Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Облачно, с кюфтета

Още за филма - Облачно, с кюфтета / информация за филма

Cloudy with a Chance of Meatballs 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

12.10.2009  |   синефиш.бг

Анимацията на Sony Pictures „Облачно с кюфтета” започва своя живот през 1978г. с написването на едноименната детска книжка от Джуди Барет и илюстрирана от Рон Барет, която към днешна дата има над един милион екземпляра. С абсурдното си чувство за хумор и фантастични елементи книгата става много примамлив материал за направата на анимационен филм. Но никой не се наемаше да го направи, докато двамата сценаристи-режисьори Кристофър Милър и Фил Лорд, вдъхновени от любимата си детска книжка не се залавят да го направят.
„Книгата е невероятно забавна и е голямо вдъхновение”, казва Милър. „Когато писахме сценария се придържахме изцяло към сюжета на книгата – има едно градче на име, Суолоу Фолс, в което от небето вместо дъжд вали храна, и към него трябваше да прибавим шантавите му жители”.
„Решихме, че ще стане страхотен екшън”, казва Лорд. „Всички случки във филма са доста смехотворни, но героите ги приемат твърде на сериозно и именно това прави филма толкова забавен.” „Облачно с кюфтета” изобилства от храни, смях и поразии. 
„Винаги съм имала усещането, че книгата ми би се превърнала в чудесен анимационен филм и благодарение на ‘Sony Pictures Animation’ това стана реалност”, споделя авторката Джуди Барет. „Въпреки че имаше нужда от разтегляне на сюжета и развитие на героите, кинодейците се справиха чудесно и резултатите са смайващо добри.”
В центъра на историята е Флинт Локууд, изобретателят, който жадува да измайстори нещо, което ще направи хората щастливи. А те са нещастни, защото фабриката за производство на консерви със сардини е затворена. Така че Флинт решава проблема, като сътворява машина, която превръща водата в храна. И когато изобретението наистина заработва „Флинт се превръща от аутсайдер в местния герой”, казва Милър. А Лорд добавя: „Разбира се на Флинт това много му харесва. Всичко е чудесно до момента, в който нещата се объркват...”

ГЕРОИТЕ

ФЛИНТ ЛОКУУД: Още от малък Флинт е мечтал да изобрети нещо, което да промени живота на хората. За съжаление всяко едно от тези абсурдни изобретения завършва с неуспех, създавайки неприятности не само на него, но и на неговите родители и съграждани.
Но този вечен оптимист никога не се отказва от дългогодишната си мечта, и сега с последното си изобретение – машина, която превръща водата в храна, променя живота на всички в малкото градче.
Бил Хейдър играе Флинт.
Хейдър разбира кое е характерното за героя му. „Както всички, Флинт просто иска да бъде харесван”, казва актьорът. „Той е малко странен в социално отношение, затова си мисли, че трябва да направи нещо огромно, да изобрети нещо, което ще направи всички щастливи. Той си мисли, че трябва да се промени и не осъзнава, че хората го харесват за това, което е”.

САМАНТА СПАРКС: Сам е готина, млада и изпълнена с ентусиазъм стажантка в Уедър Нюз Нетуърк, чиято мечта е да стане професионален телевизионен репортер-синоптик. Тя прави своя голям удар, когато става свидетел и отразява най-невероятното метеорологично събитие на всички времена: дъжд от чийзбургери! Кариерата й се изстрелва стремглаво нагоре, докато машината на Флинт произвежда все по-вкусно време. Всичко върви перфектно, до момента, в който тя вижда в метеорологичната прогноза приближаваща голяма буря от храна. Само Сам може да помогне на Флинт да спре излязлата извън контрол машина. Но за да направи това, тя рискува да разкрие една част от себе си, която пази в тайна и която може да провали мечтата й.
Ана Фарис озвучава ролята на Сам.
„Сам се страхува да покаже своята истинска същност”, казва Фарис. „Нейната страст са времето и науката. И затова когато среща Флинт, работата й се превръща в професията, за която винаги е мечтала. Тя се чувства сякаш е в рая и това я изкарва от черупката й.”
„Ана е чудесна.”, казва Лорд. „С нежния си глас тя придава на героинята си обаяние и трогателност.”
„Саманта е единствената, която подкрепя изцяло Флинт и смята, че всяка негова идея е най-добрата идея на света”, казва Фарис. „Той се влюбва в нея и много иска да я впечатли. Когато разбира, че любимата й храна е желе, той й построява желиран дворец с желирано пиано и желиран плувен басейн, в който могат да си подскачат на воля.”

ТИМ ЛОКУУД: Тим е старомодният, резервиран и мразещ технологиите баща на Флинт. Той обича сина си и се опитва да бъде подкрепящ баща, но за жалост не умее да общува с него. Когато невероятната машина на Флинт го превръща в героя на града, Тим е притеснен, че нещата ще свършат зле, както е ставало и с предишните му изобретения. И едва когато Флинт губи вяра в себе си, Тим съумява да му покаже колко много го обича и цени.
Джеймс Каан озвучава ролята.

МАЙМУНАТА СТИВ: Стив е най-добрият и единствен приятел на Флинт, както и негов доверен и единствен колега. Убеден, че хората ще станат по-добри, ако могат да разбират дълбоките и мъдри мисли на животните, Флинт изобретява ‘Преводач на маймунски мисли’. За съжаление изобретението му не се радва на успех, защото единствената мисъл, преминаваща през малкото мозъче на Стив е: „Гладен съм! Много съм гладен!” Въпреки това, между Стив и Флинт има голяма връзка и Стив доказва какъв безстрашен приятел е, когато машината за храна се разваля и трябва да помогне на Флинт в спасяването на града.
Нийл Патрик Харис озвучава ролята. „Да, вярно е! Успяхме да навием Нийл да играе маймуна. Имаше едно единствено решение – да намерим първокласен актьор, който да казва едно- сричкови думички. Няма по-добър от Нийл”, казва Лорд.

КМЕТЪТ ШЕЛБОРН: Вглъбеният в себе си кмет на градчето Суолоу Фолс, г-н Шелборн, знае дали едно нещо е добро чак когато го види. А проливен дъжд от вкусни чийзбургери определено е добро нещо. Затова той склонява Флинт да направи така, че да вали по три пъти на ден вкусна храна. Не минава много време, когато кметът започва да претоварва машината, предизвиквайки миш-маш от огромни количества вкусотии, заплашващи да унищожат града... а може би и целия свят.
Брус Кембъл озвучава ролята на кмета.

„БЕБЕТО” БРЕНТ: Брент е най-голямата знаменитост в Суолоу Фолс. Като бебе той е бил рекламно лице на единствения експорт на градчето – сардините. Сега, вече пораснал, той все още се изживява като звезда, уповавайки се на старата си слава. Известността му има опасност да бъде засенчена, тъй като градчето има нов герой и това е Флинт с неговото невероятно изобретение.
Анди Самбърг озвучава ролята.

ЪРЛ ДЕВЕРО: Ърл е добросъвестния градски полицай, който държи всички да спазват законите на града. Ърл обаче има едно слабо място и това е неговия „прекрасен син”, Кал. Полицаят прави всичко възможно, за да угоди на сина си. Когато от небето завалява храна, Кал става нахален и започва да си поръчва всевъзможни глупости. В крайна сметка Ърл разбира грешката от мекушавото си възпитание относно Кал и осъзнава, че не може да разрешава на детето си всичко, което то пожелае. В същото време Флинт копнее за такава връзка, иска му се и неговия баща да го обича безусловно, както Ърл обича Кал. Кой би озвучил най-добре ролята на полицая Деверо? Разбира се, че това е Мистър Ти.
Мистър Ти отговаря на характера на Ърл по два параграфа. „За децата „Т” идва от „толерантен”, а за лошите момчета „Т” идва от „твърд”. Аз изглеждам страшен, но всъщност съм един голям плюшен мечок”, казва Мистър Ти.
Не съм сигурен дали Мистър Ти е олицетворение на своя герой или обратното, но те и двамата са много чувствителни, силно обичат и са истински герои”, казва Лорд. А Милър добавя: „От друга страна, те са коренно различни – Ърл е плешив, а Мистър Ти има дълга конска опашка.”

КАЛ ДЕВЕРО: Кал е прелестния малък син на градския полицай Ърл и неговата съпруга, Регина. Те не го ограничават в нищо, особено що се касае до количествата храна, които поглъща. А храната, произведена от машината на Флинт е толкова вкусна! В последствие те разбират вредата от прекомерното консумиране на всевъзможни боклуци.
Ролята на Кал се озвучава от Боб’и Дж. Томпсън.

МАНИ: Мани е готиния помощник на Саманта. Той е нейния оператор, който я придружава до Суолоу Фолс, за да заснеме събитието, което ще направи Сам и Флинт известни. Имигрант от Гватемала, мълчаливият Мани пази в тайна многобройните си умения, които е придобил още в родната си страна.
Бенджамин Брат озвучава ролята.


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Димитър Стайков
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Калина Гарелова
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 68/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg