Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Марадона

Още за филма - Марадона / информация за филма

Maradona by Kusturica 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

18.11.2008  |   синефиш.бг
През 2005 г. Емир Костурица официално оповестява идеята си да заснеме документален филм за Диего Марадона: "Това ще е първият филм, който ще отрази всички страни от живота на Марадона."
 Режисьорът, носител на две "Златни палми" и на редица международни награди, ще снима най-великия футболист на всички времена! Новината гръмва. Премиерата ще бъде в Буенос Айрес, после филмът ще бъде показан в Неапол - града, станал свидетел на много футболни подвизи на Марадона, после - в Куба - неговата нова родина, и накрая - в Белград - града на режисьора, който казва: "Идеята ми е през следващите пет месеца да открия и да покажа истинския Марадона."

Този филм представлява среща на двама титани, обединени от плам и гений. Никой друг режисьор не би могъл така добре да разбере загадката Марадона. Само Костурица би могъл да спечели доверието и приятелството му: "Винаги съм мечтал да стана футболист и по свой си начин го постигнах." За първи път Марадона приема такова тясно сътрудничество и се разкрива изцяло пред камерата, позволявайки най-сетне да видим човека зад мита.

Буенос Айрес, 2 април 2005 г. - рожденият ден на Далма, по-голямата дъщеря на Марадона. Кустурица е там с две камери и малочислен екип. Марадона се бори с демоните си и с белезите, оставили по тялото му - сърдечни проблеми, наднормено тегло и болни колене. Изглежда невъзможно този човек един ден да се възроди за нов живот. Кустурица казва: "Деня, в който го срещнах, се оказа далеч по-важен, отколкото се надявах. Марадона е една природна стихия. Той излъчва емоция, сила, очарование. Уникален човек." Четири дни по-късно в "Соул Кафе" най-големите звезди на латиноамериканската музика се събират в чест на "Ел пибе де оро" - "златното момче". Всички пеят. Извикват Кустурица на сцената.
Режисьорът и футболиста.
Смуглият мъж и рокаджията.

Двама артисти лице в лице. Съвместното им пътуване тъкмо е започнало.
От този момент двамата мъже не спират да изразяват взаимното си възхищение. През май 2005 г. Диего Марадона отива на фестивала в Кан, защото Кустурица е председател на журито. Двамата прекарват не една дива фестивална нощ. През ноември 2005 г. Марадона кани Кустурица в телевизионното си предаване и представя госта си като "гениален режисьор" и "мой брат". По случай Срещата на върха на двете Америки на 4 ноември 2005 г. Кустурица се включва в протестното шествие, организирано срещу пристигането на Джордж Буш в Аржентина, и заснема Марадона в открита политическа битка: "Впечатлен съм от неговата представа за света, от неговия дух и човеколюбие." На 1 февруари 2008 г. по време на концерта на "Ноу Смокинг Оркестра" в Мадрид, Диего Марадона, слиза от балкона, качва се на сцената и танцува с Емир...
Филмът разкрива именно тази спойка между двама велики мъже.

 
 
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Владислав Апостолов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ивайло Петков
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 70/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg