Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Розовата пантера 2

Розовата пантера 2
"Розовата пантера 2" е поредната каца катран в капката с мед.
Cinefish.bg

Рецензии
Розовата пантера 2

14.02.2009, 07:58  |   Видяна: 6303  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Иван Атанасов и Ангел Генчев

След първата част на най-новата игрална интерпретация на "Розовата пантера" си мислехме, че по-лоша адаптация по култовата за поколения анимация трудно може да се направи. Уви, това се оказа дълбоко погрешно. Може - и още как - и както се досещате, единственият сериозен претендент за подобна високо ниско постижение може да бъде съответното продължение.

По традиция продълженията са по-слаби, наистина, от първоначалния филм. Какво обаче става, когато родителското тяло на свой ред е гола вода и стъпки по потника? Ами ето какво. Накратко, впечатляващ актьорски състав, който и откъдето и да го почнем, включва Жан Рено, Джони Холидей, Джереми Айрънс, Джон Клийс или Анди Гарсия. Който най-малкото хваща окото. И това, заедно със заглавието, е може би единственото нещо, което би могло да прилъже случайния кинолюбител. Особено ако не е гледал първата лента - но дори и тогава подобно съзвездие си остава немалко изкушение.

Естествено е малко спорен, дори може би леко слабоумен избора на Стив Мартин, който като комик - изключая евентуално "Сержант Билко" - успява да се зарине до дъно в тинята на посредствените филми, слизащи от конвейра на Холивуд. Всяка година. А пък и ролята на Билко като че се явява по-скоро случайно попадение. Но да кажем, че за всеки влак си има пътници, а неговият е доста населен. Въпреки това, за любителя на хубавата комедия, "Розовата пантера 2" е поредната каца катран в капката с мед.

Като оставим обаче настрана озадачаващо слабата дори за неговите възможности игра... и заедно с тях премахнем оперативно и сценария, ще видим, че филмът е заснет на всъщност доста удачни географски местоположения и човек няма как да не си зададе въпроса, дали ако нямаше един разказвач и го излъчваха по Нешънъл Джиографик, резултатът нямаше да е в пъти по-добър. Но шегата настрана. За неутралния зрител най-лошото е, че до самия край не може да разбере, че всъщност най-доброто в тази лента е откриващата анимация. Особено за почитателите на Пинко.

За какво става дума в две изречения? Фамозният грабител Торнадото се завръща от заслужена пенсия и екип елитни детективи е събран за разследване на последния му престъпен шедьовър. Поради присъщата си неадекватност, некадърност и всякакви други не-та, обаче, добре познатият ни инспектор Клузо набързо опропастява операцията, след което му се налага да спасява положението и съмнителната си репутация.

Всичко това е гарнирано с на места абсурдни сцени, което ги превръща в смешни по начин, който вероятно не е предвиден в сценария, но за сметка на това повечето скечове са толкова откровено глупави, че донякъде дори се явяват обида към интелекта на зрителя. Веднъж някъде измежду всичките ревюта, които сме писали, бе споменато, че ако човек наистина мрази сивото си мозъчно вещество, спокойно би могъл да го умъртви с филми от калибъра на най-ниско оценения в историята на IMDB - "Disaster Movie", и въобще сродните му Movie-та. Или пък с поредните шизофренични превъплъщения на Еди Мърфи, където играе от главните, през поддържащите роли, та чак до масовката.

Но пък е малко неочаквано в подобна престижна компания да се нареди филм с участието на Жан Рено, да речем, който в най-лошите си моменти участва в сносни продукции.

Но ако горното все пак още не ви е убедило да не гледате този филм, то не вероятно, а със сигурност трябва да се подредите на касите. Ако обаче предпочитате качественото кино, измежду излъчваните по кината в момента ленти няма как да не се намери нещичко и за вас.



Още рецензии:
Индийската приказка на Бойл
Победеният и победителят
Решението на валкириите не е в полза на Сингър
Няма никакви съмнения
Малко рицарство не вреди, макар и филмово
Любовни срещи от различен вид

Консервираният Джим и Навитакът Кери
Джоли + Истууд = на много добър филм
За полицаите, семейството и съвестта

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

9 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 27.11.2010, 04:26
Оценка: 0
0 гласа

първата част е по-добра от втората

 
 
 
lus Неутрално
2 17.11.2010, 10:36
Оценка: -1
1 гласа

 
 
 
martin
3 15.02.2009, 11:44
Оценка: 0
0 гласа

Мдаа, отсега нататък ще имате възможност с нормалните да чететете и "ненормални" рецензии. Тоест ще има избор за всеки

 
 
 
mila
4 15.02.2009, 10:11
Оценка: 0
0 гласа

Nqma mneniq za profesionalno napisanite materiali, zashtoto si mislq, che e suvsem estestveno v site za kino da ima napisani edni normalni kino recenzii. Ne e nuzno da se pishat mneniq, zatova kolko sa dobri, vaznoto e da ne se pishe obratnoto, kolko zle sa napisani.

 
 
 
martin
5 15.02.2009, 01:12
Оценка: 0
0 гласа

На мен пък ми е интересно как досега няма мнения за професионално написаните материали.

Нещо от сорта на добре казано или там каквото и да е... да се поощри автора най-малкото

Идеята на този сайт е да представя различни гледни точки.

Нека обърнем внимание какво мислят по въпроса редовите потребители на седмото изкуство а не само професионалните критици, които са "обучени" да виждат киното по друго начин.

 
 
 
mila
6 15.02.2009, 12:46
Оценка: 0
0 гласа

I na men ne mi dopada stilut, na koito e napisan texta.Smqtam, che tova e site za kino i e dobre da pishat hora, koito se zanimavat s kino i sa zapoznati s materiqta. Ima mnogo drugi sitove, v koito mogat da se izqvqvat lubiteli.

 
 
 
martin
7 14.02.2009, 02:11
Оценка: 0
0 гласа

Двамата господа представят един различен поглед по темата и не са професионалсти и това нарочно търсен ефект. Не виждам нищо лошо в това да има различни коментари за даден филм.

 
 
 
saliku
8 14.02.2009, 12:46
Оценка: 0
0 гласа

Вярно, бе gattaca! Първоначално не прочетох цялата статия и не ми направи впечатление, но след като видях коментара ти го направих и се спуках от смях... Клишета се редуват с безумно смешни сравнения!
Иначе, вчера гладах филма и определено никак не останах доволен! То не можеше да е иначе, де... Гледах го с едни приятели, които искаха обезателно да го гледат и много го харесаха... Чудя се защо ли...?!

 
 
 
gattaca
9 14.02.2009, 11:53
Оценка: 0
0 гласа

Много непрофесионално написана статия. Двамата господа досега не са се изявявали тук, на знам какво ги е накарало да пишат.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg