Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Свещеник

За актьорите - Свещеник / информация за филма

Priest 2011
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За актьорите

02.5.2011  |   синефиш.бг
Образът на Свещеникът следва класическите представи за самотният войн, който използва малко думи и който е призован за една последна мисия, за да поправи поредната несправедливост. Когато племенницата му е отвлечена, той къса всички връзки с Църквата, която го е отгледала и обучила, и тръгва да търси отмъщение от похитителите.

„Една част от героя е доволна, че отново му се предоставя шанс да приложи войнските си умения, защото така и не е могъл да се интегрира обратно в обществото,” споделя Скот Стюарт.

Режисьорът се спира за главната роля на уважавания британски актьор Пол Бетани, чиято кариера включва изключително разнообразни персонажи в заглавия като „Шифърът на Леонардо”, „Красив ум” и „Сътворение.” Една от последните му роли е като архангел Михаил в режисьорския дебют на Стюарт „Легион.” Именно изпълнението му в този филм убеждава продуцентите на „Свещеник”, че Бетани има нужните качества да бъде истинска екшън звезда. „Пол е голям актьор и му доставя огромно удоволствие да се снима в такива мащабни приключенски филми,” казва Стюарт.

„В Легион темата беше опрощението,” обяснява Бетани. „Докато тук основната мотивация на героя е гняв и жажда за мъст. Историята е класическа – като в гръцка трагедия.”

„Свещеникът трябва да постъпи както сърцето му диктува,” продължава актьорът. „Той знае, че духовния клир отдавна не разсъждава трезво и за него не е изненада отказът за спасителна мисия. Желанието да спаси някой, когото обича, обаче е по-силно от всичко останало и така той получава още веднъж възможност да приложи на практика смъртоносните си умения, оставяйки след себе си купчини от трупове.”

Свещеникът научава за отвличането от шериф Хикс, който е изигран от Кам Гигандет. Младият актьор придобива световна популярност с участието си като вампир в „Здрач.”

Хикс гори от желание да докаже, че заслужава да носи значката, която му е поверена. „Трудно е да поддържаш закона в пустошта,” обяснява продуцентът Делука. „Но баща му и дядо му са служили на закона преди него и сега той намира за свой дълг да продължи тази фамилна линия.”

Свещеникът пътува до градчето, където брат му е живял и станал жертва на вампирите. Там той отново среща Хикс и двамата обединяват сили, за да намерят Луси. „Хикс е с гореща кръв и пръст винаги на спусъка,” обяснява Скот Стюарт. „В действителност той борави много добре с пистолети и ножове, а също така познава пустошта по-добре от всеки друг. В началото на филма му липсва увереност и съсредоточеност, защото е движен основно от емоциите си. В течение на историята Хикс израства и става по-сериозен, докато Свещеникът в същото време спира да бъде като студена и пресметлива машина през цялото време и започва да слуша сърцето си.”

Издирването на Луси не е само заради служебните задължения на Хикс. Двамата са планирали да се оженят, но скоро младият шериф осъзнава, че са въвлечени в мащабни събития, които ясно показват, че войната с вампирите далеч не е приключила.

Случващото се с Хикс също носи идеята за саможертва. „Той може да е имал други идеи за живота си, но сега е изправен пред съвсем различно настояще,” казва за героя режисьора на филма. „Според самия Хикс има голяма разлика между желанията на индивида и нуждите на обществото, което автоматично изгражда силна връзка между него и Свещеникът.”

Бетани е въодушевен от лекотата, с която Кам Гигандет работи по съвместните им сцени. „Чудесно бе да работим заедно,” споделя Бетани. „Свещеникът е мрачен стоик, така че на Кам се пада цялата отговорност да внася хумор, за да разведри историята в определени моменти.”

Когато Свещеникът престъпва законите на Църквата по петите му е изпратена група преследвачи, предвождана от Монахиня-войн. В нейната роля влиза родената в Хавай Маги Кю, която има богат опит със заснемането на екшън сцени от редица азиатски бойни филми, а също и от участието си в „Невъзможна мисия 3” и „Умирай трудно 4.0.”

Маги е въудошевена от възможността да работи със Скот Стюарт по тази епична приключенска история, която е ситуирана в свят, който едновременно се струва странно познат на зрителя, но в същото време е напълно оригинален.

Между нейната героиня и Свещеникът има дългогодишна връзка, тъй като той е бил неин водач по време на вампирските войни и й е предоставял чувство за ред и сигурност. „Маги и аз дълго говорихме за това какво се е случило между двамата в предходните години и как у нея се е зародило чувство, което може да оприличим само на любов,” обяснява режисьорът на филма.

За Маги Кю „Свещеник” се отличава от останалите екшън филми с нейно участие по емоционалния заряд, който носи и който е преплетен умело с цялото напрегнато действие, изнесено на гърба на брилянтни актьори.

В ролята на Черната шапка, големият противник на Свещеникът, влиза новозеландският актьор Карл Ърбан, който е познат на широката публика от „Стар Трек” на Джей Джей Ейбрамс и „Превъзходството на Борн.”

„Черната шапка може да извърши почти всичко, което си пожелае,” обяснява Глен Гейнър. „Може да унищожи цял град посред бял ден, защото слънцето не му влияе, както и да живее сред вампирите нощем. Силата и уменията му са равни на тези на свещеник, което го прави достоен опонент. В действителност иска Свещеникът да се присъедини към армията му. Карл Ърбан притежава харизмата, за да пресъздаде подобен образ на екрана.”

Целта на Черната шапка е да свали Църквата и да разкрие двуличието й, което иска жертва от последователите си, докато самите духовници се крият зад дебели стени. Тази идея е изкушаваща дори за самия Свещеник.

Световноизвестният актьор Кристофър Плъмър („Звукът на музиката”, „Вътрешен човек”) влиза в образа на властния Монсеньор Орелас, който държи градовете на хората в своята желязна хватка. Плъмър признава, че е фен на хорър историите и това е сред основните причини да се снима в „Свещеник.” „Нашият филм притежава уникален стил,” казва Плъмър. „Не носи само готическа атмосфера, но има и футуристична визия. Комбинира идеите на Оруел с щипка Х.Г. Уелс.”

Плъмър споделя, че образът на Монсеньор Орелас го привлича, защото обича да играе злодеи. А този специално е прекрасен и стилен злодей според актьора.

Ликът на Плъмър е видим през по-голямата част от филма чрез появата му по екрани разположени из градовете на бъдещето. „Фантастично е, че успяхме да ангажираме Кристофър за филма,” споделя Гудман. „Аз съм негов фен от детските ми години. Той внася огромна класа във всяка една роля.”

Визията и усещането, което носи „Свещеник” са зададени още в началото на филма с Външен пост 10 – местенцето в пустошта, където са се заселили Арън Пейс (Стивън Мойър), жена му Шанън (Медхен Еймик) и дъщеря им Луси (Лили Колинс). „Това са хора избрали да живеят сред опасностите и беззаконието на пустошта,” обяснява Стюарт.

Мойър е известен на зрителите с ролята си на вампир в поредицата на HBO „Истинска кръв.” За актьорът е добре дошла възможност да изиграе противоположния образ на обикновен човек и да не му се налага да се подлага на часове гримиране преди да пристъпи към снимки. „Арън е брат на Свещеникът, който живее със семейството си в забравено от Бога място, което сам е изградил в пустошта,” обяснява Мойър. „Конструирал е турбини за генериране на ток и се опитва да отглежда селскостопанска продукция. Опитва се да създаде нещо като вила-мечта край езерото, само че в случая липсва езеро.”

Лили Колинс, която участва заедно със Сандра Бълок в изненадващия хит „Сляпата страна” и на която предстои партньорство с Джулия Робъртс в „Снежанка”, влиза в ролята на племенницата на Свещеникът. Луси е типичния тийнейджър, който живее нормален живот с родителите си и само е чувала бегло за войната с вампирите.

„Луси е много женствена и изпълнена с енергия,” казва за героинята си младата актриса. „Луси обича да посещава градовете, защото там се случват много неща и може да срещне различни хора. На 18 години тя има желание да поеме по свой собствен път, но с развитието на историята плановете й са помрачени.”

Сред останалите актьори от екипа са Медхен Еймик, която зрителите помнят още от сериала „Туин пийкс” и която понастоящем участва заедно с Дейвид Духовни в „Секс до дупка”; Алън Дейл, известен с ролята на зловещия Чарлс Уидмор от хитовия сериал „Изгубени”, който влиза в ролята на втория по власт духовник Монсеньор Чембърлейн; и номинирания за Оскар Брад Дуриф („Полет над кукувиче гнездо”) като търговски пътник с подозрителни връзки с вампирите.

Според Карл Ърбан режисьорът Скот Стюарт дава възможност на всеки от актьорите да се представи в най-добрата си светлина. „Скот е не само режисьор, но и сценарист, което му дава по-добър усет към развитието на историята във всеки един момент и го кара да се увери, че екипът е дал най-доброто от себе си. Никога не сте виждали подобен пост-апокалиптичен вампирски екшън с толкова колоритни герои, така че затегнете коланите и се впуснете в шеметно приключение от ново измерение!”

 
 
[+] kinopassion
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
kinopassion
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Operationkino.net
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Димитър Дринов
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 62/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg