Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Пътят на самурая

За кастинга на Пътят на самурая - Пътят на самурая / информация за филма

The Warrior's Way 2010
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За кастинга на Пътят на самурая

29.11.2010  |   синефиш.бг
Джанг Донг Гун, който играе Янг, още не е много добре познат на Запад, но в Азия е суперзвезда. Джанг изпълнява главната роля във Friend, който е филмът с най-големи приходи в историята на корейското кино. Той носи на актьора признанието на критиката и му спечелва армия от възторжени почитатели. „В Корея, Япония и Китай славата му е сравнима с тази на Джони Деп и Брад Пит – казва Майъкъл Пейсър. – Ние имахме щастието да го привлечем за този филм, за който му бяха нужни две години подготовка.”

За да участва в Пътят на самурая, Джанг отхвърля редица други предложения. “Независимо от славата и популярността си, Джанг Донг Гун е много скромен актьор – казва Чуик Ли. – Той обича предизвикателствата и много внимателно подбира филмите си. Макар да е един от най-търсените актьори в Азия, той има смелостта да откаже всички останали проекти, докато не реализирахме Пътят на самурая. Джанг видя огромния му потенциал и повярва в нас.”
Джанг споделя, че пътят от сценария до филма е бил дълъг, но си е струвало чакането. „Много исках да участвам в този филм и не му изневерих. Хареса ми сценарият, защото беше свеж, съдържаше предизвикателство. Този филм е спойка между носталгията на Запада и мистиката на Изтока, постигната по начин, удовлетворяващ и двете култури. Много съм доволен от онова, което направихме.”

Продуцентът Ли е убеден, че актьорът е направил най-правилния избор. „Това ще бъде голям пробив за него в Холивуд. Той е толкова чаровен и харизматичен. Въпрос единствено на време е да стане звезда от първа величина в целия свят, не само в Азия.”

В първия си англоезичен филм Джанг е немногословен и комуникира с публиката най-вече с играта си. „Джанг Донг Гун е ключовата фигура в този филм – твърди продуцентът Уайт. -  Ролята му никак не е лесна. Янг е воин, обучен да скрива чувствата си, и публиката трудно може да съпреживява заедно с него, но присъствието на Донг Гун е завладяващо. Той е много хубав мъж, притежаващ изяществото и дисциплината на балетист при изпълнението на бойните сцени с меча.”
Янг казва, че първият му филм на Запад е вълнуващо и незабравимо преживяване и това до голяма степен се дължи на неговите талантливи и отдадени на работата си колеги. „Много се радвам, че имах шанса да работя с такива чудесни актьори – казва той. – Независимо от културните различия, ние се разбирахме прекрасно и това идеше от сърцето.”

Кейт Босуърт играе Лин – свободолюбивата любима на Янг, оцеляла след невъобразима трагедия.  “Кейт и Донг Гун са най-запомнящата се екранна двойка, която съм виждал от много време насам – твърди Пейсър. – И двамата са хора с богата душевност и успяват да предадат един на друг частица от нея. Това е ключът към химията, която публиката ще почувства. Янг и Лин имат толкова малко опит в подобен род чувства, че и за двамата те са нещо съвършено ново и чисто, и мисля, че зрителите ще бъдат дълбоко трогнати и развълнувани.”

За Босуърт тази роля е много различна от всичко, което е правила досега. „За пръв път ми попада подобен сценарий – казва тя. – Никога не съм си представяла, че ще играя щура червенокоса каубойка, която хвърля ножове.”

Уайт твърди, че въпреки това актрисата се потапя с ентусиазъм в ролята. „Лин е уникална героиня. Осиротяла при трагични обстоятелства на тринадесет години и отгледана от шепа чудаци, тя е непредсказуема като клокочещ вулкан. Кейт успява да извади наяве всичките й затаени противоречия. Като актриса тя е невероятно смела.”

Босуърт описва Лин като „героиня, в която има нещо детско, таяща в сърцето си много неизречена любов. Тя е импулсивна до необузданост. Янг е воин, привикнал да скрива чувствата си, и никога не е допускал никого близо до себе си. Връзката им е един вид симбиоза, в която той успокоява сърцето й, а тя го принуждава да свали бронята. Това кара Янг да се обвърже емоционално и да отвори сърцето си за нея.”
Актрисата казва, че спокойният и сдържан начин на работа на Чанг прекрасно допълва собствения й по-емоционален стил. „Донг Гун е много мил и деликатен човек. А аз съм доста шумна и гръмогласна, когато искам да бъда чута. Той обаче е много търпелив и убеждава, без да се налага.”
Тежката артилерия в актьорския състав е носителят на „Оскар” Джефри Ръш, който играе Рон – човек, криещ под карикатурната си външност мрачна тайна. Бари Осбърн твърди, че филмът е спечелил много от участието му. „Той е прекрасен актьор. Рон също като Янг си има дълбоко скрита история, с която трябва някак да се помири. Играта на Джефри е невероятно убедителна.”

Продуцентът Майкъл Пейсър допълва, че Ръш е бил избран най-напред за ролята на Полковника. „Джефри прочете сценария и каза: „Какво пък, мога да играя негодника. Но още от дете си мечтая да играя каубой.” Така че имахме голям късмет да открием у знаменития г-н Ръш шестгодишно момче и с радост се съгласихме той да играе Рон.”

Ръш има усет за вътрешния конфликт у героите. „Рон е една от многото ексцентрични фигури в този филм – казва той. – Един вид местен колорит. Но за мен като актьор най-вълнуващата част беше, когато в средата на филма той претърпя абсолютно неочаквана промяна. Оттам нататък ролята стана далеч по-дълбока, богата и интересна.”

За актьора Рон и Янг са двете страни на една монета. „Джанг Донг Гун притежва абсолютното спокойствие на воин, напуснал света на кръвопролитието, за да води тихо съществувание в пералнята. Ако в Лоуд има човек, който да олицетворява Запада, това е шумният, смешен пиян чудак Рон – и на мен се падна да го изиграя.”
В ролята на Полковника Дани Хюстън е великолепен в най-добрите традиции на уестърна. Син на режисьора Джон Хюстън и внук на актьора Уолтър Хюстън, той продължава линията на баща си и дядо си от знаменития уестърн Съкровището на Сиера Мадре. Превъплъщението на Хюстън в човек, олицетворяващ злото, е изумително.

“Невероятно е как той се вживява в ролята на този изпечен злодей, защото Дани е един от най-добрите и свестни хора, които познавам – казва Босуърт. – Винаги е усмихнат. Той е душата на компанията и има великолепно чувство за хумор. Да се опиташ да го застреляш е наистина трудна работа, защото не можеш да си го представиш като негодник.”

Години по-рано Полковникът се е опитал да изнасили дванайсетгодишната Лин. За да се изтръгне от лапите му, тя хвърля по него тиган с нагорещено олио и го обезобразява завинаги. За отмъщение той избива цялото й семейство и я оставя полумъртва. Когато научава, че още е жива, отново е обзет от желание за мъст. „Полковникът е завършен негодник, при това луд – казва Хюстън. – Егоизмът му е огромен. Понякога е малко страхлив, но зад гърба му са неговите Конници от ада, които го пазят от беди.”

Хюстън е възхитен от съгласието на Джанг да участва в проекта. „Една от главните причини този филм да бъде направен е неговото участие. Той е великолепен актьор и прекрасен, деликатен и скромен човек. Спокойствието е в кръвта му.”
Ролята на Вълшебната топка, водача на малката група градски жители, приютили Янг, се изпълнява от Тони Кокс с виртуозност, която кара зрителя да забрави, че е висок едва 115 сантиметра. „Не ми се случва често да виждам такива страхотни роли, особено за актьори с моето телосложение – признава Кокс. – Той е много силна фигура. Трябва да бъде силен заради хората, които разчитат на него. Да бъде лидер. Никой не би могъл да каже, че е малък човек.”
Жителите на града стоят и гледат, разтреперани от страх, как Полковникът избива семейството на Лин. Ето защо Вълшебната топка 12 години се опитва да замести родителите на момичето. „Той е като баща на Лин – казва Кокс. – Тя е преживяла много и той го знае. Знае, че е можел да й помогне, но не го е направил, затова се чувства отговорен за нея.”

Кокс е във възторг от изумителните бойни сцени във филма. Това е първата му възможност да покаже уменията си по бойни изкуства. „Имам черен колан, но никога досега не съм участвал в такъв филм. Бях като малко дете в сладкарница.”

В ролята на Тъжната флейта, бивш учител на Янг и водач на клана му, се появява още една азиатска звезда – Ти Лунг, китайски актьор, посветил повече от 40 години на киното. “Отношенията между Тъжната флейта и Янг са не толкова отношения на учител и ученик, колкото на баща и син – казва актьорът. – Тъжната флейта никога не показва чувствата си, но от начина, по който се гледат, се усеща, че двамата са много близки. Янг сякаш е негова кръв.”
Като баща, който вярва, че единственият начин да помогне на сина си да успее, е да го кали срещу жестокостта на света, Тъжната флейта изисква от Янг твърде много. „Той знае, че само най-приспособените оцеляват – казва актьорът. – Не си ли достатъчно силен да защитиш себе си, не можеш да помогнеш и на другите.”
Снгму Ли вярва, че е имал невероятен късмет с такъв актьорски състав. „Джефри, Дани, Донг Гун, Кейт и всички останали са много важна част от творческия процес на филма – казва той. – Всички бяха безкрайно отдадени на работата си. Какво повече бих могъл да искам?”

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Димитър Дринов
[+] в-к Новинар
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Димитър Николов
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
Среден резултат: 62/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg