролята на първия вампир.

Бела, Едуард и Джейкъб – върховете на триъгълника
"Здрач" и "Здрач 2: Новолуние" направиха Кристен Стюарт, Робърт Патинсън и Тайлър Лаутнър световни звезди с ролите им на Бела Суон, Едуард Кълън и Джейкъб Блек.

"В "Затъмнение" виждаме напрежението в триъгълника. Съперничеството, ревността, основните човешки емоции при любов и загуба. Това е територия, в която обичам да работя. Страхотно е да пиша за Бела, да покажа силата й, дълбочината на характера й, особено като е изиграна от Кристен Стюарт. Тя има много вътрешна сила и наистина е героинята в тази история. Обичам да описвам такива герои," казва Мелиса Розенбърг.

"В крайна сметка това е любовна история. Всичко се върти около това Бела и Едуард да намерят начин да живеят в свят, в който знаят, че не трябва да са заедно. Хубавото е, че и в трите екранизации Мелиса е сценарист от началото до края и актьорите напълно разбират персонажите си, защото разбират книгите. Знаят точно какво се опитват да постигнат във всяка сцена. Режисьорите, които избрахме, се превърнаха в експерти по книгите, които екранизират. От самото начало на продукцията веднага обикваш героите. Сякаш Роб и Кристен слагат костюмите си на Едуард и Бела и веднага се превръщат в героите си," казва през смях продуцентът Уик Годфри.

Стюарт се съгласява: "Живеем с героите си от известно време. Научаваме все повече за тях с времето. Отвън сме себе си, но стане ли време за снимките се превръщаме в героите си."

"Здрач 3: Затъмнение" изследва различните аспекти на любовта – истинска любов, любов от мечтите и възможността да си влюбен в двама души едновременно.
"За мен любовният триъгълник е за любовта от мечтите и тази в реалността. Имах шанса да накарам героинята да избира между двете. Бела се влюбва в Джейкъб в "Новолуние" без дори да го осъзнае, защото единствената любов, която тя познава е тази, която преобръща целия й свят, когато най-невероятният мъж на света избира точно нея и не може да повярва на късмета си, тогава всичко е идеално. Но Бела се влюбва в Джейкъб по начина, по който обикновено се случва, когато той е най-добрият й приятел и просто иска да прекарва цялото си време с него. Тя не осъзнава какво е, защото е изпитвала различна любов," обяснява писателката Стефани Майер и продължава: "В "Затъмнение" тя трябва да приеме чувствата си и да признае, че го обича не само като приятел, а после да избере между това и любовта от мечтите.

Имайки предвид кои са героите, за мен краят бе неизбежен – тя трябваше да избере Едуард, но исках да я накарам истински да се замисли какво избира и от какво се отказва. Исках да претегли тежестта от избора си преди да го направи."
"Едуард е идеалът за чистата любов на този свят. Джейкъб е по-земната, по-човешката любов, която си има недостатъци, но все пак е истинска," добавя режисьора Дейвид Слейд и продължа: "Мисля, че едно от най-магнетичните неща е превръщането на идеята за истинска любов в култура, което не се среща особено често. Истинската любов е нещо прекрасно, но за жалост не е толкова забележима. Трудно е да се направи велика история от нещо просто като истинската любов, защото обикновено великите истории идват от велики конфликти.

Това, което Стефани е направила е да създаде велик конфликт без да жертва истинската любов, което според мен е една от причините филмите и книгите да са толкова популярни."
"Смятаме, че любовта е опасна, че вампирите са опасни, но искаме да ги направим приемливи, добри, възвишени" добавя Слейд, "Караме героинята си да направи избор. Не мисля, че това се случва особено често. В поредицата главната героиня не прави секс и това не изглежда неестествено. Не искаме да кажем, че сексът е нещо лошо, но искаме да покажем, че една връзка може да съществува и без него. Живеем във време, в което жените са прекалено сексуални, особено младите жени. Мисля, че хората, които четат книгите, ги намират за културно полезни."

"Затъмнение" започва с щастливите Едуард и Бела, които вече се отърсват от драмата в Италия," разказва Стюарт, "Но в общи линии, нея все още я гонят вампири, а най-големият й проблем е, че трябва да признае, че има различни нива на любовта. Трябва да признае пред себе си, че е влюбена в най-добрия си приятел, но не толкова силно, колкото в истинската си любов Едуард. За мен "Затъмнение" е филм за порастването, взимането на решения, които не е задължително да са инстинктивни. Колкото и да харесвам Бела, защото никога не се срамува от нещата, които прави, в тази част от поредицата тя пораства и съзрява до етап, на който може да признае, че не винаги е права."

"Много може да се говори за решенията на Бела в този филм. Изборът й ще има последствия. Има решения, които не можеш да промениш. Ако решиш да станеш безсмъртен, не можеш отново да станеш смъртен. Това е един от изборите, които трябва да се направят в света на фантазиите. Историята поставя Бела в позиция, в която трябва да направи този избор. Това е нещо, което лесно може да се пропусне. Важно е и това обобщава финалната сцена," казва Слейд.

"Бела трябва емоционално да се трансформира, за да може да избере с цялото си сърце, " продължава Слейд, "Тя обича и Джейкъб, което й създава вътрешен конфликт. Изборът й ще има огромни последствия, но трябва да направи избор, дори и да се превърне в някой друг. Трябва да направи избор и да живее с него. Тя е единствената, която може да реши, докато преживява всичко, което се случва около нея. В крайна сметка, тя разбира, че се е изправила срещу всички опасности и то с лекота, което я изненадва. Тя стига до заключението, че принадлежи в света на Едуард много повече, отколкото в света на хората. Това много я улеснява при взимането на решението, всъщност това прави невъзможно за нея да не направи този избор."

"Бела е интересна. Филмът започва с това, че тя избира Едуард, заради романтичния идеал, което донякъде е незрял избор. Не е премислила избора си напълно. Избирайки Едуард, тя избира да стане вампир. Трудно е да направиш такъв избор, когато си само на 18 г." казва Розенбърг, "Филмът се концентрира върху избора на Бела, върху зрелия й избор. Началото е как избира Едуард заради емоциите си, но в края го избира с много повече разбиране за живота и последствията."

Патинсън добавя: "Първият филм бе за нова любов. Вторият бе за загуба. Третият е за това колко трудна може да е една връзка, ако е истинска. Връзката им е отдадена. Едуард определено е решен да бъда част от света на Бела. Неговият образ е подобен в първите два филма, защото е свикнал на живота в изолация. Сега той приема факта, че връзката му с Бела е истинска и затова той трябва да е част от нейния свят, да бъде повече човек. Досега винаги се е държал настрана от хората и му е трудно да се държи нормално, да показва човешки емоции всеки ден. Трудно му е, защото не го е правил от много време. Трудно му е да е нормален, защото не помни какво е."

Стюарт добавя: "Това е безусловната любов, която е подложена на тест. Интересно е, без съмнение са отдадени един на друг, но в този филм общуват повече, по-открити са един с друг. По-склонни са да допуснат и други хора в живота си, не крият връзката си само за себе си. Силната им връзка, която е причинила проблеми в живота на много хора, вече функционира нормално."
"Връзката им се свежда до това, че Бела е твърдо решена да стане вампир и иска Едуард да я превърне," обяснява Патинсън, "Едуард все още се колебае, но е решил, че ако се оженят, ще бъде склонен да изпълни желанието й. Но тогава се появява нова заплаха – заплахата от ревността, несигурността, страха, че не си достатъчно добър за партньора си. Вместо да побегне, както в "Новолуние", в "Затъмнение" Едуард трябва да се бори за връзката си, а не само да се бори с лошите."

Едуард трябва да се бори и с целомъдрието си. "Едуард е от друго време и ценностите му са много различни," казва Стюарт, "Интересно е, че изглеждат на една възраст, но в общи линии старец излиза с 18-годишна. Той иска да се ожени за нея, но тя не иска. Искат едно и също един от друг, но го изказват по различен начин. Забавно е да ги гледаш как се справят с това."

"Едуард иска тя да изживее всичко човешко преди да се превърне във вампир," обяснява Годфри, "Той лично иска да се ожени преди да се впусне в приключението, което ги чака през вечността. Част от дилемата е, че Бела трябва да се омъжи преди да стане вампир. Едуард все още се надява, че тя ще промени решението си, защото той още се притеснява за това, че тя ще изгуби душата си."
Майер добавя: "Затъмнение" се развива само в продължение на месец, през който двамата се нагаждат един към друг и опитват да отрият баланса. Бела е много целенасочена, а Едуард постоянно премисля всичко. Постоянно е напред назад, отначало е прекалено покровителствен към Бела, после осъзнава, че прекалява.

После отново се връща в начална позиция и осъзнава, че трябва да се контролира. Прави крачка напред и после крачка назад. Може би щеше да е много по-приемливо да каже на Бела: "Не искам да прекарваш толкова време с Джейкъб, не защото се тревожа за безопасността ти, а защото ме кара да се чувствам некомфотно." Тогава вероятно щеше да го послуша. Има много объркване във всяка двойка, да кажеш това, което наистина искаш не е толкова лесно. Затова има крачки напред и назад, докато се опитват да разберат кой какво наистина иска да каже."

"Едуард има различни възгледи," включва се Патинсън, "Той ревнува и съжалява другите. Има емоции на 17-годишен и ревнува, когато други момчета харесват приятелката му. Мисля, че това влияе на всичко. Но вече излиза от обвивката си. Едуард е затвърдил връзката им и Бела вече има някакъв контрол. Скоростта, с която се е развила неговата връзка с Бела е различна от тази, с която се е развила тази на Джейкъб. Досега Едуард винаги е бил самотникът. Любовният триъгълник започна в "Новолуние", но в "Затъмнение" се развива. Едуард трябва да се бори, смята, че трябва да се докаже на Бела."

"Ще ми се да мисля за "Затъмнение", като за върховата точка на любовния триъгълник," казва Лотнър, "В "Новолуние" Джейкъб страстно мразеше Едуард. В "Затъмнение" е принуден да се съюзи с него, за да защити Бела и го опознава малко по-добре. Имат няколко откровени разговора. Едуард може да чете мисли и разбира всичко, което се случва в главата на Джейкъб, който пък няма представа какво се случва в тази на Едуард. Джейкъб иска от него да му позволи да разбере мислите му, смята, че щом Едуард знае всичко и той има право на същото. Едуард се съгласява и му казва, че може би за Бела ще е по-добре да е с него. Джейкъб оценява това кратко откровение."

"Любимата ми сцена е тази в палатката," съгласява се и Майер, "Това е ситуация, в която за първи път чуваме какво наистина си мислят Едуард и Джейкъб. Те не осъзнават, че Бела ги чува. Беше забавно да пиша тази сцена. Тримата са затворени на малко пространство и не могат да се откъснат един от друг. Беше истинско удоволствие да развия тази сцена."

"Едуард познава Джейкъб доста добре, но до този момент Джейкъб не е имал шанса да опознае Едуард. Смята го за нечовек, не вярва, че има истински емоции," разказва Майер, "Джейкъб не може изцяло да мрази Едуард след този разговор, а Едуард всъщност никога не е мразил Джейкъб, защото знае, че намеренията му са добри. Това е в основата на помирението им и евентуалното им приятелство."
"Едуард наистина иска да е с Бела, но иска и тя да е щастлива и да има възможно най-добрия живот. Не може да мрази Джейкъб, защото знае, че той се опитва да постъпи правилно и би спасил хората, които и Едуард би спасил," разкрива Майер, "Той е герой, добър човек и за Едуард е трудно да не уважи това. Сцената в палатката е първият шанс за Едуард да покаже, че не таи лоши чувства към Джейкъб, защото знае, че е добър човек."

"В "Новолуние" Бела се сближи с Джейкъб и помежду им вече има силна връзка, която не се харесва особено на Едуард и в "Затъмнение" той го показва," обяснява Патинсън, "Но в крайна сметка му се налага да приеме помощта на Джейкъб и глутницата в борбата срещу новородените. Едуард трябва да се примири с връзката на Джейкъб и Бела и да приеме факт, че не само него го е грижа за нея. Едуард трябва да признае, че винаги е смятал Джейкъб за добър и затова се чувства застрашен от него."

"Донякъде Едуард иска Бела да избере Джейкъб, за да запази човешкия си живот, но не може да се откаже от любовта си към нея," казва Годфри, "Ако тя го избере, той трябва да приеме, че тя иска този начин на живот. Накрая Джейкъб го приема и осъзнава, че Бела иска Едуард и няма как да спечели сърцето й. В крайна сметка връзката между двамата е, че и двамата обичат Бела. Донякъде са свързани, чрез любовта си към нея."

"Темата за избора и последствията от него е много важна за Стефани," казва Розенбърг, "Това е темата на филма. Да запазя емоциите на Бела, когато взима решенията си, да осъзнава какво прави – това бе работата ми. За тази цел трябваше да направя Джейкъб равностоен противник на Едуард, което бе трудно, защото Едуард е идеален. Да превърнем Джейкъб в равностоен противник не ни беше никак лесно, доста се потрудихме."

"Джейкъб представя човешкия живот," добавя Розенбърг, "Представя възможността за семейство, възможността да остарееш с някого, да останеш в света, в който си живял досега. Джейкъб представлява тези възможности, а Едуард отказът от всички тях. В този филм става ясно какъв е изборът."

"Джейкъб наистина вярва, че Бела е сродната му душа и няма да се откаже от нея до последния й човешки дъх. Разбира се, той и глутницата му се замесват в конфликта, защото вампирите са смъртните им врагове," добавя Годфри, "Хубавото е, че приятелите му приемат Бела, въпреки желанието им да се разграничат от нея. Топлината на техния свят привлича Бела и тя осъзнава, че в мига, в който стане вампир, ще изгуби всичко това и няма да може да е част от този свят."

"В края на филма Бела се съгласява да се омъжи за Едуард. Едно от нещата, които ми харесваха, докато пишех сценария е, е речта, която Бела трябваше да изнесе за избора, който е направила. Изборът й не е само между Едуард и Джейкъб, но и между човека, който хората смятат, че трябва да бъде и човека, който всъщност е, "обяснява Розенбърг, "Бела е на пътуване в търсене на себе си. В крайна сметка тя вече може да се изправи и да каже: "Това съм аз и твоят свят е и мой свят!" Това е големият й напредък. Това, което очаква героите, най-вече Бела, е да осъзнаят кои са. Трансформацията е невероятна, чакахме я от няколко книги насам. Бела се променя в жена."
"Кристен придава автентичност на Бела, невероятна актриса е," хвали я Елизабет Рийсър, "Трудно е за млада актриса да изнесе такъв филм. Не играе някоя сладурана, търси всичко истинско."
Тримата главни герои се радват на работните си отношения, които са изградили в трите филма досега.

"Обичам да работя с Тейлър. Имаме подобна динамика като Джейкъб и Бела, разбираме се чудесно," разкрива Стюарт, "С Роб много се смеем по време на сериозните сцени, а не в сцените, които се предполага, че трябва да са забавни. Така ни е по-лесно, защото сме установили динамика, която никой не може да наруши. Така че вече всички сме доволни."
"Идеално е," съгласява се Патинсън, "Тейлър е страхотен, а във втория филм почти нямахме общи сцени. Беше готино да снимаме повече заедно в третия. Забавно е да правим сцени, в които сме пред сблъсък. Едуард винаги е сдържан, но Джейкъб често го изкарва от равновесие. Постоянно се заяждат и за нас с Тейлър това бе най-забавният филм."

За Лотнър се оказва доста трудно да мрази Патинсън на екрана. "Роб е прекалено мил," казва през смях Тейлър, "Трябваше да го позачерня малко. Забавно е, защото преди снимките с Роб се шегуваме и смеем, но като ни извикат на площадката, внезапно започвам да го мразя. Това си бе предизвикателство."
"Станахме семейство. Невероятно е как тези филми трансформираха професионалния и личния им живот. Всеки път, като започнем да снимаме, е все едно се връщаме на летен лагер," разказва Годфри, "Вълнувахме се да се видим отново, но си имахме и типичните "семейни кавги". Накрая всички се прегръщат и си казват: "До следващото лято!" Приятно е да работим по филми, които толкова много хора обичат. Много хора очакват филмите и няма как да не се радваш, че правиш нещо, което радва всички, правиш го като дар за публиката."

ВАМПИРИТЕ: ДОБРИТЕ, ЛОШИТЕ И ЗАКОНЪТ

Семейство Кълън отново е тук. Ашли Грийн е в ролята на Алис, Питър Фачинели е Карлайл, Ники Рийд е Розали, Джаксън Ратбоун е Джаспър, Келън Луц е Емет. а Елизабет Рийзър е Есме.
"Семейство Кълън е решило да приеме Бела, но тя несъзнателно ги е изложила на риск. Цял клан вампири идва във Форкс и семейството трябва да защити себе си и Бела," казва Годфри.

И семейство Кълън, и върколаците искат да защитят Бела и хората, които живеят във Фокрс и Ла Пуш. "В "Новолуние" гените на върколаците се активират, защото има вампири в града. Но в "Затъмнение" глутницата нараства и имаме нови попълнения. Върколаците и вампирите са като олиото и водата, просто не се смесват. Търсим помощ от върколаците, а те са повече от щастливи да помогнат, защото обичат да убиват вампири. Ситуацията е сложна, защото искаме от тях да убият тези вампири, но искаме да оставят нас на мира," обяснява Фачинели.
Алис Кълън, чиято дарба играе ключова роля в "Новолуние", в "Затъмнение" има проблем. "Алис е доста бясна в "Затъмнение", разкрива Грийн, "Върколаците се навъртат все по-често, а присъствието им влияе на дарбата й. Пък и Виктория е захитряла и манипулира пропуските във виденията на Алис. Знаем, че Бела е в опасност, но не сме сигурни дали от Виктория, Волтури или от нова армия новородени вампири. Този път Алис и семейството й се опитват да разберат каква е заплахата към Бела."

"Знаем, че Волтури искат Бела веднага да се превърне във вампир," добавя Фачинели, "На всичко отгоре, имаме временно примирие с върколаците, което не би зарадвало особено Волтури. В "Затъмнение" става доста напечено."
Миналото на Джаспър се оказва ключово за разрешаване на проблема. "Разбираме, че Джаспър винаги е бил войник, дори преди да стане вампир," казва Годфри, "В началото на 19-ти век самият той е част от армия новородени вампири и може да каже на семейството си какво да очаква. Новородените са по-силни, по-бързи и следват изцяло инстинктите си. Вампирите са най-силни през първите няколко месеца след трансформацията си."

Ратбоун добавя: "Джаспър е от Тексас, по което си приличаме. Джаспър се е превърнал във вампир по време на Гражданската война, бил е най-младият майор в тексаската кавалерия. Прелъстен и превърнат във вампир е след срещата си с три красиви жени. Водени са от Мария, която го използва за водач на армията новородени по време на войните, които вампирите водят за територия. Гледат на хората като на добитък."

"Като четях "Затъмнение", бях пленен от историята на Джаспър," казва режисьорът Дейвид Слейд, "Много по-добре разбрахме вселената на Стефани. През 18-ти и 19-ти век е било нещо нормално вампирите да превръщат хората във вампири, за да си създават армии, с които да завземат територии. Но Волтури се намесват, за да ги спрат. Затова никой не помни да е имало армия, но изведнъж тя се появява. Някой я е създал, а ние дори не знаем кой и защо. Знаем само, че няма да доведе до нищо хубаво. Единственият клан наоколо е семейство Кълън. Затова е естествено да има сблъсък."

"Джаспър има история с новородените и знае как действат армиите им. Затова той води бойните тренировки," обяснява Ратбоун.
"От всички нас само Джаспър знае точно каква опасност представляват новородените, колко са силни, колко неутолима е жаждата им за кръв, как са обучавани, как мислят," добавя Грийн, "Обяснява ни как мислят и как ние да ползваме уменията и интелекта си, за да ги надвием колкото и по-силни да са от нас."
"Обикновено Карлайл и Едуард са лидерите в семейството, защото Едуард знае всичко, все пак чете мисли, а Карлайл винаги е бил бащината фигура," обяснява Майер, "Но Джаспър знае как да проведе тази битка и този път той знае най-много. Беше забавно да му позволим да поеме командването. Хареса ми да пиша бойните сцени. В моето въображение за миг ги видях като танц и така ги описах."

"С Джаксън обсъждахме филма и бе като манна небесна, защото той познава Джаспър отвътре," разказва Слейд, "Джаксън се е слял с героя си и в този филм има шанса да го покаже. Като гледах другите два филма, се питах защо се държи по този начин. Така е, защото така се държат войниците. Много е интересен в тази част от историята. Джаксън знаеше всичко за тексаската кавалерия и дълго я обсъждахме как би се държал един кавалерист, как би свалял шапката си като види дама... Беше страхотно, защото харесваше този период и бе направил проучването си. Имаше шанс да използва естествения си южняшки акцент, защото този път говори много повече. Плюс това изглежда много добре като каубой на кон. Джаксън всъщност е отличен ездач. Идва му отвътре да язди. Джаксън наистина блести в този филм."

"Израснах яздейки, така че беше страхотно отново да се кача на кон. Най-накрая успях да тествам ботушите си за езда," казва през смях Ратбоун, "Беше страхотно най-накрая да разберем предисторията на Джаспър. Разбираме защо е толкова е уединен, разбираме нюансите, които вложих в предишните два филма. Този филм обяснява защо Джаспър обикновено стои тихо в дъното на стаята. Миналото му определено е тъмно и го преследва всеки ден."

"Затъмнение" бе прекрасен шанс най-накрая да разкаже малко повече за другите членове на семейство Кълън," обяснява Майер. "Знаехме, че Джаспър се измъчва вътрешно и му е трудно да е около Бела, но не знаехме защо. Много бе вълнуващо да разкажа за изпълненото му с насилие минало. Животът му се е въртял около кръв и войни. Много се е депресирал и това го е накарало да потърси по-мирно съществуване. Но така и не му става съвсем комфортно в този мирен свят, защото е прекарал стотици години в другия."

"Затъмнение" е за отмъщението и любовта," добавя Ратбоун, "И двете могат да ти донесат мъка. Отмъщението не е нещо сладко, то е мръсно и те оставя празен отвътре. Любовта ти, ако е нежелана, отхвърлена ти носи същото."
Зрителите ще научат как се срещат Алис и Джаспър. "След като се откъсва от Мария, Джаспър се скита и без някаква конкретна причина влиза в закусвалня," обяснява Грийн, "Алис вече го чака, защото все пак вижда бъдещето. С присъщите си енергия и спонтанност тя му казва: "Накара ме да те чакам твърде дълго." А той като типичен джентълмен от юга отговаря: "Съжалявам, мис." Много е сладко. Алис го завлича със себе си, за да го направи част от семейство Кълън, пълното с любов и разбирателство семейство, от което той се нуждае, защото е изгубен и с разбито сърце.

Годфри добавя: "Джаспър осъзнава, че начинът му на живот ще се промени. Алис успява да го убеди да живее като тях, да се откаже от човешката кръв."
"Алис и Джаспър са идеални заедно, балансират се един друг. Мисля, че тя се нуждае от него. Той може да манипулира емоциите, показва й нещо това в това да е вампири. Мисля, че са прекрасни," разпалва се Грийн.

Когато тренират за предстоящата битка с новородените вампири, Джаспър насърчава всеки член на семейство Кълън да изгради собствен боен стил, който да отразява същността им. "Карлайл и Есме са добър екип," обяснява Луц, "Алис е бърза – може да скача, гъвкава е, трудно можеш да я хванеш. Едуард е отличен боец. Не трябва да се напряга особено, защото винаги знае какъв удар предстои. Знае го секунди по-рано, а и много бърз. Джаспър има знанията как да повали дори здравеняк като мен. Знае, че не може да ме метне, затова ползва теглото и способностите ми срещу мен. Розали играе мръсно, ако беше човек и участваше в бой в бар, би счупила бутилка и би я ползвала. Използва бойни техники като хвърлянето на кал и чупенето на дърво, което ползва за бухалка. Върши добра работа."

Освен за миналото на Джаспър, зрителите научават повече и за това на Розали. "Винаги сме усещали, че Розали не харесва Бела, но най-накрая разбираме каква е причината и разбира се, е по-човешка, отколкото сте предполагали," казва Годфри, "Разбираме защо не одобрява решението на Бела да стане вампир. Разбираме какво е загубила, когато е станала безсмъртна."
"Миналото на Розали ни разкрива защо е толкова гневна," съгласява се Розенбърг, "Смъртта й била ужасна, насилствена и много жестока. Нападението и убийството й отнемат обещанията за щастлив живот, възможността да остарее с някога и най-вече да има семейство."
"Миналото на Розали повдига въпроса за семейство и деца пред Бела. Това е едно от нещата, от които трябва да се откаже," добавя Розенбърг, "Това е било откраднато от Розали, а Бела доброволно се отказва. Това е проблемът на Розали с Бела. Тя мисли, че Бела е направила грешен избор, завижда й, че има избор. Разказът на Розали е важен за способността на Бела да направи зрял избор."

"Розали цени човешкия й живот, защото нейният й е отнет," добавя Майер, "Алис не помни живота си като човек, а Есме е мразила своя. Розали обаче си го иска обратно. Розали смята, че животът на Бела си е добър. Не разбира защо иска да се откаже от семейството си, затова й е ядосана. Когато Розали разказва на Бела историята си, го прави като предупреждение, казва й, че не знае какво ще изпусне. Като цяло Розали иска Бела да вземе правилното решение, макар Бела да е много по-различна от нея и в крайна сметка да е доволна от избора си. Розали просто смята, че Бела се отказва от прекалено много и се опитва да й даде шанса, който самата тя не е имала."

Рийд добавя: "Розали винаги е искала да бъде майка. Харесва й класическата, старомодна идея да бъде съпруга, да се грижи за мъжа си, да гледа как децата й тичат наоколо. Това е идеалът й за живот. Нещастна е, че завинаги е затворена в черупката си."
Също като Ратбоун, Рийд има основна роля в третия филм. "Трудно е да си част от нещо толкова голямо, а твоята част да е съвсем мъничка. Нямаш търпение да обясниш защо се държиш така на всички, които са запленени от поредицата. Стефани е написала невероятни романи, в които обяснява всичко за героите си. Но във филмите всичко се върти около напрегнатата любовна история между тези двама души. Няма много време да се обясни защо някой се държи по определен начин. С Джаксън наистина нямахме търпение да започнем да снимаме този филм."
"Здрач 3: Затъмнение" разкрива и защо Розали и Емет са подходяща двойка. "Просто е," обяснява Рийд, "Той има нужда от грижи. Това е динамиката им. Емет изкарва игривата страна на Розали, а тя гледа на него като на дете. Той се нуждае от нея, а тя иска да е нужна някому. Розали иска да се грижи за някого, защото няма деца."

"Емет е детето в мен. Имам голям късмет да играя тази роля, защото Емет е едно голямо, щастливо дете. Има късмета да е жив във вампирска форма, силата му е нараснала до максимум и няма тревоги в живота. Обича да се вдетинява да играе. Наслаждава се на живота с Розали до себе си. Гледа на Розали като на своя жена, своя любов, свой ангел, защото тя го е спасила. Наистина й дължи живота си," казва през смях Луц.
Актьорът се учат да се бият по 6 дни седмично. "Колкото и да съм атлетичен и да обичам екстремните спортове, досега никога не съм бил толкова изтощен. Мускулите ми ме боляха ужасно. Направо ме смазаха," смее се Луц, "Започнах да ходя на йога, за да разпускам мускулите си. Всеки ден трябваше да се бия или да съм във фитнеса. Затова ядях и купища храна. Обичам да ям, обичам и да тренирам, така че нямах търпение за този филм. Имам страхотен екип каскадьори, които ни учиха на бойни техники. От доста време се боксирам. Тренирал съм и малко Джуи Джицу. Имах предимство, защото много от актьорите не бяха тренирали бой. Беше забавно да работя с каскадьорите."

"Снимките на "Затъмнение" са едни от любимите ми, защото доста потренирахме. Буквално тренирахме по 3 пъти дневно. Тренирахме бой и после влизахме във фитнеса, а вечер бяхме на йога. Мъкнех Келън с мен, за което още ми се сърди, защото разваляше имиджа му на мачо," смее се Фачинели, "Но вече има много повече вътрешен мир. Беше приятно да се храним правилно, за да влезем във форма, а после да използваме наученото за снимките."
"Досега не бях имала личен треньор в подготовката на филм. Тренировките бяха много натоварени, което много ми хареса," добавя Рийзър, "На тренировките ни научиха как да изглежда, че се пребиваме. Всъщност изисква доста усилия. Дори да се правиш, че удряш някого или някой да се прави, че те удря, е страшно. Беше доста интересно."

Рийзър се наслаждава на физическата и емоционална работа. "Хареса ми да работя с Дейвид След, защото имаше интересни идеи за Есме. Искаше да я представи като майката, която обича всички. Това му поисках и аз, още като се видяхме. Любовта е в основата на всичко, свързано с Емсе. Но Дейвид искаше да я представи и като физически силна. Хареса ми, че я видя като майка, жена и лидер на семейството."
"Битката бе интересна и за Есме, и за мен," добавя Рийзър, "Забавно е да си мила и добра през цялото време, но е още по-забавно да сриташ някой и друг задник. Когато обичаш страстно, се биеш страстно за хората, които обичаш. Всеки знае как майката полудява, ако някой заплаши децата или семейството й. Есме е доста свирепа в този филм. Вдъхнових се от майка си, защото и до ден днешен, ако някой каже нещо лошо за мен, тя ще му срита задника. Трудно е да се работи с такъв грим, но пък от него се чувствам по-силна. Особено, като си сложа лещите."
"Дейвид Слейд се заинтересува от връзката на Карлайл и Есме," продължава Рийзър, "Влага много страст в тези герои, отнася се с тях като с истински хора, за които го е грижа. С Питър не бяхме имали шанса да покажем дълбочината на връзката на Карлайл и Есме, да разкажем историята им. Дейвид искаше да покаже колко силно свързани са и колко много се обичат. Идеята за такава любов е наистина красива. Всъщност това ми харесва във вампирите, ако обичат, обичат завинаги. Дори Виктория, тя обича Джеймс толкова силно, че е напълно съкрушена от загубата му, но и това й дава сила. Харесва ми колко силно обичат, макар да са корави. Ако правят нещо, го правят докрай. Това харесвам в Карлайл и Есме."
"Направо обикнах Дейвид. Той е много умен, чак прекалено," добавя Фачинели, "Ако имате въпрос, Дейвид има страхотен отговор. Винаги иска повече от теб като актьор. На репетициите искаше да задълбаваме все повече в героите си, да покажем нещо повече. Като преглеждахме сцените, винаги даваше още идеи. Беше удоволствие да работя с него."

Рийд добавя: "Дейвид има много специфични виждания, което бе добре. И тримата режисьори бяха страхотни, всички добавяха по нещо различно. Дейвид вложи много емоции във филма и работата с актьорите. Обичаше да прекарва време с нас. Беше готов да работим по 6-7 дни седмично, за да се увери, че сме на една и съща страница. Оценяваме го, защото актьорският състав е наистина голям. Всеки има свое мнение и лесно да се изгубиш, особено в груповите сцени. Ако ни трябваше специфична насока, Дейвид ни я даваше. Някои от нас, в това число и аз, обичат да бъдат насочвани."
"Дейвид е страхотен, донякъде е микс между Катрин и Крис," добавя Луц, "Катрин е пълна с енергия, а Дейвид определено има много енергия. Знае какво иска и гледа няколко сцени напред. Крис е много спокоен, мил, лесно се работи с него. Дейвид е същият. Има опит с нестандартни филми. "Затъмнение" не е просто екшън, романтика или страшен, вампирски филм. Тук имаше много ключови елементи и той ги следеше всичките."

Слейд намира време да репетира с всеки актьор поотделно. "Горим много за героите в "Затъмнение", почитаме историята им. Много актьори води до много репетиции и много индивидуално внимание," обяснява Слейд, "Като режисьор се опитвам да се видя с всеки актьор поотделно още преди да започнем снимките. Срещам се с актьорите и обсъждаме сцени. Питър Фачинели например ми обясни колко са важни белезите за героя му и защо. Искам да съм наясно с всеки детайл, който даден актьор поднася."
"Разработвам всяка сцена отделно с всеки актьор, като стане време за снимки, се получава свежо, защото всеки има различно виждане и сцената се получава истинска," добавя Слейд, "Не е честно да третираме семейство Кълън като едно цяло, те са индивидуални личности. Говорих с всеки актьор за героя му и за отношенията му с другите герои, какво им харесва и какво не."
Актьорите, които играят семейството са във възторг, не само защото работят със Слейд, но и защото отново работят заедно. "Приятно е да се върна във Ванкувър и да видя приятелчетата си," добавя Рийзър, "Всеки път се връщаме към едно и също – грим, прическа, влизане в образ, но всеки път става все по-хубаво."
"С всеки филм директно продължаваме предишния, все едно не сме се разделяли," съгласява се и Фачинели, "Екипът е като едно семейство. Всеки път е като да видиш добър приятел, когато не си виждал отдавна. Все едно не е минало никакво време."
Рийдс добавя: "Като почивка е. За малко забравяме истинския си живот, като дойдем тук. Понякога работим нонстоп, напрегнато, изтощени сме, но понякога е по-спокойно и можем да се помотаем заедно."
Освен и режисьора и един от друго, актьорите черпят вдъхновение и от феновете. "Понякога влизам в интернет и чета какво пишат феновете за героинята ми. Понякога се изумявам от познанията им за Есме. Донякъде ми помагат, което е лудост, досега не ми се бе случвало, като снимам филм да вляза в интернет и да чета какво мисли момиче от Канзас за героинята ми, но това много ми помогна," казва през смях Рийзър.
В "Здрач 3: Затъмнение" Виктория отново търси отмъщение за смъртта на любимия си Джеймс, когото семейство Кълън убива в "Здрач". Този път Виктория е изиграна от Брайс Далас Хауърд. Новодошлите Хавиер Самюел като Райли и Джодел Ферланд като Бри играят важна роля в плана й.
"Имахме проблеми с графика на Рашел Льофевр, а ни оставаха само 3 седмици до снимките. Търсех някой, който може да улови същото напрежение и да изглежда добре като злодей," обяснява Годфри, "Обсъждахме Брайс да играе Виктория още в "Здрач" и затова първо на нея се обадихме. За късмет, тя бе свободна и прояви интерес. Тя има невероятно присъствие и е удоволствие да се работи с нея. Не е лесно да се присъединиш към група, която вече е заснела два филма заедно. Не е лесно да кажеш: "Не става въпрос за мен, а за поредицата и просто искам да дам най-доброто от себе си, за да изпълня очакванията на всички." Но тя спечели всички ни моментално и изигра страхотно ролята си."
"Вманиачих се по книгите и много уважавам света, който Стефани е създала," признава Хауърд, "Всеки тук има някакво виждане какво е възможно да се направи с филмите, за да е по-автентично. Напълно разбирам защо всички са завладени от книгите. Много са вълнуващи и много, много романтични."
"Бях фен на продукцията, а в следващия момент вече бях част от екипа. Чувствах се отговорна да дам най-доброто от себе си," казва Хауърд, "Рашел вече бе създала образа. Тя е красива и силна, бе свършила страхотна работа. Исках да почета влиянието, което бе оказала на публиката чрез героинята си. Чувствах се отговорна да го направя."
"Виктория е невероятно в бягствата си, не могат да я заловят, винаги се появява от нищото и после изчезва в нищото," описва героинята Слейд, "Но също така е добър манипулатор и е отлична в прелъстяването. Като мъж, определено бих си паднал по нея."
"Това, което ми бе интересно в третата книга е, че Виктория говори за първи път," разкрива Хауърд, "Макар във филмите да не е така. Но си спомням как в "Затъмнение" Бела си представяше как Виктория си отваря устата и заговаря като момиченце. Това ме плени – как би звучала, как да говори по този начин без да изглежда нелепо на зрителите, които не са чели книгите... Виктория е съблазнителка, но и в манипулациите си е като момиченце, колкото и да е страшна. Това е по-страшно от всичко, защото има нещо смахнато в нея. Като я чуеш да говори, разбираш, че има нещо лудо в начина й на говорене."
На първите си нощни снимки Хауърд обсъжда гласа на героинята си с авторката Стефани Майер. "Брайс е страхотна. Дойде и каза: "Искам да направя нещо с гласа й." Веднага се съгласих. Гледах я на снимките и си мислех, че точно това е Виктория. Тя не е толкова хищник, не е насилник, тя е манипулатор. Постига го, като се прави на малко безпомощна. Невероятно е да я гледаш. Брайс наистина вади на показ опасната страна на Виктория, която не е най-добрият боец на света, но е най-добрата в бягствата. Виктория не е толкова опасна, като се изключи, че е много убедителна и получава това, което иска."
"В миналото Виктория е била корава, но в този филм виждаме края на това в моменти на битка, в моменти, когато някой е разкъсан на парчета," казва Слейд, "С изпълнението си Брайс вложи нежност в гласа на Виктория, нежност в изпълнението й. Удоволствие е да се работи с Брайс, винаги е готова да пробва нещо ново, включително големи, кървави каскади. Но да вложи нежност бе доста смело решение, мисля, че това бе добър ход. Така позволихме на Виктория да се промени в момент, когато е време за битка."
"Виктория е много отмъстителна," казва Хауърд, "Иска да ги накара да страдат, особено Едуард, като убие Бела. Виктория е много силен вампир, най-силното й качество е способността й винаги да се измъква и затова семейство Кълън не може да я залови. Отмъщението е отлична емоция за изиграване, защото най-трудното неща за един човек е да прости. Да играеш злодей е невероятно... Освобождава те. Инстинктивно е, защото много вампири разчитат на инстинктите си. В света на хората има морал, има правилно и грешно. Затова семейство Кълън е толкова интересно за Волтури, а и за самата Виктория. Те не слушат инстинктите си. Също като хората се водят от правилното и грешното. С други думи, Виктория жадува за човешка кръв и убива, за да си я набави. Семейство Кълън е убило любовта на живота й и затова иска да ги унищожи."
"Виктория е типичен вампир. Не си пада по вегетарианството. Тя гледа на това, че е вампир като на благословия, а Кълън го приемат за проклятие," добавя Хауърд, "Мисля, че това се определя от това какви са били като хора. Когато Виктория става вампир, тя се свързва със силата си, отдава й се. Може би като човек е била аутсайдер, жертва, може да е имала злонамерени мисли, но да не е можела да ги осъществи. Като е станала вампир, вече е можела да прави както си иска. Интересно е да си представяме каква е била."
Австралийският актьор Хавиер Самюел прави дебюта си в американското кино с ролята на Райли.
"Получихме запис от прослушването му по пощата. Джилиан Борър от Summit се обади да пита дали вече сме го гледали, защото бил страхотен. Наистина е прекрасен, млад актьор и го извикахме за прослушване на живо. Наистина видяхме Райли в него," казва Годфри, "Като човек Райли е бил добро момче, но като новороден вампир е лидер на армия. Той е главният войник, но под външността си той все още е уязвим, защото обича Виктория и не осъзнава, че тя само го използва."
И Слейд добавя: "Хавиер не е известен актьор, но скоро ще бъде. Отличен актьор е. На прослушването достигна до много хора, истински се открои."
"Хавиер е страхотен," съгласява се Майер, "Плени всички с прослушването си. Всяка дума, която каза, имаше смисъл."
Райли е герой, който има малка роля в книгата, но за филма трябваше да го доразвие," добавя Слейд.
"Добавихме още от Райли, защото имаше объркване какво точно се случва," обяснява Майер, "За мен бе очевидно, но бях изправена срещу 8 души, които не разбираха и трябваше да им обясня. Имах разни неща, писани за Райли, които прегледахме и накрая се разбрахме. Трябваше да разкажем на публиката малко повече за него. Искахме да го разберат по-добре. Трябваше ни визуално представяне на историята и така Райли зае по-централна роля."
"Той е симпатичен герой. Малко е плашещ, но е заблуден," описва го Майер, "Интересен е, много неща му се случват. Превръща се в мрачен персонаж, но отначало не е такъв. Понася наказание за решенията си."
"Накаран е да повярва, че семейство Кълън трябва да бъде спряно, защото представлява опасност за сигурността на расата им," казва Самюел.
Най-важната му задача е да бъде лидер на новородените. "Те са най-силни и бързи през първата година от живота си, което ги прави отлични войници," казва Розенбърг.
Самюел добавя: "Трудно е, защото са непостоянни, вечно жадни и лесно се разсейват. Трудно е да ги контролираш. Райли определено има много работа в това отношение."
"Беше предизвикателство, защото искаш да избягаш от клишетата и стереотипите за вампирите," признава Самюел, "Мисля, че номерът е да запазиш някаква човечност. Беше забавно. Позволиха ми да хвърлям хора по горящи коли, да ги размазвам в стената... Добре се позабавлявахме. Всички те мразят, ако си злодеят, но на мен ми допада."
"Много репетирахме емоционалните аспекти. Трябваше да покаже ярост, страх, настървение и любов. Направихме емоционална пътека за Хавиер," добавя Слейд, "Стефани Майер имаше предистория за почти всичките си герои, създала си е цяла вселена. С Мелиса работихме заедно и засипвахме с въпроси Стефани, за да изваем всеки герой."
За разлика от Хауърд, отначало Самюел не е фен на поредицата. "Бях един от непосветените. Не знаех много за поредицата, но много мои приятели са луди по "Здрач". Една приятелка припадна, като разбра, че ще играя Райли," казва през смях Хавиер, "Отидох и си купих всички книги. Прочетох ги на бързи обороти. Направо водят до пристрастяване. Вече съм много запознат със света на "Здрач." Мисля, че хората се радват на света на вампирите. Има всичко необходими съставки – любов, опасност, копнеж, отмъщение. Комбинацията е невероятна и разбирам защо поредицата е толкова популярна."
За друг важен член на армията избират млада канадска актриса. "Джодел Ферланд е само на 15 г., но вече има доста филми зад гърба си. Тя е невероятно пленителна като Бри, една от любимките на Стефани," казва Годфри.
"Горката Джодел," въздиша Майер, "Тя улавя уязвимостта на героинята си, която се събужда в един нов живот. Объркана е, подозрителна, не знае какво да прави, освен да изпълнява това, което й казват. Мисля, че Джодел успешно показа всичко това."
Бри е част от армията на новородените. Макар да е на страната на лошите, тя не иска да е лоша," обяснява Ферланд, "Не иска да е чудовище, но е принудена да бъде. Съгласява се, за да е в безопасност."
Семейство Кълън опитва убежище при последната битка, но идеята на Волтури е друга. "Бри не иска да е лоша, а добра. Казват й, че може да го постигне, ако се научи да контролира инстинктите си. Готова е да се опита, макар да й е много трудно. Тя не знае правилата и затова не може да ги следва. Тя няма вина, но все пак си понася наказанието. Волтури са страшни, защото не мислят кое е честно и кое не. Не ги интересува, че Бри не знае правилата."
Ферланд е въодушевена да е част от феномена. "Много обичам книгите. Невероятни са! Направо полудях, като разбрах, че съм получила ролята. Обадиха ми се около месец след прослушването, за да ми кажат, че ще участвам и не можех да повярвам. Струваше ми се прекалено хубаво, за да е истина. Лошото бе, че не можех да кажа на никого, че ще участвам," смее се Ферланд.
За да може Ферланд по-добре да се подготви за ролята си в "Здрач 3: Затъмнение", Майер позволява на младата актриса да прочете кратък разказ, написан от гледната точка на Бри. Така актрисата добива по-ясна представа за героинята, защото доста от детайлите не са включени в книгата. Майер кани и сценаристката Мелиса Розенбърг, режисьора Дейвид Слейд, както и актьорите Брайс Далас Хауърд и Хавиер Самюел да прочетат ръкописите й. Така всички ще опознаят по-добре героите си преди камерите да заработят. "Зарадвах се, че ще включим тази част от историята във филма," казва Майер.
Слейд добавя: "Много ми хареса историята, разбрахме повече за героите и по-добре подбрахме местата за снимките. Мисля, че на феновете също ще им хареса. Има любов, страх и екшън около младите вампири."
"Аз самата се изненадах от новелата," включва се Майер, "Като започнах да я пиша през 2005 г., бе за да опозная и другата страна на "Затъмнение", което редактирах по това време. Реших, че може да се получи кратък разказ, който да кача на сайта си. Като започнахме работа по гида на "Здрач", реших, че може да включим историята на Бри в него. Но разказът се получи доста по-дълъг, отколкото очаквах и нямаше как да го включим."
Новелата "Краткият втори живот на Бри Танер" е предварително достъпна от 05.06.2010 г. Официално ще излезе с премиерата на "Здрач 3: Затъмнение" на 30.06.2010 г.
Завръщат се и легендарните Волтури – древният клан вампири, които прилагат законите на вампирския свят. Дакота Фанинг е Джейн, високопоставен и мощен член Волтури, Камерън Брайт е в ролята на брат й Алек. Чарли Бюли е в ролята на Димитри, а Даниел Къдмор в тази на Феликс. Четиримата са пратени на северния бряг, за да разследват убийствата в Сиатъл. Докато са в района трябва да проверят и дали Бела вече е превърната във вампир. Лидерът им Аро остава в Италия с Маркъс и Кай.
"Волтури са, поради липса на по-подходящ израз, мафията на вампирите. Поддържат мира и реда във вампирския свят. Определят правилата, на които ако не се подчиняваш, ще те убият," обяснява Фачинели. "Но тези правила невинаги са ясни. Много неща се случват на бойното поле в "Затъмнение", защото семейство Кълън трябва не само да се отърве от армията новородени, но трябва да го направи преди идването на Волтури. Идването на Волтури усложнява нещата още повече, защото и те не са сигурни дали са искали да бъдем убити от лошите вампири. Не сме сигурни на чия страна са Волтири."
В края на "Новолуние" Аро заявява, че Бела трябва да стане вампир, "Опитваме да измислим най-добрия начин, по който да се справим с малкия проблем в Сиатъл, но искаме да проверим дали Бела е още човек," обяснява Фанинг, "Мисля, че идеята да разруши Бела силно вълнува Джейн. Но тя иска и да провери дали ще може да влезе в главата на Бела, когато се превърне във вампир."
Джейн има способността да причинява болка само с ума си. "Героинята ми винаги е мрачна," продължава Фанинг, "Мисля, че постоянно крои някакви планове. Забавно е да си от лошите и героинята ти да не се вълнува дали е лоша, защото просто си е такава. С Джейн сме много различни, особено забавно е да бъдеш вампир и да носиш червени лещи. Костюмите са страхотни."
Всички актьори, които играят вампири прекарват от час и половина до два и половина в гримиране и слагане на лещи, за да добият отличителния вампирски вид. "Губиш периферното си зрение, но изглеждаш страхотно," добавя Фанинг.
Камерън Брайт, който играе близнака на Фанинг, искал да се позабавлява с лещите извън снимачната площадка. "Много исках да се разходя по улиците с тези бебчета," смее се Брайт, "Махах си слънчевите очила, за да видя реакциите на хората. Беше много забавно, защото излизах от хотела и след мен тръгваха 8 фотографа. Отивах право при тях и ги заговарях. Играя вече от 10 г. и не ми се беше случвало такова нещо. Много ми харесва. Чест е да съм част от поредицата."
Героят на Брайт е част от охраната на Волтури. "Имам способността да възпрепятствам сетивата и съм много добър бегач. Ходя насам-натам и върша разни неща за високопоставените. Идвам да решим проблем със своеволни вампири. Знаейки, че решенията му се следят от Алис, Аро е оставил Джейн да командва. Изпратени сме на място, за да взимаме сами решения."
Английският актьор Чарли Бюли се завръща в ролята на Димитри. "Димитри е много елегантен италианец и защитник на Волтури. Няма друг като него в подземния свят. Той е отличен преследвач. Ако не го убиете, никога не може да му избягате. Волтури в общи линии могат да правят каквото си искат. Особената им сила им дава и арогантност, която е забавно да изиграеш."
"Затъмнение" се различава от първите два филма, защото има повече екшън и ужаси," добавя Бюли, "В голямата битка участват новородените, които са вечно жадни за кръв. Много са силни, защото във вените им още тече и човешка кръв. Но пък от друга страна са наивни и необучени."
Даниел Къдмор, който играе Феликс се съгласява. "Новородените са неконтролируеми, непредвидими, правят неща, които привличат вниманието на хората. Има опасност да бъдат разкрити и тайната, която ние пазим, да излезе наяве. Моят герой Феликс и Димитри просто искат да решат проблема и да се приберат у дома."
"Феликс е адски силен, може да разкъса всеки вампир по пътя си с лекота," добавя Къдмор, "Волтури са кралски особи, но в същото време са водени от инстинктите си. Забавно е да опознаеш животинската си страна, която винаги си потискал."
Актьорите, които играят Волтури също с радост участват в третия филм с нов режисьор. "Не мога да си представя да работя с по-добър екип," казва Фанинг, "Страхотно е да се работи с Дейвид. Невероятен режисьор е, нямах търпение да работим заедно. Странно е да играеш същата роля с нов режисьор. Но прехвърлянето мина с лекота. Дейвид е много талантлив. Получихме свеж старт, все едно снимаме съвсем различен филм, което бе доста интересно."
"Запознах се с Дейвид на снимките на "Новолуние". Много е забавен. Живее в собствен свят и си прави неговите си неща. Истински гений," включва се Бюли, "Знае какво иска и как да го постигне. Съдейки по последните му филми, има собствен, специфичен стил. Удоволствие е да се работи с него, много е мил и ти казва всичко директно."
Къдмор добавя: "Дейвид има мрачно чувство за хумор, което ми харесва. Виждаш как идеите му се развиват, постоянно работи, никога не стои на едно място. Като се включи някой нов в екипа, енергията бързо се променя. В "Затъмнение" има много екшън и интересни истории. Имаме си новородени, имаме вампири, които работят с върколаци, имаме си и наблюдатели. Всичко това се обединява от екшън сцена, която нямам търпение да видя."

ГЛУТНИЦАТА НАРАСТВА

В "Здрач 3: Затъмнение" върколаците се обединяват със смъртните си врагове, за да защитят Бела, която научава все повече за традициите и легендите им.

Новите герои в племето на Куилеутите са изиграни от Джулия Джоунс, БуБу Стюарт и Алекс Райс в ролите на Лия, Сет и Сю Клиъруотър.

Върколаците от "Новолуние" също се завръщат. Часке Спенсър е Сам Ули, Алекс Мераз е Пол, Киоуа Гордън е Ембри, Бронсън Пелетие е Джаред, а Тайсън Хаусман е Куил, който в "Затъмнение" се превръща във върколак. Тинсел Кори се завръща като Емили, годеницата на Сам, а Гил Бирнингам е в ролята на бащата на Джейкъб – Били Блек.

"Съставът нараства в "Затъмнение", а в "Зазоряване" ще е още по-голям," разкрива Годфри, "Във всяка книга има нови герои. В "Затъмение" се появяват Сет и Лия, които по-късно стават централни фигури. Затова филмите са свежи, във всеки следващ има нови герои."

Стефани Майер участва по-активно в кастинга. "Всеки филм е различен. Отначало не се познавахме добре, внимавахме как се държим, бяхме мили," казва Майер, "После се сприятелихме и станахме по-открити. Вече ми е по-комфортно да изказвам мнение и в повечето случаи ме изслушват. Този път участвах по-активно в кастинга. Оказах влияние при избирането на Хавиер, Джулия и БуБу. Уверих се, че извираме актьори, които да вдъхнат живот на героите си. Харесва ми, но е странно да видиш героите си да оживяват. Имаш въображаемите ти приятели, а в следващия момент виждаш как хората се правят на тях."

Уловката за новодошлите, особено в глутницата е, че ролите им в "Затъмнение" са малки. Но после тези роли нарастват и актьорите могат да разкрият потенциала си," добавя Майер, "Беше страхотно да гледам прослушванията, особено за Лия, защото й се случват много неща и животът й е наистина кофти. Не мога да си представя колко трудно е за Лия Клиъруотър, наистина е в трудно положение. Героинята й е красива и силна, но много огорчена и гневна. Когато за първи път гледах прослушването на Джулия, веднага я харесах. Имаше точната интонация, разбираше емоциите. Веднага ме впечатли."

"Лия е единственото момиче сред върколаците и си има много проблеми. Самотна е, баща й е починал, сърцето й е разбито, а любовта на живота й ще се жени за братовчедка й/най-добрата й приятелка. Много силно се измъчва в "Затъмнение". Много е заядлива и гневна, мрази всичко," казва през смях Джулия Джоунс.

Лия е първата жена, която се превръща във върколак. "Не иска да е върколак. Лия е много ядосана на семейство Кълън, защото те са предизвикали тази ситуация. Най-лошото е, че когато с момчетата са във вълча форма, четата мислите си. Тя слуша чувствата на всички, включително любовта на Сам към Емили, което засилва агонията й," добавя Джоунс и продължава, "Целта на глутницата е да защитава хората от вампирите. Идеята, че има вампири, които могат да унищожат Форкс и Ла Пуш, ни дава цел в живота. Заплахата е огромна, но ние сме силни и смели. Все повече деца се превръщат във върколаци, все по-млади момчета... и момичета. Причината е, че вампирите в района също са все повече, което е страшно."

"Сцената, в която Лия се превръща във върколак, ме заплени, защото при трансформацията се показват много емоции. Като актриса не можех да направя кой знае какво, за да покажа физическата болка при трансформацията във върколак. Но е хубаво да имаш специална способност. Понякога чувстваш, че ще експлодираш, превръщаш се в животно и бягаш в гората," смее се Джоунс, "Лия е много истински герой. Не мисля, че успява докрай да реши проблемите и в това има нещо истинско. Различните видове любов, вписването им в живота... Това са тежки дилеми за едно момиче."

Актьорът, певец и майстор по бойни изкуства БуБу Стюарт е ролята на малкия брат на Лия – Сет, който е и най-младият върколак. "Дори не знаех за Сет Клиъръоутър, защото в първия филм не го споменават. Фен се свърза с мен в MySpace и ми каза, че ще съм идеален за ролята на Сет," спомня си Стюарт.

"Сет е просто едно щастливо момче. Той е миротворецът между Едуард и Джейкъб, иска всички да се разбират. Той е от хората, които като влязат в стаята, те карат да се усмихнеш," описва героя си Стюарт, "Има различни характери в глутницата. Сам е много целенасочен, той е Алфа водачът. Сет се смее през цялото време и иска да се забавлява, идеализира Джейкъб и иска да е като него. Сигурен съм, че му се иска да са братя."

На Стюарт му харесва да е върколак в поредицата "Здрач". "Все едно съм супергерой. Ще ми се мога да се превърна във върколак наистина, би било супер," смее се Стюарт, "Те са супер силни, супер бързи и си сменят формата. В момента "Здрач" е като "Междузвездни войни". Чест е да участваш в такъв филм. Нямам търпение "Затъмнение" да тръгне на екран. Всички ще го харесат. Любовна история с екшън. Точно по моята част."

Върколаците трябва да обединя сили с дългогодишните си врагове семейство Кълън, за да защитят Бела, жителите на Форкс и племето си в Ла Пуш от армията новородени. "Едно от нещата, които харесвам в "Затъмнение" е, че няма много лоши в света, който създадох," обяснява Майер, "Като погледна от нечия перспектива, дори тази на Виктория, разбирам гледната точка. Кълън и Куилеутите са все много, много добри хора, които са с различни възгледи. Интересно е да пишеш за такива неща, не е наложително винаги да е добро срещу лошо и да знаеш, че добрите винаги побеждават. Като имаш добро срещу добро, по-трудно можеш да предвидиш изхода."

Сам Ули, героят на Часке Спенсър, е лидер на глутницата в "Новолуние". "Сам е Алфа мъжкарят. По принцип това е въпрос на потекло, но Джейкъб не иска да е водач и отстъпва трона на Сам," обяснява Тейлър Лотнър, "Пол е много избухлив, Джаред се прави на смешник. Ембри и Куил са най-добрите приятели на Джайкъб. Бронсън играе Джаред и е същия като героя си, което е идеално."

"Другарството с другите вълци е най-хубавата част," казва Спенсър, "Като семейство, банда от братя... С две сестри. Всичко се върти около любовта, така че има доста драма в глутницата."

Част от драмата е причинена от това как вълците чифтосват. "Маркирането е част от митологията на върколаците. Когато отрият човека, с когото им е писано да прекарат живота си, те осъществяват връзка, от която няма измъкване. Изпитват смесени чувства към маркирането, защото е част от живота им, която не могат да контролират. Беше забавно да гледам емоциите на Тейлър за маркирането," казва Майер.

"Идеята за маркирането дойде от природата. Патиците го правят, вълците го правят. Това е нещо реално в животинския свят. След маркирането на патето с майка му, то винаги знае къде е тя, дори наоколо да има много патици," разказва Майер, "Има и елемент на фантастика. Една от любимите ми поредици беше "Дракони" на Ан Макафри. Там драконът и човекът са свързани до живот. Връзката им е толкова силна, че ако единият умре, другият умира с него или полудява. Винаги съм харесвала идеята за толкова силна връзка, която не можеш да контролираш. Включих я в поредицата, защото от малка харесвам идеята."

"Джейкъб смята, че би трябвало да се маркира с Бела," казва Лотнър, "Чуди се какво става, защото е влюбен в нея. Иска да е с нея, но не я е маркирал. Това го обърква."

"Върколаците нямат избор. Когато намерят сродната си душа, това е сродната им душа," добавя Спенсър, "Когато Сам среща Емили, той я маркира. Трябва да изостави Лия, за да е с Емили. Двете са братовчедки и Лия е много наранена. Разплатата е, че Сам случайно наранява Емили, от което й остава голям белег. Но любовта му към нея е вечна. Има доста вина наоколо."

Тинсел Кори, която играе Емили добавя: "Маркирането е сякаш душите ви са разделени и когато се срещнете, отново се събират. Връзката е по-силна от любовта, не е просто романтика. Не виждам емоция, която не е включена в този поредицата. Епичен е, има си от всичко. Има ревност, предателство, солидарност, сила, щастие, тъга, раждане и смърт. Има от всичко."

На Кори й харесва да работи с момчетата, които й помагат, както на екрана, така и извън него. "Преживяванията ми с момчетата са истински хаос," казва през смях Кори, "Понякога обичам да се забавлявам с тях, но понякога търся Дзен покоя си. Хиперактивни са през цялото време. Джулия ги гледаше отстрани и попита дали изобщо някога се спират. Отвърнах, че не го правят и за миг. На екран Сам трябва да ги обединява, защото все пак са момчета и все правят покости."

"Имам по-малък брат и не се чувствам виновна да ги изключа," смее се Джоунс, "Много са шумни, но с времето започваш да свикваш. Забавно е, допълват се един друг, като са заедно. Затруднява ги само това, че Лия се цупи през цялото време. Все едно да те боли около Марди Грас."

"Джулия Джоунс добавя нов компонент, трябва да сме малко по-мили, защото е жена," смее се Алекс Мераз, "Трябва да й показваме поне малко респект, но тя веднага се включва в забавленията. Така е и с БуБу, постоянно иска да се забавлява, нонстоп. Аз също съм тренирал бойни изкуства и с него често се заиграваме. Мисля, че имаме доста убедителна група, която представлява глутницата."

Киоуа Гордан, чиято учителка в неделното училище е била самата Стефани Майер, играе сив върколак с черни петна по гърба. "Ембри е най-бързият върколак и възможен полубрат на Джейкъб. Присмиваме се на Джейлъб, че е обсебен от Бела и е в капан в "зоната за приятели". Постоянно го слушаме как мисли да й се обади, набира номера и затваря," казва през смях Гордън.

Тайсън Хаусман, който играе Куил, е за кратко представен в "Новолуние", но ролята му нараства значително в "Затъмнение". "Всичките му приятели са вече върколаци и той се чувства забравен, пък и никой не му казва какво става. В края на "Новолуние" бе в кофти ситуация," казва Хаусман, "Но след като се превръща във върколак, вече е много доволен от себе си. Мисли, че е готино, защото най-накрая е отново с приятелите си и могат да са заедно постоянно. Само на 16 г. и е много дързък, като малко кученце, което гони всички големи кучета в парка. Забавлява се през цялото време. Радва се, че е част от глутницата и не чувства, че прави жертва като другите."

"С момчетата се сприятелихме," добавя Хаусман, "Тренировките изиграха голяма роля в това. Имаше моменти, в които страдахме заедно, повръщахме заедно, толкова ни беше тежко. Но пък беше и много забавно и се опознахме."

"Новолуние" промени живота ми откъм тренировки," включва се Спенсър, "Тренировките са нещо чудесно и продължавам в същия дух. Вече внимавам повече какво ям, не пуша, не пия. Определено промених живота си."

Ветеранът Гил Бирмингам се завръща в ролята на Били Блек – бащата на Джейкъб. "Той е лидер на племето на Куилеутите и разказвачът на историите. Магията в кръвта се задейства, когато "студените" са наблизо. Но във времето, когато съм бил на възрастта за трансформации, не е имало вампири в района. Трансформациите са пропуснали няколко поколения. "Затъмнение" е кулминацията на предишните два филма. Има повече величие, появяват се нови герои, разбираме повече за миналото. Куилеути е действително племе, което разказва легенди за трансформациите. Във филма разказвам легендата за "Третата жена", за това как се е пожертвала, за да спаси мъжа си, което е най-големия показ на любов. Това предвещава какво ще направи Бела."

"Това е историята за смъртна, която дава живота си, за да защити семейството си. Бела се вижда като смъртната, хваната в капан между свръхестествени герои. Готова е да даде живота си за Едуард, за Джейкъб и за всички семейства," казва Годфри.

Стюарт добавя: "Нейният кураж е силата й. Не й трябва фантастичен, нечовешки елемент, за да се впише. Тя е най-силната, защото е човек. Бела постоянно научава нещо за историята. Разбира как върколаците и вампирите се сблъсква, как си взаимодействат."

Джейкъб води Бела в резервата, за да чуе как баща му разказва историите за глутницата на новите членове. "Джейкъб я допуска в семейството си и тя започва да чувства, че има място в него," казва Стюарт, "Любимата ми част е колко спокоен се чувства Джейкъб с Бела наоколо. Тя е първият външен, който чува историята, което е много важно за нея."

"Бела е много по-близка с глутницата, макар да е с вампирите," казва Лотнър, "Тя се вписва. Поканили сме я в глутницата и я приемаме каквато е."

"Докато пишех сценария на "Затъмнение" едно от любимите ми неща бе, че можех да се гмурна в митологията на племето," казва Розенбърг, "В книгата историята е много по-заплетена, но за жалост не успяхме да включим всичко във филма. Включихме историята на "Третата жена", защото напомня за тази на Бела. Не е нужна магия, за да си силен и да промениш курса на събитията. Нужен е кураж, какъвто Бела има. Понеже е човек, тя изглежда беззащитна. В края на историята тя е тази, която спасява Едуард именно със смелостта си. Не е толкова безпомощна, колкото изглежда."

Заснемането на сцената около огъня, в която Били разказва легендите за племето, се оказва едно от най-трудните. "Вечерта, в която снимахме, времето беше направо ужасно," споделя Лотнър, "Снимахме цяла нощ, а сутринта заваля и дъжд. Два пъти спирахме за по 3 часа, за да изчакаме да спре да вали. Спираше за 15 минути и пак започваше. Криехме се в палатката или в колите, докато се извали."

"Каквото и да бе времето, снимахме. Каквото и да ставаше с осветлението, снимахме. И двата си крака да счупиш, снимахме," смее се Слейд, "Най-тежкият снимачен ден, по-скоро нощ, наричаме "Черния петък". Не просто валеше, сипеше се като из ведро. Капките бяха с размера на големите калифорнийски хлебарки. Но каквото и да ставаше, ние си снимахме."

Сложихме огромен навес над площадката, не знам как не падна от дъжда. Отказахме се и от задното осветление, за да не се вижда дъжда. Но това бе само единият проблем, все още се чуваше, че има порой. По този въпрос не можехме да направим много," въздиша Слейд, "Не започнахме добре, беше студено и не се получаваше. Чуваше се, че има мечка наблизо. Решиха, че щом снимките не се получават, ще отидат да я видят. Повтарях, че всичко е наред, че ще си отиде и трябва да продължим снимките."

"Продължихме да снимаме, въпреки че валеше порой. Всички си бяха сухи. Но проблемът бе, че по навеса се задържаше вода и на всеки 10 мин някой трябваше да събаря. Гил Бирмингам изнасяше ролята на живота си, всичко е прекрасно, но все още чуваме дъжда. Сцената обаче е невероятна и продължаваме снимките. Всички бяха кисели, защото всичко наоколо бе мокро."

"Дъждът просто се изсипваше, на всеки 10 мин трябваше да чистят навеса," добавя Мераз, "Истински кошмар, отне цяла вечност. Нощта бе много важна и Дейвид успя да ни запази спокойни."

Слейд продължава: "Валеше из ведро, беше студено, а цялата глутница беше гола до кръста, защото по принцип така си ходят, а и трябваше да е лятна вечер. Направо умира от студ. Като почиствахме навеса, цялата вода се изсипваше върху тях и бяха подгизнали до костите. Бяха на път да изпаднат в хипотермия. В крайна сметка заснехме прекрасна сцена. Никога не бихте разбрали, че условията бяха толкова ужасни. Това бе най-трудната ни сцена."

"Сега като се замисля, тогава се сближихме най-много. Снимахме до 6 сутринта, дъждът не спираше, бяхме мокри и направо си заспивах. Стреснах се и видях как са се надвесили над стола ми. Започнахме последната сцена точно преди изгрев. Молех се да не ме снимат в близък план, защото едва си държах очите отворени," смее се Джоунс, "Но близкият кадър бе върху БуБу и той се справи отлично. Бе направо неотразим в 5 сутринта."

Преди снимките на "Затъмнение" Тинсел Кори прекарва седмица при истинското племе Куилеути в щата Вашингтон. Тя е доброволка в местното училище. "Като индианка, са ме научили, че ако имаш талант, трябва да го споделяш. По този начин почетох Куилеутите," казва Кори.

"Куилеутите са истинско, но малко племе. Само към 750 души са. Рибари са и действително имат легенди за вълците. Вълците са важни за тяхната култура, разликата е, че не се превръщат във върколаци."

Туризмът силно се е засилил след излизането на поредицата. "Страхотно е, че признават малката им нация, но се случват и разни странни неща. Хората ходят там и питат къде живее Джейкъб. В племето бяха с ококорени очи, никой не им бе обръщал такова внимание преди. Вече са част от нещо, което ще влезе в историята."

"Ефектът от "Здрач" е неописуем. Питат: "Кой иска автограф от Тинсел?" И тълпата се втурва към мен. Не можеш да се подготвиш за подобно нещо. Направо е нереално. Куилеутите дори не знаеха, че са част от книгата, докато автобуси с руси момиченце не започнали да се изсипват на плажа. Много е странно за тях."

Също като вампирите, и върколаците са във възторг от работата с новия режисьор. "Харесвам Дейвид, защото е изпипва всички детайли, знае какво иска и действа бързо," казва Спенсър, "Харесвам такива режисьори."

"Дейвид Слейд определено добавя по-мрачна нотка," добавя Мераз, "Книгата го има, филмът го изисква. Дейвид е много интуитивен и не пренебрегва детайлите. Не претупва работата си. Постоянно се разхожда с фотоапарат и снима всичко, което му хареса."

"Интересен режисьор е, очаквах да е много по-сериозен. Но носи в себе си английския хумор," смее се Кори, "Като канадка напълно го разбирам. Не знам каква точно бе представата ми за режисьор на филми на ужасите, може би по-зловещ и мистериозен. Но той е готин."

"Ще видим повече кръв, което е супер. Мисля, че Дейвид ще покаже кървища, а после и романтика," добавя БуБу Стюарт.

ХОРАТА

В ролите на родителите на Бела отново са Били Бърк и Сара Кларк.

"Чарли е връзката с реалността в тези филм, както и моралния компас," казва Бърк, "Чарли изобщо не осъзнава какво се случва около него, което е иронично, защото все пак е началник на полицията. Предпочита да не знае нищо, което не го засяга. Прекалено многото информация е пречка."

"Чарли, особено изигран от Били Бърг, е един от любимите ми герои в поредицата," казва Розенбърг, "Били е феноменален и краде всяка сцена, в която участва. Изпълва екрана, затова обичам да пиша за него. Една от любимите ми сцени в "Затъмнение" е, когато Бела казва на Чарли, че е девствена. И Били, и Кристен са много истински. Разговорът имаше реалната неловкост между баща и дъщеря, нито единият, от които не е от най-разговорливите. И двамата не са особено комуникативни и прекрасно отбягват темата."

Номинираната за Оскар Ана Кендрик (Високо в небето) играе Джесика, Майкъл Уелч е Майк, Кристиан Сератос е Анджела, а Джъстин Чон е Ерик. Всички те се завръщат в ролите на съученици на Бела и Едуард.

"Всички в училище са показват контраста между световете, в които е Бела. В света на вампири и върколаци всичко е на живот и смърт, а животът й в училище е забавление. Там вижда какъв може да е животът й, ако не е с Едуард. Всички гимназисти са погълнати от себе си. Защо да обръщат внимание, че някой е прекалено блед? Мислим Кълън за интересни, но и страшни и недостижими. Бързо се връщаме в своите малки светове. Джесика представя всичко, което мразиш в себе си в гимназията. Има нужда от внимание, отчаяна е, винаги иска да е в центъра на внимание, все казва грешните неща," казва Кендрик, "Всеки има в себе си колкото Джесика, толкова и Бела. Тя представлява това, което Бела не е."

"Определено има много мрак и светлина в цялата поредица," казва Сератос, "Понякога ги трябва светлина и тогава си сред хората. Носим малко смях. Анджела е като зайче, момиче от малко градче, което обича всички. Много е тиха и уединена, но малко по малко излиза от черупката си. Вече е по-уверена. С Бела са приятелки и стават по-близки. Мисля, че затова Анджела се е поотпуснала. Намерила е себеподебен."

"Едуард и Бела са заедно и трябва да приемем факта, че той е част от групата ни, което е малко неловко. Всички леко се страхуваме от него и семейството му, но не сме сигурни защо. Така и не забелязваме, че те никога нищо не ядат," смее се Кендрик.

"Майк въплъщава гимназиалния опит на момче от малък град – сърцето ти бива разбито, каквото и да правиш и където и да си на социалната стълбица. В неговия случай е малко по-сложно, защото се съревновава с вампир и върколак, които са две от най-красивите и силни създания на планетата," смее се Уелч.

Чон добавя: "Вела очевидно запълва празнината между хората и семейство Кълън, тя е свързващото звено. Фактът, че  изобщо не подозираме за всички мрачни тайни и водим съвсем нормални разговори, е забавен. Нямаме кой знае какво да правим, ние просто сме си там. Контрастът определено е ярък. Внасяме нормалната нотка, защото сме обикновени тийнейджъри."

"Ерик се е променил, преди бе безнадежден романтик, а сега си има приятелка," разкрива Чон, "Вече е по-аклиматизиран към средата си, ходи на училище, има група добри приятели. Мисля, че е доволен от себе си."

Партито за завършването дава възможност на хората най-накрая да видят вътрешността на дома на семейство Кълън. "Чакаме партито в дома на Кълън с нетърпение. Много искаме да видим къде живеят. Много са мистериозни и не знаем какво да очакваме. Знаем само, че Алис ни е поканила и много се вълнуваме. Ще можем да танцуваме и да се забавляваме. С Майк се надтанцуваме с Робота," смее се Чон.

Макар ролите им да са малки, актьорите оценяват вниманието на режисьора Дейвид Слейд. "Дейвид е напълно отдаден на работата си, иска всичко да е идеално. Обръща внимание на всички, хубаво е да знаеш, че няма да се загубиш в тълпата," казва Кендрик.

"Дейвид е много умен и забавен. Знае точно какво иска от всяка сцена. Прекрасно е да работиш с някой с толкова добри инстинкти. Вярвам му. Това е всичко, което може да искаш от един режисьор, вярваш му, че няма да те накара да изглеждаш идиот," казва през смят Уелч.

"Наистина избират режисьори, които идеално да пасват на съответната книга," добавя Сератос, "Катрин бе идеална за "Здрач", Крис за "Новолуние", а сега и Дейвид за "Затъмнение". Идеални са за книгите, които им повериха."

"Дейвид Слейд е невероятен режисьор. Обръща внимание на детайлите и знае точно какво иска. Вкарва по-тъмната нотка, като за възрастни. Разбира историята достатъчно добре, че да знае точно колко светлина и мрак да вложи," обяснява Чон.

"Всяка следваща книга е малко по-мрачна от предишната, затова и във филмите е така," съгласява се Сератос.

Създателите на филма са вложили малко креативност по отношение приятелите от училище. "Хората позволяват малко повече свобода, защото ако променим нещо във вампирите или върколаците, феновете ще побеснеят. При тях всичко трябва да е, както е в книгите," смее се Кендрик, "Но с хората можеш да се заиграеш леко. Радвам се, че ни дадоха свобода да открием себе си. Все пак се дипломираме и това е последният ни шанс да участваме в поредицата "Здрач". Опитахме да се забавляваме, колкото можем повече, докато все още сме тук."

НОВИ ГЕРОИ ОТ МИНАЛОТО

Номинираната за Оскар Каталина Сандино Морено е в ролята на Мария, Джак Хюстън в тази на Ройс, а английският музикант Питър Мърфи се появява в роли от миналото на Джаспър, Розали и племето на Куилеутите.

"Част от забавлението в работата по такъв филм е, че актьорите наистина искат да участват," казва Годфри, "Агентът на Каталина се обади за ролята на Мария. Ролята е интересна, но е малка. Не очакваш номинирана за Оскар актриса да ти се обади и да попита: "Може ли да снимам поне два дни в този филм?" Макар и с малки роли Каталина и Джак повлияха на филма. Беше забавно да не пращаме агентите да търсят идеалните актьори за ролите, защото имахме идеалните петима, които искаха да участват."

Каталина играе лидерката на трите красиви дами, които Джаспър среща през 19-ти век. Другите две са изиграни от Кристен Праут ("Електра", "Старгейт") и Лия Гибсън ("Пазителите", "Каприка").

"Мария е много властна, силна вампирка, която привлича Джаспър на своя страна. Тя го харесва, заинтригувана е от него. Прави го втори в командването и той й помага във всички убийства," обяснява Морено.

Връзката им е отразена в "Здрач 3: Затъмнение" чрез тази на Виктория и Райли. "Мария е тази, която е превърнала Джаспър по време на Гражданската война. Тя създава армия новородени и посочва Джаспър за техен водач, той е дясната й ръка, любовникът й," обяснява Ратбоун, "В общи линии Мария използва Джаспър заради таланта му да контролира емоциите, защото той може да успокои и обучи новородените да се бият по-добре."

Морено бързо грабва възможността да играе вампир. "Вижте ме, не е ли забавно да се облечеш и да сложиш вампирските очи? Ако ще си вампир, защо да не си от лошите? Мисля, че е страхотно," разказва Морено.

Морено също с удоволствие работи с Дейвид Слейд. "Харесвам режисьорите, които са по-отворени към предложения от актьорите. Бях много щастлива да срещна режисьор, който с готовност изслушва предложенията на актьорите," продължава Морено, "Ако искате да пробвате нещо, направете го, аз така сторих."

Джак Хюстън е член на едно от най-старите холивудски семейства. Той влиза в ролята на Ройс Кинг – годеникът на Розали.

"Докарахме стари коли и костюми от този период, за да се върнем във времето в Рочестър, Ню Йорк през 1933 г. Но най-важното бе да уловим маниерите от това време," казва Слейд, "Трябваше да пресъздадем държанието на хората от този период. Джак Хюстън, който играе ужасния Ройс Кинг е ново лице в поредицата. Наистина успя да покаже злодея в себе си. Сцената се получи идеално."

Кръстникът на готиката Питър Мърфи е в ролята на "Студения" от 17-ти век.

След обяснява: "Пийт е име, което ще е напълно непознато за почти всички, които гледат филма. Но аз съм стар, израснах с друга музика. През '80-те готическата музика го голямо явление. Имаше една груяа Bauhaus, песента им за главния актьор от "Дракула" Bela Lugosi's Dead беше голям хит. Това бе вампирски шик, ироничен опис на младостта и смъртта на вампирите. Песента е невероятна, а Питър Мърфи бе солистът на Bauhaus, той бе първият вампир. Запитахме се кой да играе първия вампир в "Затъмнение" и веднага ми хрумна Питър Мърфи. Все пак той бе първият вампир. Свързахме се с него и той веднага се съгласи. Сложи си перуката и палтото и веднага влезе в образ. Знам, че има хора на моята възраст, че и по-стари, които четат "Здрач", така че те веднага ще го разпознаят. Ще бъде интересна изненада. За по-младите също ще е интересно. Чудесно е, че Питър участва, справи се отлично."

"Дейвид е англичанин и много бързо се сработихме," казва Мърфи, "Когато ми даваше насоки, използваше типично нашенски жестове. Имах чувството, че и той играе, беше лесно да продължа сцената без да се замислям особено. Истински джентълмен е."


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Даниел Симеонов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Ивайло Петков
Среден резултат: 56/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg