Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мемоарите на една Гейша

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА - Мемоарите на една Гейша / информация за филма

Memoirs of a Geisha 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА

28.6.2008  |   синефиш.бг
Последният филм на РОБ МАРШАЛ (Режисьор) е награденият с 6 награди Оскар® (вкл. Най-добър филм) мюзикъл “Чикаго”. За работата си по него Маршал е номиниран за Оскар®, Златен глобус и BAFTA и получава наградата на Гилдията на режисьорите. Преди това Маршал е режисирал (и е бил автор на хореографията) на музикалния телевизионен филм “Ани”, номиниран за 12 награди Еми. За него Маршал получава Еми, награда на Гилдията на режисьорите и Американска награда за хореография. Роб Маршал е номиниран шест пъти за Тони и е режисьор и хореограф на “Кабаре”, както и на други постановки за Бродуей.

РОБИН СУИКОРД (Сценарий)
е най-известна с работата си като сценарист (“Малки жени”, “Матилда”, “Приложна магия”) и драматург.
Най-новият й сценарий се казва The Rivals  и е за съперничеството между актрисите Сара Бернар и Елеонора Дюзе, като Никол Кидман ще играе ролята на Бернар.
В момента Суикорд работи по сценария на The Jane Prize, в който се разказва за семейство изучаващо Джейн Остин. Тя ще бъде и режисьор на филма. Понастоящем Суикорд работи и по адаптацията за кино на романа на Джой Фаулър The Jane Austen Book Club.

АРТЪР ГОЛДЪН (Автор на книгата) е роден в Тенеси и е завършил История на изкуството в Харвард, както и Японска история в Колумбийския университет. Учил е и в Бейжинг и е работил в Токио.
Работата си по “Мемоарите на една гейша” започва през 1994 г.  в САЩ, като това е първата му книга. Издадена е през 1997 г. и до днес от нея са продадени над 4 млн. копия и е преведена на над 32 езика.

ДЪГЛАС УИК (Продуцент)
Филмите му са донесли приходи от над 1.5 млрд. долара, 20 номинации за Оскар® и седем статуетки. Заедно с бившия вицепредседател на “Калъмбиа Трай Стар Моушън Пикчърс Груп”” Луси Фишер са партньори в Red Wagon Entertainment. Двамата са работили с едни от най-прочутите световни кинодейци.
Освен “Мемоарите на една гейша”, Уик и Фишер напоследък са продуцирали два други големи филми: „Омагьосване” с Никол Кидман и “Снайперисти”  на Сам Мендес – бестселър по мемоарите на бившия морски пехотинец Антъни Суофърд с участието на Джейк Гиленхаал и Джейми Фокс. Red Wagon скоро ще започне продукцията на “RV”, с Робин Уилямс и под режисурата на Бари Зоненфелд, както и “The Legend of the Lone Ranger”.
През 2000 г., Уик продуцира “Гладиатор”, който има 12 номинации за Оскар® и печели 5 Оскар®-а, включително и за Най-добър филм.  Сред филмите, на които е бил продуцент се нареждат още издаденият през 1999 и режисиран от Роб Минкоф “Стюарт Литъл”. Анимацията се превръща моментално в класика, един от най-продаваните видео филми и франчайз на Сони. Уик и Фишър продуцират “Стюарт Литъл 2”, който като предшественика си се превърна в световен хит. В момента Уик и Фишър са в продукция за “Стюарт Литъл 3”, първият изцяло компютърно генериран филм на Red Wagon.
Сред филмите на Red Wagon са още “Питър Пан”, “Среща с Тад Хамилтън”,  “Шпионски игри” с участието на  Робърт Редфорд и Брад Пит, под режисурата на Тони Скот, фантастичният трилър на Пол Върховен “Човек без сянка”, както и филмът “Луди години”, който носи на Анджелина Джоли Оскар® и Златен Глобус за най-добра актриса в поддържаща роля.
След като се дипломира от университета Йейл, Уик започва кариерата си като асистент на Алън Пакула. “Работещо момиче”, режисиран от Майк Никълсън е първият самостоятелен опит на Уик като продуцент. Филмът с участието на Харисън Форд, Мелани Грифит и Сигърни Уийвър получава шест номинации за Оскар®, една златна статуетка и пет награди Златен глобус, включително и за Най-добър филм в категория мюзикъл и комедия. По-късно Уик продуцира “Вълк” с участието на Джак Никълсън и Мишел Пфайфър и “Вещи в занаята” с Нийв Кембъл. 

ЛУСИ ФИШЪР (Продуцент) e бивш вицепредседател на Columbia Tristar, партньор на Дъглас Уик в Red Wagon. Двамата са работили с едни от най-прочутите световни кинотворци. Red Wagon скоро ще започне продукцията на “RV”, с участието на Робин Уилямс и режисирана от Бари Зоненфелд, както и “The Legend of the Lone Ranger”.
Фишър е на длъжност вицепрезидент в периода 1996-2000 г. По времето, когато е на този пост, тя отговаря за едни от най-големите хитове на компанията, сред които са “Мъже в черно”, “Сватбата на най-добрият ми приятел”, “Джери Магуайър”, “Еър Форс Едно”, “Зоро”, “Колкото-толкова” и “Стюарт Литъл”.
След като напуска поста през 2001 г., Уик и Фишър продуцират “Стюарт Литъл 2”, който като предшественика си се превърна в световен хит. В момента Уик и Фишър са в продукция за “Стюарт Литъл 3”, първият изцяло компютърно генериран филм на “Ред Уегън”.
Преди да се премести в Сони, Фишър работи 14 години като изпълнителен вицепрезидент на “Уърлдуайд Прадъкшънс” в компанията Уорнър Брос.Там тя разработва и отговаря за известни филми като “Беглецът”,  “Туистър”, “Гремлини”, “Мостовете на Медисън”, “Империята на слънцето”, “Вещиците от Ийстуик”  и “Тайната градина”.
Фишър започва кариерата си като говорител в “Юнайтед Артистс” преди да се премести в Ем Джи Ем. По-късно става вицепрезидент на продукцията във Фокс, а след това ръководител на световната продукция в студиото на Франсис Форд Копола.

ДИОН БИЙБИ (Оператор)
е роден в Австралия и е израсъл в Южна Африка. Той е носител на Оскар® и BAFTA за работата си по филма на Роб маршал “Чикаго”. Получава BAFTA и за “Съучастникът” с Том Круз, а в момента снима друг филм на Майкъл Ман – Miami Vice.
Последните му филми са “Шарлот Грей” с Кейт Бланшет и “Нож в раната” с Мег Райън, за който е награден от Обществото на австралийските оператори.
Работил е и по “Еквилибриум” с Крисчън Бейл и Щон Бийн и “Увлечение” с Анди МакДауъл.

ДЖОН МИРИ (Художник) е работил с Роб маршал и по “Чикаго”, за който печели Оскар®. Номиниран е за Оскар® за работата си по декорите на “Елизабет” с Кейт Бланшет. Мири е правил дизайна на съвременни, исторически и фантастични филми, сред които “X-Meн”, “Привидения в замъка”, “Али”, “Ана Каренина”, “Защо тъгува Гилбърт Грейп?” и други.

ПИЕТРО СКАЛИА (Монтаж) е роден в Швейцария, но се мести в САЩ, за да учи и да се развива като монтажист. Кариерата му започва като асистент по монтажа на “Уол Стрийт” и Talk Radio на Оливър Стоун. После работи и по “Роден на 4-ти юли” и “The Doors”.
Получава втория си Оскар® през 2002 г. за работата си по “Блек Хоук” на Ридли Скот. Това е четвъртият му филм с този режисьор след “Ханибал”, “Редник Джейн” и “Гладиатор”, за който печели BAFTA и Наградата на американските монтажисти.
Скалиа е работил и като музикален продуцент с композитора Ханс Цимер по “Ханибал”, “Гладиатор” и “Блек Хоук”.
През 1992 г. печели Оскар® и BAFTA за монтажа на “Дж.Ф.К.” на Оливър Стоун, а през 1998 г. е номиниран за Оскар® за “Добрият Уил Хънтинг”.
Други филми на Скалиа са “Малкият Буда” и “Открадната красота” на Бернардо Бертолучи, “Бърз или мъртъв” на Сам Рейми, “Маскиран и анонимен”.
Последният му филм е The Great Raid на Джон Дал.

КОЛИЙН АТУУД (Костюми) е носителка на Оскар® за костюмите на “Чикаго”. Има още 4 номинации за Оскар® – за “Лемъни Сникет: Поредица от злополучия”, “Слийпи Холоу”, “Beloved” и “Малки жени”.
Започва кариерата си като асистент по Ragtime (1981 г.) и постепенно започва да работи самостоятелно по филми. Дизайнер е и на костюмите за няколко концерта и музикални клипа на Стинг.
Работила е с режисьора Джонатан Дем по “Филаделфия”, “Мълчанието на агнетата”, Женена за мафията” и “Beloved”, както и с Тим Бъртън по “Голяма риба”, “Планетата на маймуните”, “Слийпи Холоу”, “Марсиански атаки”, “Ед Ууд” и “Едуард с ножиците”, за който е номинирана за BAFTA.
Други нейни филми са “Мексиканецът”, “Гатака”, “Музиката, която правиш”,”Уаят Ърп”, “Съдебен заседател”.

ДЖОН УИЛЯМС (Музика) е един от най-награждаваните композитори, радващ се на световно признание. Той има 43 номинации за Оскар® – последната за музиката към „Хари Потър и затворникът от Азкабан”, което го прави най-номинирания от Американската филмова академия човек. Носител е пет Оскар®-а, три награди на Британската филмова академия, осемнадесет награди „Грами”, три награди Златен глобус, четири награди Еми и има редица златни и платинени плочи.
Уилямс е композирал музиката и е бил диригент при изпълнението й за повече от 100 филма, между които са “Междузвездни войни: Епизод ІІІ – Отмъщението на ситите”, „Терминалът”, „Хвани ме, ако можеш”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Специален доклад”, „Междузвездни войни: Епизод ІІ – Клонираните атакуват”, „Хари Потър и философският камък”, „A.I.: Изкуствен интелект”, „Патриотът”, “Angela’s Ashes”, „Междузвездни войни: Епизод І – Невидима заплаха”, „Втора майка”, „Спасяването на редник Райън”, „Амистад”, „Седем години в Тибет”, „Изгубеният свят: Джурасик парк 2”, „Роузууд”, “Sleepers”, „Никсън”, „Сабрина”, „Списъкът на Шиндлер”, „Джурасик Парк”, „Сам вкъщи”, „Сам вкъщи 2”, „Далече, далече”, „Джей Еф Кей”, „Хук”, „Невинен до доказване на противното”, „Роден на 4-ти юли”, трилогията „Индиана Джоунс”, „Турист по неволя”, „Империя на слънцето”, „Вещиците от Ийстуик”, „Извънземното”, „Супермен”, „Близки срещи от трети вид”, оригиналната трилогия „Междузвездни войни”, „Челюсти” и „Сбогом, г-н Чипс”.
Много от музикалните съпроводи на Джон Уилямс са издадени и като звукозаписи. Албумът с музиката към „Междузвездни войни” е продаден в тираж над 4 млн. броя, което го прави един от най-успешните албуми в историята извън поп-музиката.
През януари 1980 г. Уилямс е избран за 19-ия диригент на “Boston Pops Orchestra” от основаването му през 1885 г. Понастоящем той е носител на титлата диригент-лауреат на “Boston Pops Orchestra”, която му е връчена след оттеглянето му от поста през декември 1993 г. след 14 изключително успешни сезона. Джон Уилямс е и носител на титлата „Местен творец” в Тангълууд.
Уилямс е роден в Ню Йорк и се премества в Лос Анжелис със семейството си през 1948 г. Там той учи в Лосанжелиския университет и Лосанжелиския градски колеж, а освен това изучава композиране самостоятелно под ръководството на Марио Кастелнуово-Тедеско. След като отбива службата си във ВВС, г-н Уилямс се завръща в Ню Йорк, за да учи в университета „Джулиърд”, където изучава пиано при мадам Розина Левин. По време на престоя си в Ню Йорк той работи и като джаз-пианист в клубове и взима участия в записи на албуми. Впоследствие се завръща в Лос Анджелис, където започва кариерата му във филмовата индустрия. Там той работи с композитори като Бърнард Хърман, Алфред Нюман и Франц Уаксман. Писал е музика за много телевизионни програми през 60-те години, за което има 4 награди “Emmy”.

ЛИЗА ДАЛБИ (Гейша консултант) е антрополог, писател и американска гейша родена в щата Ню Йорк. След гимназията тя прекарва няколко години в Япония, вкл. в университет в Токио. През 1978 г. завършва докторат по Културна антропология в Станфорд, а гейшите са темата на дисертацията й. През 1983 г. издава книга на име “Гейша”.
Далби е единствената американка, която е допусната в затвореното общество на японските гейши и тя самата е работила като гейша, докато е живяла в Япония. Автор е и на още две книги – “Кимоното: Култура на обличане” и “Историята на Мурасаки”.

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg