Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Здрач

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Здрач / информация за филма

Twilight 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

08.1.2009  |   синефиш.бг
Продуцентът Грег Мурадиан от Maverick Films прочита „Здрач” още преди книгата да придобие световна известност – всъщност, още преди да е публикувана. „Част от работата ми като продуцент е да търся нов материал,” казва Мурадиан. „Много ръкописи съм изчел преди да бъдат публикувани. Когато този се озова на бюрото ми, не можех да го оставя. Идеята за момиче, което се влюбва във вампир направо ме главозамая. А книгата е интересна, откъдето и да я погледнеш.”
Не екзотичността на историята привлича Мурадиан, а по-скоро нейната универсалност. „Вече са правени хиляди филми за вампири,” казва той. „Това, което отличава този, е любовната история. Вампирството в сюжета служи просто като метафора за тийнейджърска страст, за чувството – „Желая те, но не мога да те имам”. Помислих си, че това е прекрасна метафора за изразяване на тийнейджърска любов.”

„Аналогично е на всяко момиче, което има възможността да се вижда с момчето, с което родителите й се надяват, че ще излиза,” продължава Мурадиан. „Но там има едно момче, което е мистериозно и мрачно, а момичето много желае да разгадае тайната на същността му, която всъщност е, че той е вампир. Тази тайна, обаче, се разкрива, когато тя вече е много влюбена, за да се откаже, без значение от последствията.”

„Здрач” е първата публикувана книга на писателката Стефани Мейър, която създава още три романа от тази поредица, всеки от които е равностоен. „Като автор на първа книга, нямах представа кое е нормално,” казва тя. „И все още нямам. Нямам никакви очаквания. Потърсиха ме за филма, още преди да е излязла книгата. Не очаквах да чуя нещо подобно, докато не я видя поне на рафта.”

Мейър се определя първо като майка, а след това като писател, въпреки разбиващите класациите й книги и изобилният й талант. „За мен, написването на тази книга беше нещо много лично,” казва тя. „Бях изненадана, че хората я харесват толкова много. Все още ме учудва да гледам как хората се вживяват в героите и колко важно е това за тях. Получавам имейли от хора, които твърдят, че книгата е променила живота им.”

Авторката завършила специалността английска литература в университета „Бригам Янг”. Мейър казва, че идеята за „Здрач” дошла от един сън. „Когато се събудих, исках да знам какво ще се случи по-нататък. Още първия ден написах 10 страници. Когато я завърших, бях най-шокирана от всички, че всъщност съм написала книга.”

След прибавянето на томове към романа, Мурадиан предложил на Summit Entertainment идеята за адаптирането на историята в сериал. Сюжетът на „Здрач” и привлекателните й герои, направили книгата отличен избор за това.

„Концепцията за свръхестествена фантастика като фон на велика трагична любовна история, е великолепна комбинация,” казва продуцентът Уайк Годфри. „Като прибавим към това поредица от бестселъри и вече създадени почитатели на героите, разполагаме с наистина добра база да я разкрием пред нова публика, която може никога да не е чувала за „Здрач”. Мисля, че когато го видят, ще реагират по същия начин като хората, които са прочели книгите.
„Има голяма доза на опасност във филма,” продължава Годфри. „Налице е и вълнението от историята за тийнейджър, който прави забранени неща. Тези неща привличат хората. Не само момичетата – според мен, момчетата ще открият, че има елемент на опасност, екшън, трилър и че в крайна сметка, е страхотно да бъдеш вампир.”

Щом прочела книгата, изпълнителната продуцентка Карън Розенбърг казва, че веднага е била заинтригувана от историята на „Ромео и Жулиета”, откриваща се в сюжетната линия, както и сексуалното напрежение в нея. „Мисля, че всички сме като Бела,” казва бившият президент продукция на Paramount Pictures. „Тя е много достъпна героиня, с която всеки може да се отъждестви. Всички се чувстваме извън този затворен кръг от хора и искаме да почувстваме, че вървим в своя собствен ритъм.”

Мейър бил развълнуван за възможността да види работата й пренесена на екрана, но само при условие, че кинодейците ще останат верни на историята. „Всички сме виждали книги, които се превръщат в неуспешни филми и има много неща, които исках да запазя. Вижданията ми бяха много прости: Не можеш да убиеш всички, които не умират в книгата. Семейство Кълън съществуват със същите имена и съответстващите им герои. Исках основният принцип да бъде ясен.”

Кинодейците били наясно със загрижеността на Мейър и се постарали да се придържат колкото е възможно повече към историята. „Книгата е библия за толкова много млади момичета и затова трябваше да разкажем историята така, както е написана,” казва Мурадиан. „Сценарият много се хареса на Стефани. Но в същото време, на нея й идваха много специфични идеи и ние прокарахме почти всичките, които допринесоха за филма. Например, леко изменихме насоката в книгата ‘И лъвът се влюбил в агнето’.” Стефани предложи да се върнем към оригинала, защото много момичета са татуирали този израз на глезените си. Мислех, че се шегува, но не беше така.”

Продуцентите помолили Катрин Хардуик да режисира филма. Допреди няколко години Хардуик работила като художник продукция над филмите „Каньонът Лаурел”, „Ванила скай” и "Тримчата крале", след което започнала да пише и режисира първия си филм, награденият „Тринайсет” - емоционален и противоречив поглед към връзката между проблемен тийнейджър и майка му.

„Определено търсехме жени режисьори,” казва Мурадиан. „Но основните читатели са млади жени и искахме да намерим някой, който да може да разбере гледната им точка. Катрин прие с радост тази възрастова група. Тя много добре се разбира с тийнейджъри и имайки предвид нейната филмография, това беше естествен процес. Решихме, че ще е плюс да разполагаме с жена, която да може да каже, че е била на мястото на Бела по отношение на това, че се е влюбила в неподходящото момче и последствията, които произтичат от това. Имахме щастието да попаднем на чудесна режисьорка, която да поеме задачата.”

Розенфелт добавя: „Това, което Катрин показа с „Тринайсет”, „Господарите на Догтаун” и „Рождеството” – различни жанрове филми – е, че тя може да създаде един действителен свят, а не измислен. Това беше много важно за адаптирането на „Здрач” за екрана.”

„Когато прочетох книгата, се заразих от манията по нея, действа като екстази,” казва Хардуик. „Стефани пише много автентично. „Здрач” имаше потенциал да бъде изключително визуален и кинематичен, а освен това, да отрази чувството да бъдеш влюбен за първи път и да обичаш някого толкова много, че да искаш да станеш вампир.”

Мелиса Розенбърг имаше значителен опит в писането за тийнейджърска аудитория. В допълнение към телевизионните сериали Party of five и „Ориндж Каунти”, Розенбърг написва сценария на „В ритъма на танца”, невероятно успешен тийнейджърски романс между балерина и уличен танцьор. В момента, тя пише за провокативната драма „Декстър”, чийто романтичен герой е сериен убиец. „Всъщност, „Здрач” е брак между любовта ми към писането за тийнейджъри и готическия тип ужас,” казва тя. „Когато ми се обадиха, беше достатъчно да чуя думите „тийнейджъри” и „вампири”, и аз бях там.”

Продължението на книгата оказало голямо влияние за придържане към истинността й,” казва Розенбърг. „Имайки предвид колко важна е историята за милиони почитатели и колко лично я приемат, знаех, че трябва да се придържаме към книгата, за да ги спечелим. Истински дар е да получиш такъв богат източник на материал за филм. Нямах намерение изобщо да се отклонявам от сюжета на книгата.”

„Здрач” е романтична връзка между момиче и най-неподходящото момче – вампир,” добавя Розенбърг. „Най-голямото препятствие е, че той може да я убие във всеки момент. Харесва ми химията между Бела и Едуард. Това е едно много хубаво преживяване. Всяка жена, която е била 17-годишно момиче знае какво е да видиш онова невероятно мистериозно и недостъпно момче и да почувстваш копнеж. Книгата извежда това обикновено чувство до следващото ниво, където се развихря фантазията. Ако някога пиша за тийнейджъри, ще бъда изключително щастлива, защото когато те обичат нещо, те му се посвещават с цялото си сърце. Това е една великолепна публика.”

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Константин Делчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
10/100
 
Владислав Апостолов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Димитър Стайков
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Калина Гарелова
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Петя Славова
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 55/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg