Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тайната на скрития град

Още за филма - Тайната на скрития град / информация за филма

City of Ember 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

06.11.2008  |   синефиш.бг
Благодарим ви.
Приветстваме ви.
Желаем ви много късмет.

-  Строителите

Заклеваме се във вечна преданост към нашия Град и умът, който го е създал. Изказваме безкрайната си благодарност към Строителите, които най-внимателно са избрали мястото. Ние благоденстваме над величествената река. Изказваме благодарност към неограничените способности на нашия величествен Създател, които се отразяват в душите ни като великолепно сърце. Такива сме ние: трудолюбиви, талантливи. Всеки от нас е като фар в тъмнината. Отвъд Ембър мракът се простира на шир и на длъж. Единствено нашата светлина огрява мрачния свят.”

- Клетва във вярност на Ембър

Ембър: Началото... И краят?

Резюме:

Поколения наред жителите на Ембър се къпят във великолепния свят на сияйни светлини – под земята. Построен като убежище за хората и снабден с енергия от мощен генератор – този град ще просъществува само 200 години. Сега обаче, генераторът се разваля и Ембър потъва в мрак, а ярките светлини започват да премигват и угасват.

Освен грижата за бъдещето на обичния им град, студенти от Ембър трябва да се сблъскат и със следващата стъпка в живота си. Церемонията по завършването на учениците, връчването на дипломите, денят, в който самият кмет ще застане пред дипломиращите се, когато те избират на случаен принцип какъв ще е техният принос към обществото. Лина, която мечтае да стане куриер, остава с разбито сърце, когато я назначават на работа в канализацията, огромната система от тръби под града. Нейният съученик, Дуун Хароу, чието най-съкровено желание е да работи с генератора, е ужасен, когато изтегля поста на куриер. Канализацията не е като генератора, но е близко до него и Дуун предлага на Лина да си разменят службите. Развълнувана, тя с радост се съгласява. Така се ражда едно невероятно приятелство, което ще промени целия живот в Ембър.

Лина бързо навлиза в работата и започва да тича из Ембър, разнасяйки важни писма на още по-важни хора, включително и на кмета. У дома поема грижите за възрастната си склеротична баба и малката си сестра Попи. Когато откриват в килера си стара метална кутия, бабата на Лина прелива от радост. Тя е абсолютно уверена, че съдържанието на кутията е изключително важно, но не може да си спомни какво е точно то.
Лина успява да отвори катинара и открива части от загадъчен документ. Тя не успява да нареди страниците, но е убедена, че съдържат нещо важно, Лина решава да разбере какво е и моли Дуун да й помогне.

Токът в града започва да гасне все по-често и Лина и Дуун разбират, че информацията, съдържаща се в кутията може да спомогне за спасяването на града и неговите жители. Времето изтича и двамата младежи тръгват по следите, хитро проправяйки си път през корумпираните политици и недостойни хора, които се опитват да им попречат: възобновяването на светлините в City of Ember.

Walden Media и Playtone си сътрудничат в създаването на това вълнуващо и напрегнато приключение, подсилено от изключителния състав от актьори и професионалния работен екип. Режисьорът на “Тайната на скрития град”  е Гил Кенън (награден с „Оскар” за „Къща-чудовище”), а продуценти са Том Ханкс и Гари Гецман. Актьорският състав включва носителката на „Оскар” Саоирсе Ронан („Изкупление”) в ролята на Лина, носителят на „Оскар” Бил Мъри, в ролята на кмета на Ембър, Хари Тредуей („Контрол”) в ролята на Дуун, носителката на „Оскар” Мариан Жан-Батист („Тайни и лъжи”) в ролята на Клери, и Тоби Джоунс (Infamous) в ролята на Бартън Сноуд – дясната ръка на кмета на Ембър. Носителят на „Оскар” Тим Робинс е Лорис Хароу, бащата на Дуун. Филмът е направен по сценарий на Каролин Томпсън („Едуард Ножиците”), по бестселъра на Жан Дюпро.

Творчестият екип включва носителката на „Оскар”, модната дизайнерка Рут Майерс („Ема”, „Семейство Адамс”), носителят на „Оскар” главен специалист по специални ефекти Кит Уест („Похитителите на изчезналия кивот”), художникът Мартин Лейнг („Титаник”), кинематографът Ксавиер Перес Гробет („Преди да падне нощта”), отговорният творчески директор Ян Билингтън („Пърл Харбър”, „Троя”) и творческият директор Джеймс Фостър („Децата на хората”).

 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Cinefish.bg
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Ивайло Петков
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 60/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg