Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Марадона

Филмът - Марадона / информация за филма

Maradona by Kusturica 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Филмът

18.11.2008  |   синефиш.бг
Филмът ни повежда по изключителната житейска траектория на бившия футболист през годината, която Кустурица нарича "възраждането на Марадона": неговият живот и кариера, победи и поражения, местата, белязали пътя му - Буенос Айрес, Куба, Неапол - до момента на неговото възраждане. От Вила Фиорито до Буенос Айрес, където той понастоящем живее със съпругата си и двете им дъщери. "Исках да покажа онова, към което Марадона винаги се е стремял - да създаде хармония в семейството си. " Най-важните и близки отношения, лежащи в основата на вътрешния мир на героя, видени  през погледа на Емир Кустурица.

Двете страни на един и същ човек. Марадона е всеобщ любимец, герой на народа, идол, политическа фигура, отявлен противник на глобализацията и близък приятел на Фидел Кастро. Но Марадона има и друга страна, която малцина са виждали - семейните му отношения, неговите надежди и страхове, радости и болки. С помощта на Кустурица той ни разказва за своите преходи с непринуденост и скромност, които никога не са го напускали. Това е уникална възможност да преживеем отново щастието, което Диего Марадона ни е донесъл през годините.

Златното момче "падна", но намери сили да се изправи и филмът на Емир Кустурица разказва не само за това какъв велик човек е бил, но и че е останал такъв. "Аз съм идеалист. Дори заради наркотиците няма да променя мнението си за Марадона. Той е творец. Да си творец означава да преодолееш вътрешните си бариери. Това няма нищо общо с обществото, което те издига на пиедестал, за да те катурне оттам и да те забрави." Когато Марадона разказва за годините, прекарани в наркотична зависимост, ние виждаме неговата човечност  и силата на духа му, позволили му да се пребори с дрогата.

В снимачния процес Марадона укрепва, изправя се лице в лице с миналото си и прогонва демоните си. Филмът е разказ за прераждането на един човек - Диего Марадона, създаден от Емир Кустурица.

Крайният резултат е филм, изпълнен с ярки емоции и музика. В една от сцените Ман Чао пее последната си песен за Марадона - "La Vida Tombola". В интервю за футболното списание "So Foot" певецът казва: "Отначало Кустурица искаше за филма си песента "Santa Maradona". Не бях против, радвах се, че ще участвам в проекта Кустурица-Марадона. Двамата са много различни, но и имат много общо. Чудесен дует. Много исках да стана част от проекта им. Помолих Кустурица все пак да ми даде възможност да напиша песен специално за филма. По-късно се срещнах с Диего в Неапол. Отначало исках да използвам песента "Mala Fama" ("Лоша репутация") от последния си албум. После написах "La Vida Tombola". Изпях я в на Диего в Аржентина, тъкмо като беше слязъл от колата, а Кустурица го засне."
Ако бях Марадона,
щях да живея като него -
хиляди фойерверки, хиляди  приятели,
живот на педал на хиляда процента...
Режисьорът на "Баща в командировка", "Циганско време", "Ъндърграунд", "Черна котка, бял котарак" намери в лицето на Марадона близък приятел и идеален герой: "Животът на Марадона е до такава степен изпълнен с преживявания и богат на нюанси, че нищо не бих променил. Дори ако снимах пълнометражен филм."

 
 
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Владислав Апостолов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ивайло Петков
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 70/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg