Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Ледена епоха 3: Зората на динозаврите

Още за филма - Ледена епоха 3: Зората на динозаврите / информация за филма

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

23.6.2009  |   синефиш.бг
Героите от „Ледена епоха” и „Ледена епоха: Разтопяването” се завръщат в едно невероятно приключение... Катерицата Скрат все още се опитва да хване вечно изплъзващия й се жълъд; Мани и Ели очакват да се роди малкото им мамутче; Ленивецът Сид се забърква в неприятности, създавайки свое нестандартно семейство, след като открива няколко яйца от динозавър; А саблезъбият тигър Диего се чуди дали не става много мекушав като се мотае около приятелите си. На мисия за спасяването на нещастния Сид, дружинката попада в мистериозен подземен свят, където се натъква отблизо на динозаври, бори се с разбесняла растителност и се среща с безмилостния едноок ловец на динозаври, невестулката Бък.

„Ледена епоха: Зората на динозаврите” притежава всичко онова, което се е харесало на зрителите в първите два филма, прибавяйки още повече смях, екшън и зрелищни сцени плюс магията на триизмерното кино.

Новото в третия филм от поредицата е невероятният и необятен подземен свят, обитаван от динозаври. Тучните пейзажи ярко контрастират на ледовития климат от първите два филма. Това е света на опасностите, на огромните същества, на хищните растения, на безразсъдно смелата невестулка и на новия герой, противоположност на Скрат, хитрата и романтична катеричка Скрати.

Дори мамутът Мани се чувства дребничък в този огромен свят. „Когато се появяват динозаврите, Мани вече не е „краля на джунглата”, казва комедийната легенда Рей Романо, който отново озвучава прочутия мамут.

Новият свят показва желанието на кинотворците да поставят героите в различни ситуации и да предоставят на всеки един от тях неочаквани предизвикателства. „Винаги сме искали да проверим докъде можем да доведем героите”, казва Лори Форте, която през 1999г. грабва идеята за „Ледена епоха” и продуцира и трите филма. Режисьорът Карлос Салдана добавя: „Ледена епоха: Зората на динозаврите” е най-амбициозният от трите филма. Поставихме героите в свят, с който те не са готови да се справят”.

Играта на дружинката се променя. Големи приключения започват на семейното игрище: импровизираното семейство включва мамута Мани и жена му Ели (която вече е бременна), ленивецът Сид, саблезъбият тигър Диего и опосумите Краш и Еди, като всеки един от тях променя своето поведение, докато намери своето място в семейството. „Искахме да покажем емоционален резонанс, от предишните филми, от гледна точка на Мани, Сид и Диего, които претърпяват най-големи промени и чиито отношения продължават да еволюират”, казва сценаристът Майкъл Бърг. „През годините се сближихме с героите и наистина ни е грижа за тях. Искаме те да успяват без значение какви промени ще претърпят”, добавя колегата на Бърг, Питър Акерман.

Мани, който е лидерът на стадото, се подготвя да се изправи пред новото предизвикателство - да бъде баща. Той се отнася към това много сериозно, опитвайки се да предпази бебето, като обезопаси природата и разчисти всички огромни камъни, клони и всякакви други потенциални „опасности” около него. Трескавите приготовления за бащинството напомнят на Рей Романо, актьора озвучаващ Мани, за самия него. „При мен беше по същия начин”, отбелязва той, „бяхме се побъркали в приготовления за новороденото”.

В брака Мани няма проблеми. Той обожава своята съпруга Ели. Те преодоляват тежкото начало на тяхната връзка, започнала в „Ледена епоха: Разтопяването”. „Имат хубав брак”, казва Романо, „Мани и Ели са готови да създадат семейство и това е нещо съвсем естествено”. Романо оценява положителната промяна у Мани през трите филма. „В първия филм той беше мизантроп, истински сръдльо, търсещ повод да се скара. Но малко по малко той се промени. Намери приятели, откри любовта, стана по-добър”.

Бременността при мамутите продължава 18 месеца, което е достатъчно време за Ели да се подготви за идването на бебето. Тя винаги е била много активна и самостоятелна. „Мани и Ели са много различни в приемането на новата си роля на родители”, казва Куин Латифа, актрисата озвучаваща Ели. „Мани е раздразнителен и нервен. Той иска всичко да е перфектно за бебето и то да е в пълна безопасност, докато Ели е по-спокойна и грижовна”.
„Да, Мани е гръбнакът, а Ели е мозъкът в тяхната връзка” остроумничи Романо.

Аниматорите, които създадоха Ели, внимателно обмислят как да покажат бременността й. „Не искахме тя да се чувства прекалено тежка”, казва главният аниматор Хуан Карлос Наваро-Карион. „Тя все още си е жизнерадостният и весел образ от „Ледена епоха: Разтопяването” и ние искахме да запазим тази нейна енергичност. Решихме да не правим корема й прекалено голям, за да не става тромава”.

Бременността на Ели обсебва Мани до такава степен, че той не забелязва промените и предизвикателствата, които срещат неговите приятели. Сид, който чувства Мани като свой по-голям брат, се страхува, че няма да бъде допуснат до тяхното разрастващо се семейство. Затова, когато Сид открива три огромни яйца в една пещера, той решава да си създаде свое собствено. Мани го умолява да върне яйцата, но Сид настоява да ги осинови и скоро след това три очарователни бебета динозавърчета се излюпват. Въпреки че по размери бебчетата са два пъти по-големи от Сид, те мигновено го приемат за своя майка и започват да му подражават във всяко едно отношение, превръщайки се в „мини-Сидчета”. Сид много се вживява в ролята си на родител, но истинската майка на динозавърчетата – огромен T-Rex – изобщо не е доволна от създалата се ситуация. Последвалите усложнения, които между впрочем винаги съпътстват Сид, повеждат всички към едно невероятно приключение в необятния подземен свят.

Докато отношенията на Сид с Мани и неговото семейство се променят, а приключенията му завземат нови територии, това което остава непроменено е склонността му за щури лудории и желанието му да бъде вземан на сериозно и най-вече чувствата му.

В „Ледена епоха” Джон Легуизамо създава уникалния фъфлещ глас на Сид, след като разбира, че ленивците събират храна в бузите си. В новия филм Легуизамо се придържа към този характерен говор, добавяйки нови творчески похвати, за да развие образа на своя герой. „Сид иска да бъде взиман на сериозно, да бъде уважаван и да се отнасят с него като с възрастен” казва Легуизамо.

В този филм Сид е изправен пред огромното предизвикателство да отгледа три новородени тиранозавърчета. „Една от трудностите, например, е че яйцата са по-големи от Сид, а той трябва да ги носи напред-назад” добавя Легуизамо. „А и рожбите му не се хранят с това, което той яде. Сид е вегетарианец, а „децата” са месоядни. Успех!”.

Най-добрият приятел на Мани, саблезъбият тигър Диего, си има своите проблеми: напоследък той се чувства по-скоро като малко котенце, отколкото като страховит звяр и се опасява, че е станал прекалено мекушав, откакто е в стадото. Вместо да участва в приготовленията за бебето на Мани и Ели, Диего поема по свой път в търсене на нови приключения и колебания дали не е настъпило време да се отдели от тях. „Той тръгва по свой път”, казва комедийният актьор Денис Лиъри, който за трети път озвучава тигъра. „Диего преживява няколко вълнуващи момента с Ели в критични за нея дни и това беше много забавно да се изиграе”.

На въпроса „Какво е усещането да знаеш, че под леда може би има таен свят?” Лиъри, който е хокеен играч и запалянко, отговаря: „Страхотно е, но за мен лично, когато под краката ми има лед предпочитам да съм върху него, а не под него”.

Следващият от известната четворка герои е злочестата и неуморна катерица Скрат, чийто смисъл на живота й е да си прегърне вечно изплъзващия й се жълъд. Накратко, тя е луда по него /въпросната ядка/. Мъчителното й цвъркане, писукане, врещене, пъшкане, сумтене и кряскане отново е озвучено от Крис Уедж, който е един от кинодейците на „Ледена епоха” и изпълнителен продуцент на следващите два филма.

Огромната популярност на Скрат от първия филм, въпреки малката му роля, кара кинодейците значително да развият неговия образ. В „Ледена епоха: Разтопяването” на Скрат е отредена значително по-голяма роля. Той не само предизвиква разтопяването, което е последвано от потоп, но и демонстрира впечатляващи умения по бойни изкуства в битката с рибата-убиец.

В „Ледена епоха: Зората на динозаврите” предизвикателствата за Скрат стават още по-големи, тъй като се появява конкурент за жълъдчето му – хитрата и привлекателна катеричка Скрати. Тяхната борба между половете предизвиква още повече смях, екшън и най-вече любовно увлечение.


Назряващата любов и борбата за жълъда вървят ръка за ръка при двойката гризачи. При една от сцените тяхното боричкане преминава във вълнуващ танц танго, на фона на класическата песен на Лу Роулс
„You’ll Never Find Another Love Like Mine.” Режисьорът Карлос Салдана си припомня: „Искахме класическата сцена на боричкане да я превърнем в нещо романтично”.

Скрати, като всички останали герои в „Ледена епоха”, е измислена от известния дизайнер Питър дьо Сев, който работи по поредицата още от самото начало. Той се труди много по това да направи двата гризачи да си приличат на външен вид, но да бъдат с характерни отличителни белези. „Скрати е по-умна от Скрат” отбелязва той. „Тя е и по-изтънчена и прецизна”.

Карен Дишър, която оглавява отдела по сюжета на филма, озвучава Скрати.

В „Ледена епоха: Зората на динозаврите” се появява един нов герой – невестулката Бък. Той е безразсъдно авантюристичен, малко лудичък и е с едно око. Бък съвсем случайно пада в подземния свят. Там той претърпява съдбоносен сблъсък с Руди, страшен динозавър-албинос, при който сблъсък Бък остава с едно око, а Руди с един зъб по-малко. Подобно на капитан Ахав от „Моби Дик”, Бък посвещава живота си на това да отмъсти на огромното същество. „Идеята да създадем герой, който е голям авантюрист и случайно е попаднал на грешното място, много ни допадна” казва Салдана.

Самотният бозайник в света на огромните гущери дълго време е изолиран – може би прекалено дълго. Той е склонен да разговаря с дърветата и храсталаците, които са около него. „Бък е малко луд и невероятно атлетичен. Има способността да се извива, разтяга и увива” казва дизайнерът Дьо Сев.

За гласа на Бък кинодейците търсеха нещо подобно на познатите ни герои. „Всеки герой във филмите „Ледена епоха” има отличителен глас, но взети заедно те си подхождат” казва продуцентът Лори Форте. В края на краищата избират английския актьор Саймън Пег. „Саймън има невероятно чувство за хумор и придава очарование на своя герой” добавя Форте.

Авантюристичният дух на Бък, както и безразсъдните му лудории са приветствани от братята опосуми Краш и Еди, с които се запознахме от „Ледена епоха: Разтопяването”. Краш отново е по-гръмогласния от двамата и обожава екстремните спортове. Заедно с брат си Еди, те с радост и желание придружават Бък и го водят из подземния свят в търсене да сритат нечий динозавърски задник. „Краш и Еди са по-луди от всякога. Колкото повече порастват, толкова повече изкрейзват” казва Джош Пек, който озвучава Краш. Брат му Еди е озвучаван от Шон Уилям Скот, който е известен с ролите си в комедията „Американски пай” и наскоро излезлия хит „Пичове за пример”. „Ледена епоха: Разтопяването” е негов дебют в анимационен филм. „Изиграх ролята на Еди в „Ледена епоха 2” заради племенницата и племенника ми, а ролята в „Ледена епоха: Зората на динозаврите” я изиграх заради самия себе си” казва той.

Краш, Еди, Мани, Ели и Диего проследяват своя приятел Сид и Майката Динозавър, която го завлича към мистериозния свят под леда, за който никой от тях не подозираше, че съществува.

Подземният свят обитаван от динозаври е напълно различен от света на ‘ледената епоха’. Той е огромен и криещ опасности и в същото време удивително красив и спокоен.

Художникът Майкъл Нап оформя подземния свят с помощта на много цветове и осветление. „Цветовете и тоновете са наситени” казва той. „Можеш да усетиш влагата и да видиш слънчевата светлина, минаваща през нея. На практика той представлява един огромен подземен терариум”.

„Осветлението беше трудна задача. Не исках да изглежда сякаш си в пещера. Така че решихме долу да е светло, все едно си на открито” добавя Нап. „’Небето’ на подземния свят представлява тънък слой лед, през който преминава светлината от горния свят”. „Нашето ‘небе’ всъщност се оказва таван” отбелязва супервайзора по осветлението Хаджи Уесато. „Така че придадохме на тавана синкав оттенък”.

Нов елемент в процеса на продукцията „Ледена епоха” е триизмерният образ или т.н. 3-D. Зрителите ще могат да се насладят на любимите си герои в съвсем нова триизмерна среда. Творците на „Ледена епоха: Зората на динозаврите” възнамеряват да използват 3-D формата, за да покажат напълно ново и завладяващо усещане.
 „Бяхме много критични към себе си, за да сме сигурни, че можем да представим най-добрият 3-D образ”, казва Джейми Уилкинсън. Той дава пример с една сцена с летящи обекти, показани в 3-D, в която Сид се опитва да хване изплъзващото му се динозавърско яйце.

„Когато Скрат души наоколо за жълъда и за Скрати, носът му е в центъра на сцената”, казва Уилкинсън. „А когато се запознаваме със Скрати, зад нея летят венчелистчета, които ви се иска да се протегнете към екрана и да хванете”.

Носителят на два Оскара, Ранди Том, работи по озвучаването на героите. Наскоро той работи по „Рататуй”, „Коралин” и „Хортън”. Том е отговорен за уникалните звуци, които динозаврите издават - на сладките малки динозавърчета, на страшната майка Т-Rex и на албиноса Руди. „Гласовете на героите са най-трудни за създаване”, казва Ранди Том, който създава звуците на топящия се свят във втората част на „Ледена епоха“. „Предизвикваме сами себе си да направим звуците на динозаврите по-силни, по-добри и по-страшни от досегашните филми с динозаври”.

Основният инструмент на Том в улавянето на уникални звуци е, както той казва „е да изляза в истинския свят и да намеря животни, които издават звуци, лесни за промяна, модулиране и напасване”. За най-огромните динозаври, Том започва да записва звуците, които издават слоновете в Тайланд и Африка. За страховития Руди, Том извлича звуци от слонски ревове по време на размножителния период.

За по-малките тревопасни динозаври, Том озвучава със звуци от камила. „Те издават смешни звуци”, казва Том. „Наблюдавахме камили и открихме, че когато прочистват гърлата си издават звуци подобни на кашляне. Беше идеален звук за този вид динозаври”.

Съсценаристът Майк Рейс казва „Филмите за ледената епоха привличат различна аудитория по различен начин. Децата обичат анимациите, комедиите и забавленията, но не само за тях има място сред зрителите и приятелите на героите”.

Какво да кажем за бъдещите приключения на Мани,Сид, Диего, Ели, Скрат, Скрати и най-новият член на бандата, мамутчето Пийчис? Ще се справят ли Мани и Ели с родителството? Ще си намерят ли половинки вечните ергени Диего и Сид? Ще намерят ли щастието Скрат и Скрати, както и ще докопат ли най-накрая проклетия жълъд? Кинодейците не отговарят на тези въпроси. Но както продуцентът Лори Форте казва „има безброй истории, които можем да измислим и разкажем с тези герои. Мисля, че зрителите ще пожелаят да продължат да се забавляват с любимците си”.

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Ангел Генчев
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Даниел Симеонов
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Калина Гарелова
[+] Strangera.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Мартин Тонев
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Неда Ковачева
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 76/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg