Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 

Коментари на hadjievabul


Моите коментари:
2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
hadjievabu... Неутрално
122.05.2020, 01:01
Оценка: 0
0 гласа
Коментар за: Искра Хаджиева
Кратка биографэия и филмография
Искра Хаджиева е родена на 4 април 1933 г. в аристократичния и светски град Русе, на брега на Дунава. Баща й Димитър Хаджиев е известен лекар, дерматолог и венеролог, завършил във Виена. Макар роден в с. Воден, Елховска околия, баща му е бил виден интелектуалец, завършил право в чужбина, един от първите консули на България в Одрин след Освобождението. Майка й Ганка Йорданова Хаджиева е фармацевт, известна русенска красавица и светска дама /снимка 1/. Нейният баща е бил банкер в Пощенска банка и така е построил голямата им представителна къща в гр. Русе, където Ганка е давала регулярни приеми на русенското интелектуално общество – лекари, адвокати, банкери, фабриканти./ снимка 2 на родната й къща с колаж на Исето на 18 г.
Израснала в семейство на интелектуалци, Искра получава светско възпитание в френския девически пансион, където освен перфектния без акцент френски език получава и първите уроци по куртоазия и светски етикет. По- късно, те са й особено нужни, за да обучава децата на дипломатите в посолството в Париж през 1957 г. След закриването на училището през 1948 г продължава образованието си в все още девическата гимназия „Баба Тонка” през 1951 г. Отношението към изкуството получава от своята майка Ганка, и от първите си приятелства с известния русенски джаз-мен Петьо парчето. Веднага след завършването талантът й е оценен и влиза във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов, който завършва с отличен успех през 1956 г. в класа на проф Моис Бениеш /снимка 3/. Играе успешно през студентските години в изпитни постановки с Иван Андонов , Георги Черкелов , Н. Гълъбов и др., за което говорят много снимки./ снимки 4-10 / и завършва ВИТИС с отличен успех.
Късметът й заработва страхотно, когато след брак с известния журналист Алберт Коен, кореспондент на БТА, заминава за Париж през 1957 г./ сватба през 1956 г в гр. Русе /снимка 11/ Там тя използва рационално времето си от 1957-1962 г, като завършва телевизионна режисура и история на изкуствата в Лувър. Ръководител е и на пионерската организация в посолството в Париж, където обучава децата на дипломатите/ и някои от техните семейства/ на светския етикет - толкова необходим за тези професии.
Още в Париж е поканена за ролята на Зара в известния филм на Николай Корабов „Тютюн”, където се снима като съпругата на тютюневия магнат собственика на Татко Пиер, Георги Стаматов. За съжаление, Стаматов е твърде остарял / моля да ме извинят близките му за истината/ и почти всички негови кадри са изрязани от филма, заедно с тези на Искра. Дори в уикипедията липсва името й като член на актьорския състав. Тъй като това е първата и роля, тя пристига от Париж и напразно жертва бебето си, в името на изкуството и кариерата.
С връщането си в България през 1962 г Искра постъпва в Народния театър на младежта, който тогава носи името на Людмила Живкова, сега правилно преименуван на името на изключително талантливия …... Започва и участието и във филми и телевизионни театри.
Критици описват актьорското й присъствие като силно и завладяващо - дали флирт с камерата или героите, Искра правеше впечатление с различното си отношение към ролята - у нея имаше чар и талант. http://bven.blog.bg/hobi/2014/01/09/netl enna-bylgarska-krasota.1226591
Тя играе в следните филми :
Тютюн 1962 - Зара
Инспекторът и нощта (1963) - Дора / снимка 12/
Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров (1966)
С дъх на бадеми (1967) Саваринова /снимка 13/ https://www.youtube.com/watch?v=1W-cme0W RCo
На всеки километър (1969) Маргарита Хотарак /снимка 14 /
Господин Никой (1969) Мери Ламур /снимка 15/
Цитаделата отговори (1970) Козметичката /снимка 16/
Утрото е неповторимо (197 Госпожа Хаджиева
Топло (197 Шопова / снимка 17/
Бронзовият ключ (1984) Катерина Механджиева /снимка 18/



Те могат да бъдат гледани на http://bven.blog.bg/hobi/2014/01/09/netl enna-bylgarska-krasota.1226591

Участва във редица телевизионни постановки:
1. Напразните усилия на любовта, снимка 19
2. Марсиански хроники,
3. Кредит при нибелунгите снимка 20,/
4. Веселата вдовица /снимка 21/
5. Първият удар,
6. Смърт призори,
7. Страниците оживяват и др.
За цялостната си дейност получава званието заслужила актриса през 1981 г. Включена е в много кино-делегации в чужбина, особено с Невена Коканова / /снимка 22-23/
Светският живот на Искра през годините от 60-до 80 е свързана с кръгът , който се събира в къщата на Домна Ганева и Николай Бинев, с които тя е близък приятел. Там се срещат част от талантливите хора на театрална България / Павел Павлов, Невена Коканова и Шарлето, Леда Тасева, Иван Кирков, Кръстьо Мирски, и много други . Павел Павлов описва тези вечери, като мястото където аркашките вкусват чудните гозби на баба Мика, майката на Домна/. „В тези дни на безумната ни младост, когато нехаехме за оная с косата и често си пишехме един за друг епитафии” Това е изключителен принос на тези светли хора. Непрекъснато около тях имаше светлина, казват участници в тези великолепни вечери, където се говори за изкуство / снимка 24/
В някои клюкарски блогове я описват като жена- вамп. Тя никога не се е считала за такава, въпреки че беше една от най -красивите жени на София в онези години./снимка 25/ / Обядваше на масата на художниците във Клуба на журналистите, но никога не си позволяваше евтини любовни истории.
Вярна съпруга на Алберт Коен, тя дълбоко го уважаваше и се споделяше неговата всестранна култура / Разликата в годините им бе 11/. Даже той си позволяваше в Париж някои сексуални волности извън семейството, което дълбоко обиждаше нейната вярност.
Независимо от това, уважението и приятелството им продължи и след развода им. Бети и се обаждаше за съвет, при всяко негово ново назначение, особено когато го назначиха за директор на Българското радио, откъдето бе свален през 1967 г като неособено политически надежден, бивш последователен трайчо костовист и евреин. Описват като член на масонска ложа, но ако е вярно, е пазено дълбоко и дори Искра не го е знаела.
След страстна и дълбока любов с Димитър Попов / и двамата се развеждат след дългогодишен брак/ тя се омъжва за адвоката и отново съдбата й я праща отново в чужбина, в Западен Берлин, където той отива на отговорна работа по линия на Външно министерство. Вероятно четящите тези редове ще се подсмихват, но тя отново бе страстна и вярна съпруга, дори прекалено ревнива. Димитър Попов бе много красив и представителен мъж / снимка 24/, харесван от много жени и може би поради това, не толкова праволинеен. Съдба! Той обаче дълбоко обичаше Исето, на което викаше Души! Нелепата му смърт в самолетна катастрофа през 1984 г. я разби и тя се затвори в себе си на 51 години. С това приключи творческият й път- толкова рано !
Никога не е била любовница на Георги Черкелов, тя просто бе моногамна! Изненадваше се, че хората я харесват просто като жена, дори някои са луди по нея на екрана! Затова в блоговете я наричат жената-вамп, но Исето винаги е знаела своята стойности никога не я пропиля в евтини историйки.
Останалото не е интересно за публиката. Няма клюки !


 
 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg

Начало » Филми »