Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Гадни копилета

ГЛАВА ВТОРА - КАСТИНГЪТ - Гадни копилета / информация за филма

Inglourious Basterds 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ГЛАВА ВТОРА - КАСТИНГЪТ

12.8.2009  |   Audio Visual България

Изборът на актьори за ГАДНИ КОПИЛЕТА изисква уменията и търпението на всеки от екипите, отговорни за кастингите в Париж, Берлин и Лос Анджелис. Продукцията подбира актьори от всяка държава според националността на героите. „Смятам, че това е новаторски подход, но знам, че международната публика е готова за това, - твърди ко-продуцентът Хенинг Молфентер, който е част от екипа на студио Babelsberg в Берлин. – Това е нова стъпка към международното кино и аз мисля, че тя ще бъде оценена високо.”

 

Брад Пит е първият артист, който се присъединява към актьорския състав в ролята на лейтенант Алдо Рейн. Тарантино лети до Франция по време на предпродукцията, за да се срещне с актьора и споделя: „Той е чудесен. Искахме да работим заедно от дълго време и сега бе най-подходящия момент. Никога не съм си представял друг в тази роля.”

 

Даян Крюгер, която е израснала в Германия и живее в Париж, счита, че международният актьорски състав бележи свежа промяна за света на киното. „Понеже съм от Европа, наистина оценявам този жест. Смятам, че е страхотно, че Куентин има смелостта да го направи. Това добавя достоверност към филма, защото различните езици имат различна мелодия, а и е забавно да слушаш хора, които не се разбират взаимно.”

 

Макар Бриджит фон Хамерсмарк да е сред последните роли, за които се обявява кастинг, Тарантино мигновено спира избора си на Крюгер. Изпълнителният продуцент Ерика Стайнбърг коментира: „Даян има сходно чувство за хумор като Тарантино. Когато прочете сценария, тя го разбра. Нямаше нещо, което трябва тепърва да научава. Тя напълно осъзна диалога.”

 

Крюгер се потапя в персонажа си от необикновената филмова „въображаема история.” „Бриджит фон Хамерсмарк е страхотна героиня – коментира Крюгер. – Тя е филмова звезда от 40-те, също като Марлене Дитрих или Хилдегард Кнеф. Различното е, че тя решава да остане по време на войната и заради това е много обичана от немците. Тя е близка на нацисткия режим, но всъщност е шпионин на британските служби. ” 

 

Сред актьорите в ГАДНИ КОПИЛЕТА е Даниел Брюл. Брюл играе превърналия се във филмова звезда герой от войната Фредрик Цолер: „Цолер е мил и привлекателен, и е любител на киното. Той трябва да се бори упорито, за да спечели Шошана, и това прави през целия филм. И не може да понесе, че тя се отнася толкова зле с него и не уважава нито чувствата му, нито него самия.” Тарантино признава, че героя на Брюл донякъде е базиран на известния ветеран от Втората световна война Оди Мърфи.

 

Брюл пътува до Париж, за да участва в прочита на група френски актриси, които кандидатстват за ролята на Шошана. Там се заражда очевидната екранна химия между Брюл и Мелани Лоран. Лоран е актриса и режисьор, която има номинация Златна палма за кратък филм през 2008 г. на фестивала в Кан и печели Сезар през 2007 за обещаваща млада актриса.

 

Шошана винаги е била главен герой в моята история, - споделя Тарантино. – Една от най-големите промени в концепцията ми за филма бе, че в първоначалната версия на сценария Шошана бе филмов образ. Тя беше опасна мацка. Но това вече го бях правил с Булката в УБИЙ БИЛ. Затова започнах да променям героинята  така, че да бъде по-достоверна в тази ситуация.”

 

Първоначално Тарантино е много притеснен за намирането на актьор, който да изиграе ролята на полковник Ханс Ланда. С появата си Кристоф Валц премахва тази негова тревога. „Той започна прослушването, а Куентин му подаваше репликите, - спомня си Бендър - Когато се погледнахме, по погледите си разбрахме, че сме открили каквото търсим. Бе толкова поразително, защото Куентин имаше страхотни притеснения и буквално часове по-късно този мъж влезе и направо ни срази.”

 

Останалите от „копилетата” бързо си идват на мястото. Тил Швайгер, който е в ролята на Хуго Щиглиц, е отдавнашен фен на Тарантино. Той дори е кръстил своята първа продуцентска компания на неговия герой от ГЛУТНИЦА КУЧЕТА - Mr. Brown Entertainment.

 

Тарантино казва на сценариста / режисьора/ актьора Илай Рот, че си го представя в ролята на Доновиц, преди Рот да получи копие от сценария. „Четох финалната версия и останах поразен. Куентин вече ми беше казал „Мисля, че ще се справиш много добре с ролята на Доновиц.” И аз си представях, че ще бъде нещо от рода на БИБРУТАЛНО, някаква малка роля. Но когато свърших последната страница се замислих „Това е централен образ. Това е един от главните герои.”

 

Към продукцията се присъединяват и други двама участници от БИБРУТАЛНО –Омар Дуум и Майкъл Бакол. „Това стана доста накрая, - разказва Дуум. – Куентин не беше решил до последния момент, че ще участвам и затова, изненадата ми бе голяма.”

 

Немският актьор Гедеон Буркхарт, който е в ролята на Вилхелм Вики, чака с години възможност да участва в ГАДНИ КОПИЛЕТА. Осем години, ако трябва да сме точни. „Срещнахме се с Тарантино преди девет години във Виена, - припомня си актьорът. – После отново в Лос Анджелис  и той ми каза, че пише филм за Втората световна война и ме има предвид за ролята на преводач, който говори и двата езика. Оттогава не сме се засичали. Ненадейно чух, че прави кастинг, и буквално се мотаех наоколо, с надеждата да се сети и да ме извика на прослушване. Накрая отидох сам, явих се и получих ролята.”

 

Б. Дж. Новак, който е продуцент, сценарист и актьор на сериала The Office на NBC си взима почивка от телевизията, за да може да участва във филма на Тарантино в ролята на Смитсън Утивич. „По план трябваше да снимаме сериала, но всички знаеха, че тази роля е голямата ми мечта и невероятна възможност, затова направиха компромис” - казва Новак.

 

Физическата му разлика с героя почти е на път да провали успешното прослушването на Новак. Той не е достатъчно нисък за ролята на героя си. „Куентин ми каза, че търсят по-нисък актьор за ролята на Утивич, което бе много сладко-горчив комплимент за мен. В The Office всички са по-високи от мен и ме дразнят, че съм дребосъкът на групата. А сега Куентин ми казва, че съм прекалено висок за роля, която толкова желая. Но според мен успешното ми пресъздаване на поведението на Утивич надделя при взимане на решението на продуцентите.”

 

Други актьори във филма са комикът и актьор Пол Ръст и Сам Ливайн. Илай Рот се смее: „Като слушаш тази история за „копилетата”, идеята е, че си представяш огромни, опасни чудовища, а на практика беше сякаш се е събрал класа ми от еврейското училище.”

 

След кастинга на „копилетата” започва подбора на актьорите за двете главни френски роли. „Дени Меноше се яви първи на прослушването, - казва Бендър за актьора, спечелил ролята на Перие Лападит. - Той е изключително силен актьор и макар да няма много реплики, погледът му казва всичко. Съвместната му сцена с Кристоф Валц (който е полковник Ланда) е невероятна.”

 

Другата френска роля на Марсел, довереникът на Шошана, отива при Джаки Идо. „Марсел е героят, който търси чистота в този напълно побъркан свят - казва актьорът за своя персонаж. - Заедно с Шошана те двамата се опитват да възстановят тази непорочност.”

 

Михаел Фасбендер, роден в Германия и израснал в Ирландия, е избран да изиграе британския филмов експерт Арчи Хикокс. „Баща ми е немец, но семейството ни замина от Германия, когато бях на две годинки, – обяснява Фасбендер. – Връщали сме се от време навреме и когато бях на шест, прекарах цяло лято в Германия. Сега се наложи да възстановя в съзнанието си езика, който съм говорил като малък.”

 

Фасбендер обяснява персонажа си Хикокс: „Хикокс е британски военен, на когото истинската страст е киното. Той е филмов критик, но фактът, че говори немски го прави удобен инструмент за британците.”

 

Участници в първата сцена с Михаел Фасбендер са Майк Майърс и Род Тейлър. „Той (Майърс) е запален по Втората световна война и искаше на всяка цена да участва във филма. С Куентин разговаряха по телефона и се оказа, че са на едно и също мнение за героя му Фенех, - разказва Стайнбърг. – След като Майк пристигна, той премина през целия процес на прическа и грим. Когато го видях бе толкова променен, че си нямах представа кой стои пред мен.”

 

Силвестър Грот е играл ролята на Гьобелс и преди в „Mein Führer” на Дани Леви. „Бе много изтощително да играеш този образ, защото той непрестанно се променя и никога не може да си съвсем сигурен, че си го уловил правилно. Но пък усилията си заслужават - за един актьор усещането е страхотно. Трябва да си непрестанно в кондиция, за да може да отреагираш както трябва в точния момент.”

           

ГАДНИ КОПИЛЕТА позволява на някои актьори, работили съвместно преди, отново да се съберат на снимачната площадка. Даниел Брюл и Аугуст Дил, двама от най-уважаваните млади немски актьори са работили заедно през 2004 г. във филма LOVE IN THOUGHTS, и оттогава са доста близки приятели. „В новия филм имаме две съвместни сцени. За нас бе голямо удоволствие и забавление да работим отново заедно, - казва Дил.  – Даниел е много специален актьор, с който винаги ми е приятно да работя.”

 

Крюгер отново има възможността да застане срещу Пит след ТРОЯ. „Забавно е отново да видя Брад. В ТРОЯ нямахме много общи сцени. Оттогава минаха доста години и смятам, че съм израснала като актриса. Много се радвам, че сега имам тази възможност.”

 

Тарантино също се радва да работи с Брад. „Според мен той е възхитителен актьор, който изцяло навлезе в своя герой. Когато обсъждахме нещо по време на снимките, той говореше с гласа на Алдо. И понеже аз създадох този персонаж, съм изключително щастлив, че се получи такова сработване с Брад.”


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Велчо Стефанов
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Даниел Симеонов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Димитър Стайков
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Емил Дичев
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Калина Гарелова
[+] в-к Гласове
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Мариана Христова
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Мартин Тонев
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 90/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg