Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Германия мръсна приказка*

Германия мръсна приказка*
Джон Малкович е военопленник в "The Ogre", с ум и чувствителност, близки до дeтските. Тези умения му осигуряват относително спокойствие като надзирател
Cinefish.bg

Рецензии
Германия мръсна приказка*

16.08.2010, 19:25  |   Видяна: 3538  |   Camera Obscura  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Антон Терзиев

Германия. 1942-ра. "Историята се прави от хора, а Напола прави хората." е девиза на едно от 1500-те училища-фабрики за производство на елитно пушечно месо за Фюрера. Преди Краха, в паническия си страх пред неизбежното, Третия Райх хвърля  детските школи на фронта, където повечето от тях, зле въоръжени, загиват.
"Before The Fall" (2004) на Денис Гансел ("Вълната", 2008) проследява кратък отрязък от живота на арийските избраници в най-реномираното училище.

Before the Fall

Фокусът е върху красивата пропагандна опаковка и психическите деформации, садизъм и идеологическия терор, които я издуват отвътре.

Макар и с почти 10 години по-ранен, посланието на "Чудовището"("The Ogre", 1996) е на същата честота, но с по-усилен звук. Отрядите на Хитлер Югенд са синия екран, на който може да се проектира и най-безумната идея. Тук, Джон Малкович е военопленник , с ум и чувствителност, близки до дeтските. Тези умения му осигуряват относително спокойствие като надзирател/ възпитател  на бъдещите кадри.

The Ogre Чудовището

Способността да ги приласкава с внимание и ласки (на границата с педофилията), му спечелва едноименното прозвище сред местните селяни. Една по една, Малкович прибира младите надежди в "ала кафкиански" замък, от който един ден ще излязат красиви зомбита, готови да умрат за татко Адолф. Истинската драма започва в последните десет минути, когато руснаците са на километър от замъка и Малкович трябва да се справи с прозрението си за всеобщата лудост и желанието да спаси младежите от тях самите.

Общото и в двата филма, е че са правилни - т.е, направени са тенденциозно да обират лаврови клонки от фестивали за независимо кино. Не предлагат нищо невиждано и нечувано, а сцените с етикет "анихилация и деструкция" внушават подозрението за необходима съставка от печелившата формула. "Before the Fall" ме спечели с немския си език, защото няма нищо по-тъпо от хитлеристи, които говорят на американски английски, както е в "Списъкът", "Мюнхен", "Операция Валкирия", "Айнхман", "Нюрнберския процес" и почти всички други.

С две думи, нямам търпение да филмират "Доброжелателните" на Джонатан Лител.

* роман на Виктор Пасков

Още рецензии:
Безсмъртна любима
Аз ли съм или не съм
Премиера на седмицата: "Агент Солт"
Генезис
Шрек Завинаги
Истинска измама

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 15.11.2010, 11:15
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
lus Положително
2 13.11.2010, 02:47
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg