Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

G.I. Joe: Изгревът на Кобра

Актьори и герои - G.I. Joe: Изгревът на Кобра / информация за филма

G.I. Joe: The Rise of Cobra 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Актьори и герои

14.8.2009  |   синефиш.бг
Това, което отличава „G.I. JOE: Изгревът на Кобра” от останалите филми по комикси е фактът, че G.I. JOE е екип, в който съжителстват много сложни персонажи, всеки от които има свои качества и история. „Зная, че не много комикси са филмирани, но смятам, че така е правилно. Тук имаме цяла група елитни специалисти, всеки от които е герой, а не просто персонаж. Има също страхотна банда злодеи, и се получава много важната битка между доброто и злото, G.I. JOE срещу КОБРА”, отбелязва сценаристът Бийти.

Специално внимание е отделено на чувството за другарство сред членовете на G.I. JOE, друго качество, което често липсва в другите филми по комикси. „Това е основна част от духа на G.I. JOE”, коментира Бийти.

При избора на актьорски състав Зомерс и Ди Бонавентура се придържат максимално към комикса, като се спират на международен екип. „Ние наистина искахме да създадем състав, който да е колкото се може по-разнороден и да изградим другарски отношения между тях, което да се долавя от екрана – казва той. – Пък и феновете точно това очакват.” „Искахме да останем верни на корените – прибавя Брайън Голднър. – Тези образи винаги са били много колоритни и от различни националности.”

Многонационалният състав от персонажи е интересен и за самите актьорите. „G.I. JOE премахна националните граници и заяви: „Не става дума за една държава срещу друга, а за добрите срещу лошите”, отбелязва Джоузеф Гордън-Левит, който е в ролята на Рекс във филма.

В центъра на обществената представа за G.I. JOE е Дюк, като силния и суров американски войник и прототип на оригиналната 12-инчова екшън фигурка. „Дюк до голяма степен въплъщава много от ценностите на нашата войска – споделя изпълнителният продуцент Ерик Хоусъм. – Той е изключително лоялен към приятелите си и е готов на всичко за тях и за страната си. Той е роден лидер.”
Дюк определено не е някаква бойна машина. „Той ми напомня за героите на Джон Уейн или Клинт Истууд, с които съм израснал – отбелязва Ди Бонавентура. – Той е мъж на малкото думи, но е много сложен образ. Той се грижи за приятелите си и умее да обича силно, без да се страхува да го покаже.”

Като централен образ от екипа на G.I. JOE, до голяма степен публиката преживява приключението през погледа на Дюк. „Той е човек, който никога няма да отстъпи – обяснява Голднър. – Публиката вижда действието през неговите очи и разбира какво означава да бъдеш част от екипа на G.I. JOE.”  А Бийти добавя: „Той се превръща в нашите очи в света на G.I. JOE.”

Създателите на филма се спират на изгряващата звезда Чанинг Тейтъм, чиито привлекателен външен вид и физическа форма го правят естествен избор за ролята на героичния войник от специалните служби.

Ди Бонавентура коментира: „Чанинг Тейтъм е същият като Дюк - момичетата ще си паднат по него, а момчетата ще искат да са като него.” Хоусъм добавя: „Той не само има физическа прилика с героя си, но е и олицетворение на много от неговите ценности.”
Младият изпълнител на главната роля, познат на публиката от филмите
„Step Up” и „Уличен бой”, определя ангажимента като „ролята на живота ми”. „G.I. JOE” няма нищо общо с филмите, които съм снимал досега – споделя актьорът. – Бях само на четири години, когато тичах напред назад с фигура на G.I. JOE в ръцете си. В някои дни на снимачната площадка си мисля, че не може да е истина – аз да бъда в тази роля. Това е невероятно!”.

Навлизайки дълбоко в образа на героя си, Тейтъм често предлага сам да заснеме някои от каскадите. „Няма значение дали сме го молилии или не, той винаги изявяваше желание”, спомня си Ерик Хоусъм. 
„Чанинг е природен атлет – казва за него координатора на каскадите Р.А. Рондел. – Няма нужда от дубльор, защото той може да направи всикчо."

При първата си поява във филма Дюк е в компанията на Рипкорд (в ролята Марлон Уейънс), неговия остроумен партньор от Специалните сили, с когото се познават от над 10 години. „Рипкорд е от онези войници, на които Дюк би поверил живота си – коментира Ди Бонавентура. – Макар да изглежда шегаджия и да е нехаен и забавен, когато стане напечено, той е човекът, който искаш да застане редом до теб. Рипкорд е значим образ, чийто умения играят огромна роля във финалния сблъсък между тима на G.I. JOE и КОБРА.” Другарството от екрана между двамата съвсем естествено се пренася и на снимачната площадка между самите актьори.

Ако има някой герой, чиято поява феновете да очакват с нетърпение, това е „Змийски очи”, тайнственият и смъртоносен нинджа от G.I. JOE. „Той е вероятно най-иконичният образ от всички членове на екипа на G.I. JOE”, отбелязва Стюарт Бийти. Актьорът, на когото са се спрели създателите на филма за тази роля определено е идеалният избор. Шотландецът Рей Парк, превърнал се любимец на публиката с незабравимите си превъплъщения в хитовите филми „Star Wars: Епизод I - Невидима заплаха” и „Х-мен” има изключителни способности в сферата на бойните изкуства. Продуцентът Боб Дъксей е категоричен: „Той е човекът, който е в състояние да изиграе тази роля, така че да оправдае и надмине очакванията на феновете.”

Парк е толкова ентусиазиран от прослушването си за ролята, че подготвя специален запис, който да изпрати на продуцентите. „Исках да запиша свое представяне, с което да им кажа: „Ето това е „Змийски очи”. Затова отидох и си купих екип на „Змийски очи” и набор оръжия на нинджа.” Може би именно интересът на Парк към нинджите му е помогнал толкова успешно да влезе в образа. Бийти отбелязва: „Нинджите винаги са били интересни за публиката. Те не се придържат към разни формалности като самураите. При тях няма код, няма правила, по-скоро важи принципа „Ще те убием без дори да разбереш.”
Разузнаването в екипа на G.I. JOE е поверено на ловката и отлично познаваща оръжията Скарлет. „Освен, че е прекрасна жена с арбалет в ръка –уточнява Бийти, – тя е истински гений, защото е завършила колеж на 12 години.”

Скарлет също така е изключително привлекателна, затова продуцентите спират избора си на актрисата, която разполага с подходяща външност, физика и излъчване – Рейчъл Никълс. Зомерс разказва: „Скарлет е много интелигентна, и едновременно с това има спираща дъха красота – нещо, което като че ли го има само в комиксите. Рейчъл притежава тази удивителна хармония, която и помага да се слее пълноценно с героинята си.”

„Водачът на G.I. JOE”s, генерал Хоук, е авторитетен, явен лидер, който директно казва какво мисли, и неговите команди винаги са ясни и еднозначни. Ди Бонавентура отбелязва: „Той е кален в битките ветеран, който е видял много мисии и екшън. И гледа на света през доста опростена призма - „хванете лошите и запазете екипа.”
Отначало по време на кастинга идеалният актьор за тази роля се изплъзва на създателите на филма, докато продуцентът Дъксей не гледа заснет материал за филм на свой приятел, който носи името "The Express”, с участието на Денис Куейд. Дъксей си припомня: „Качих се на колата след прожекцията и се обадих на Стив с думите: „Знам кой е генерал Хоук. Това е Денис Куейд.”

Макар синът му да е фен на играчките от 80-те G.I. JOE, Куейд си спомня времето, когато името Joe се е пишело с главни и малки букви. „По време на моето детство G.I. Joe бе символ на патриотизъм за всяко дете в Америка. Винаги е имало играчки войници, но той първи имаше екипировка, джип и неща от този род. Всеки искаше да го притежава. Сега G.I. JOE се превърна в международна сензация, като коалиция или съюз на елитен международен екип войници, които защитават реда и мира.”

За ролята на президента на САЩ е избран британеца Джонатан Прайс. „Напоследък ми се събира да играя доста могъщи персонажи, но никой не може да се мери с този”, признава с гордост Прайс. Британски актьор в ролята на американския президент не е невероятен избор. „В Англия винаги сме уважавали силата на американския президент – продължава актьорът. – Има нещо много гордо в осанката му, в начина по който се движи. Той винаги се забелязва и изпъква на фона на обкръжението си. Около него постоянно е пълно с хора, които отблъскват тълпата, носят слънчеви очила и говорят на ръкавите си, което намирам за очарователно. Така от пръв поглед разбираш кой е Президентът.”

Екипът на G.I. JOE е съставен от страхотни образи, но злодеите във филма са не по-малко завладяващи. Като във всяка велика митология, противниците са водени от тъмна сила, и всеки си има собствена история, а те често се преплитат.

„Ние навлязохме дълбоко в произхода на герои като Дестро и Баронесата, които са познати от комикса или телевизионния сериал – коментира  продуцентът Дюксей. – Това носи радост не само на феновете, но и помага на зрителите, които не са запознати със света на G.I. JOE. Целта ни бе да разкажем история, която включва много интересни и разнородни персонажи.”

„Като всеки един от нашите герои Маккълън също е доста противоречив – разяснява ди Бонавентура. – Той е легитимен търговец на оръжия, ако може да се нарече така, който създава своя бизнес с подкрепата на НАТО и разполага с необятни финанси, техническия свят „Тежкотоварния”, като едновременно с това зад него стои незаконна организация.”

„Той до голяма степен е непочтен, но предполагам, че това е нормално, когато живееш в свят, движен от стремеж към отмъщение, пари и власт – разказва британският актьор Кристофър Екълстън, който се превъплъщава в този сложен образ. „Като всеки лош персонаж, той сякаш работи само за себе си и се стреми да завладее и контролира света.”

Най-красивият и смъртоносен член на КОБРА, Баронесата притежава минало, което едновременно я преследва и мотивира. Докато в комикса феновете познават Баронесата като брюнетка, продуцентите харесват за тази роля британската актриса и блондинка Сиена Милър, която да представи трансформацията от Ана в Баронесата.

Друг важен персонаж от митологията на G.I. JOE е „Буреносна сянка”, който внася важна сюжетна линия, разкривайки спомени от детството (за радост на феновете). „Ако си любител на G.I. JOE, няма начин да не искаш тези трима персонажи да бъдат представени по-детайлно и ние се съобразяваме с това желание”, казва Ерик Хоусъм.
Елитният боец сред редиците на КОБРА „Буреносна сянка”, също като „Змийски очи”, е нинджа, усвоил до съвършенство бойните изкуства и носещ два меча. И двамата са обучавани от един и същи майстор, но различията им в детството бележат противоположните им посоки на развитие. „Сцената от детството на двамата персонажи веднага подсказва на зрителя, че тези малчугани ще поемат по различни пътища, когато пораснат”, отбелязва Голднър.

За ролята на злодея нинджа продуцентите се спират на корейския майстор по бойни изкуства Бюн Хун Лий. „Той е изключително известен в родната си Северна Корея, вероятно тяхната най-голяма филмова звезда”, отбелязва Ди Бонавентура. Актьорът споделя своята гледна точка за персонажа: „Буреносна сянка” има едновременно добра и лоша страна. Той е тайнствен герой и понякога ме изнервя. Има толкова много фенове и аз се чудех през цялото време: „Така ли трябваше да постъпя или не?”, но вълнението по време на снимките бе несравнимо изживяване."

Друг любопитен образ в „G.I. JOE: Изгревът на Кобра” е Докторът – оръдието на злите планове на Маккълън. „Като всички велики учени злодеи, неговата мания към науката е основната движеща сила”, разказва Ди Бонавентура. Криейки ужасно обезобразеното си лице зад маска, Докторът без съмнение има и свои лични планове. „Той копнее да види осъществена научната си теория и това го превръща в изкривен и мрачен индивидуалист.”

Този ужасен персонаж е изигран от Джоузеф Гордън-Левит, когото феновете познават от ролята му на Томи в телевизионния сериал „На гости на третата планета”. „Родителите ми бяха активисти за мир и не ми даваха да си играя с военни играчки. Но когато не бяха наблизо скришом си играех с приятелите ми G.I. JOE.”
"Човекът, който подготви специалният ми грим - Казухиро Цуджи, е истински творец. Всеки ден преди снимки сядах на стола и го гледах как работи и четири часа по-късно от огледалото ме гледаше съвсем различен образ – разказва Левит. – За мен като актьор е нормално да си представям, че съм някой друг. Но чувството е съвсем различно, когато след грима сложиш и костюма. Усещаш с каква лекота променяш стойката си, походката, израза на лицето. Това е нещо, което за първи път изпитах. Осъзнах силата на грима и костюмите.”

Представянето на “G.I. JOE” на голям екран по начин, който да се хареса на феновете и на новите зрители е истинско предизвикателство. „Това бе страховита  задача – казва Стюарт Бийти, – защото знаехме, че е важно за много хора. Ние искрено се надяваме след края на филма зрителите да си кажат: „Това е „G.I. JOE”, който чаках да видя толкова време. Това е G.I. JOE, който помня.” Чанинг Тейтъм добавя: „G.I. JOE: Изгревът на Кобра” не е политически филм. Той е голямо фантастично приключение, независимо дали си запознат с G.I. JOE или не.”  

Стивън Зомерс обобщава: „Този филм бе забавление за всеки от нас през цялото време. Целият екип и актьорите с радост работиха по проекта. Много съм доволен, че бях част от него.”

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Cinefish.bg
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
30/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Даниел Симеонов
[+] 24 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Димитър Стайков
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
20/100
 
Калина Гарелова
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Мартин Тонев
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 42/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg