Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Мемоарите на една Гейша

АКТЬОРИТЕ - Мемоарите на една Гейша / информация за филма

Memoirs of a Geisha 2005
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

АКТЬОРИТЕ

28.6.2008  |   синефиш.бг
ЗИЙ ЖАН (Саюри) е израсла в Бейжинг в семейството на баща икономист и майка детска учителка. На 11-годишна възраст е изпратена в пансиона на Училището по танци в Бейжинг, където учи 6 години. След това е приета в Централния колеж по драма. Участвала е в ролята на сляпа танцьорка в “Летящи кинжали”, номиниран за Златен глобус за Най-добър чуждестранен филм и в “2046” на Уон Кар Вай, за който получава наградата на Хонг-конгските филмови критици.
Последният й филм преди “Мемоарите на една гейша” е  Jasmine Women с Джоан Чен. За него Жан печели Златен петел за Най-добра актриса.
Други филми за Зий Жан са “Герой” с Джет Ли, номинираният за Златна палма “Лилава пеперуда”, “Войнът Муса”, “Час пик 2” с Джаки Чан и Крис Тъкър. Истинският й пробив в киното обаче идва с ролята й в носителя на множество награди Оскар® “Тигър и дракон” с Чоу Юн Фат и Мишел Йео.

КЕН УАТАНАБИ (Председателя)
става световно известен с ролята си на Кацумото в епиката „Последният самурай”, за която е номиниран за Оскар® и за наградата на Актьорската гилдия и получава Златен глобус.
Последната му роля преди „Мемоарите на една гейша” е в „Батман в началото” на Кристофър Нолан с Крисчън Бейл и Морган Фрийман.
Кариерата на Уатанаби започва в театрална трупа в Токио, участвал е и в телевизионни продукции.
Предстоящите му проекти са японските филми T.R.Y. и Memories of Tomorrow.

ГОН ЛИ (Хацумомо) е международна звезда, която прави дебюта си в американското кино с “Мемоарите на една гейша”. Родена е в Китай и е завършила Колежа по драма в Бейжинг. Била е председател на журито на международните филмови фестивали в Берлин, Венеция и Токио.
Още с дебюта си на големия екран в Red Sorghum през 1987 г. тя получава Златна мечка от Фестивала в Берлин. След това участва в още 6 филма на революционния китайски режисьор Жан Йиму. Филмите му Ju Dou (1990) и  Raise the Red Lantern (1991) за първите китайски филми номинирани за Оскар®.
Ли е участвала и в номинирания за Оскар® и носител на Златна палма от Кан, Златен глобус и BAFTA Farewell My Concubine (1993). Самата тя получава наградата на Нюйоркските филмови критици за Най-добра поддържаща актриса. Участвала е и във филми на известните китайски режисьори Чен Кайге и Жу Йу, както и в два проекта на Уон Кар Вай – “2046” и “Ръката”, неговият сегмент от режисирания от трима режисьори арт-филм “Ерос”.
Следващите проекти на Гон Ли са Miami Vice на Майкъл Ман, в който участват и Колин Фаръл и Джейми Фокс и четвъртия филм за Ханибал Лектър - Young Hannibal: Behind the Mask на режисьора Питър Уебър.

МИШЕЛ ЙЕО (Мамеха)
е най-известна сред международната публика с участието си в „Тигър и дракон” и във филма от поредицата за Джеймс Бонд „Винаги ще има утре”. Йео е родена в Малайзия и е една от най-известните актриси в Азия вече две десетилетия. Преди да стане актриса е била професионална балерина в Англия.
За ролята си в „Тигър и дракон” e номинирана за Най-добра актриса за награда Златен Кон на Тайпей, Хонг-конгска филмова награда и BAFTA.
Освен актриса, Йео е и филмов продуцент. През 2000 г. тя основава продуцентската къща Mythical Films за китайски филми. Участвала е и е продуцирала романтичното приключение The Touch през 2002 г., както и екшъна Silver Hawk през 2004 г.

 
 

Снимки

 


 
Cinefish.bg Cinefish.bg