Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Нощи в Роданте

Още за филма - Нощи в Роданте / информация за филма

Nights in Rodanthe 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

11.11.2008  |   синефиш.бг

Ричърд Гиър и Даян Лейн се събират отново на екрана в романтичната драма „Нощи в Роданте” по бестселъра на Никалъс Спарк, който разказва за двама души, които откриват, че винаги има втори шанс да откриеш любовта на живота си.
Ейдриън (Даян Лейн) е жена, която още се бори с изневярата на съпруга си и с това да изгради отново живота си без него, когато разбира, че той иска да се върне при нея. Разкъсвана от противоречиви чувства, тя приема възможността да избяга от ежедневието си. Нейна приятелка я моли да я замести в мотела й в Роданте за уикенда. Там, на отдалечения бряг, Ейдриън се надява да намери спокойствието, от което се нуждае, за да преосмисли живота си. По това време не е сезонът и мотела ще бъде oтворен за необичайното пристигане на единствения си гост, Пол (Ричърд Гиър), доктор от града. Преди много време той жертва семейството си заради кариерата си и сега идва в Роданте, за да изпълни свое трудно задължение, както и да се изправи пред собствената си съвест.
Те са двама непознати, споделящи един и същи покрив. Но когато силна буря ги застига, те се обръщат един към друг за утеха и започват романс, който ще промени живота им завинаги.

Понякога животът предлага втори шанс да се влюбиш

 „Това е история за това, как хората откриват, че има втори шанс в живота им”, казва режисьора Джордж С. Улф, който е носител на две награди Тони и прави своя режисьорски дебют с „Нощи в Роданте”.
„Хората минават през добрите страни на живота си, взимайки решения и правейки избори, които са или добри или лоши и често мислят, че начина по който се чувстват е постоянно един и същ”, казва той. „Като че ли достигат определен момент от живота си и казват ‘Окей, това е моят живот, това успях да направя с него и това получих’”.

„Но какво се случва с нас, когато навлезем във втората част от живота си?” пита продуцентът Денис Ди Нови. „Намираме ли любовта? Намираме ли сродната си душа, ако още не сме я открили или ако сме я открили дали сме я загубили? Хората постоянно откриват нови значения и нови страни на себе си. Идеята да откриеш сродна душа по време на пътуване не е толкова необичайна. Понякога отнема доста време и се случва, когато най-малко човек очаква. Мечтата за истинската любов не свършва на 25 години. Това е съобщението на „Нощи в Роданте” и вярвам, че ще повлияе на много хора”.
 „Това е любовна история за възрастни”, казва Ричърд Гиър, който играе ролята на Пол. „Това са хора, които са имали друг живот преди да се срещнат и не търсят отношения, които да ги определят”.
 Въпреки това, тези отношения ще променят начина, по които те определят себе си и в крайна сметка това ще промени посоката на живота им заради времето, което са прекарали заедно.
Улф казва: „Обстоятелствата се променят. Понякога животът и Вселената ни предлагат нещо, което не сме очаквали или за което сме се отказали да мечтаем.”

Никога не е твърде късно да открием истинската връзка, никога не е късно да преоткрием това, което сме изгубили по пътя между живота си и начина, по който другите са очаквали да живеем.
Даян Лейн, която играе ролята на Ейдриън допълва: „Мисля, че има нужда другите да виждат, че има и други хора като тях и имат същите нужди, без значение от века или обстоятелствата. Любовта преминава всички бариери.”

 Спарк е най-добре продаваният автор на заглавия като „Тетрадката”, „Писмо в бутилка” и „Незабравимата”, като последните две са продуцирани за големия екран от Ди Нови. Той мисли, че „Нощи в Роданте” е неговото завръщане като разказвач. „Това е един от най-силните романтични разкази, които някога съм писал. В него се разказва за силна буря, един самотен бряг и двама наранени хора, които се срещат, за да се излекуват взаимно. Те са въвлечени в цяла палитра от човешки емоции: щастие, тъга, гняв, фрустрация, страст, нетърпение и търпение”.

Ди Нови добавя: „Пол е много сложна личност. Той не е просто ‘мъжът, в който се влюбва Ейдриън’. Неговото минало е толкова важно, колкото и нейното”.

Друг аспект, на който кинодейците трябва да обърнат внимание е начинът, по който Пол и Ейдриън се срещат като независими и напълно завършени личности. „Те вече имат опит с много неща”, казва Улф. „Загубили са родителите си, преживели са раждането на децата си, правели са планове за бъдещето си, справяли са се с разочарованието и болката, както повечето от нас”.

Пол, който е хирург, идва в Роданте, за да се срещне с Робърт Торелсън, вдовец на негова пациентка, която случайно умира по време на операция, водена от Пол. Привидно той е тук, за да се стегне и може би да заобиколи юридическо преследване, но може и да има по-сложни причини, които го довеждат в този отдалечен мотел.
Гиър добавя: „Пол избира да сложи кариерата си на първо място и да стане най-добрият доктор, не заради парите, а заради нуждата му да помага на хората. Той постига това, но по пътя се отдалечава от порасналия си син, загубва брака и дома си. Сега, изправен пред тази емоционална и духовна криза, той бяга от всичко, което може да му напомни за миналото му”.

Ейдриън пристига с надеждата да се доближи до истината в живота си. Докато още се опитва да свикне с факта, че съпругът й се вижда с друга жена, тя се обърква още повече от това, че той иска да се върне при нея и че е променил решението си. Явно е, че двете й деца искат точно това и най-вече дъщеря й Аманда, която й оказва голям натиск. Очевидно решението е много просто... но дали това наистина иска Ейдриън?

„Тя е много объркана, първо й се налага да се справи с евентуален развод, а сега с вероятно изглаждане на отношенията. Ейдриън се е отказала от свободата си през годините, поставяйки семейството на първо място и се е чувствала добре от това. Но по-късно тя вижда нова страна от себе си, като необвързана жена, и разбира, че не е толкова лесно да се откаже от това и да се върне назад”, обяснява Лейн.

Когато приятелката на Ейдриън, Жан отива на почивка и я моли да се грижи за мотела й за уикенда, тя се съгласява с удоволствие, тъй като за нея това е възможност да подреди мислите в главата си. Едновременно с това тя допринася за по-приятния престой на Пол и му помага за срещата му с Торелсън.

Всеки един от тях пристига в мотела, както режисьора казва „в прекрасно уязвимо състояние”. Сякаш животът, вярата и други елементи се обединяват, за да създадат перфектната възможност. Там в поредица от случайности – вечери, разговори, сблъсъци и с помощта на урагана, който ги принуждава да се барикадират в мотела и да си помогнат взаимно, те се сближават по много силен начин. Това е възможно само когато хората са извадени от ежедневието им”.


Срещата с някой може да промени посоката ти на живот, което пък може да промени всичко

 „Когато разговаряш с непознат това ти помага да се разкриеш по начин, по който не би могъл с някой свой познат”, заключава Улф. Когато си с непознат неговото внимание може да ти позволи да се видиш по нов начин. Да видиш силата, която си имал и си забравил или за която мечтаеш и съжаляваш, че нямаш.
 „Това в голям опит”, казва Гиър. „Всички ние сме деца, които се опитват да разберат кои и какво сме и какъв е смисълът на всичко. Хубавото в „Нощи в Роданте” е, че показва как двама души в криза могат да свалят защитите си и да се сближат един с друг за сравнително кратко време, като си позволят да си простят и да изпитат отново любовта и прошката”.

Ди Нови допълва: „ Това, което откриват двамата е, че такава силна връзка, като силната любов, се случва веднъж в живота и както Ейдриън казва във филма, ти се иска да я споделиш с целия свят”.
   
Ричърд Гиър и Даян Лейн отново заедно

„Нощи в Роданте” е третото участие заедно на Ричърд Гиър и Даян Лейн. За пръв път играха любовници преди 24 години във филма на Франсис Форд Копола „Котън Клуб”, а през 2002г. играха като семейна двойка в драмата „Изневяра”.

И двамата са на мнение, че техните лични отношения са се променили през годините. Ричърд Гиър казва: „Приятелството ни еволюира в силно чувство на доверие. Обичам да работя с Даян Лейн”. Той вярва и че разликите между това какви са били в „Котън клуб” и в какво са се превърнали днес е подобно на отношенията между Пол и Ейдриън. „Това, което беше важно за мен, когато приех ролята, а и за Даян също е, че това не е история за две хлапета, които си мятат погледи от момента, в който се видят. Това не е такъв филм. Има сцени, в които те едва се поглеждат, но има силно и дълбоко разбиране помежду им и може да го видите как става пред очите ви”.
Лейн добавя: „Това, което можеш да дадеш в една връзка на такъв етап от живота е много повече от това, което можеш да дадеш, когато си на осемнайсет. Имаш по-голямо прозрение и усещане за нещата и оценяваш това, което се случва между вас”.

Когато всички тези елементи се съберат заедно в едни растящи отношения между Пол и Ейдриън, двама души в клопка на бурята, разбираш, че винаги има възможност да се влюбиш и да откриеш своята цел, винаги можеш да научиш нещо ново, да направиш нещата по-добри и да подобриш отношенията си с хората в живота ти.


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Cinefish.bg
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Жени Монева
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Ивайло Петков
[+] Programata.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Таня Трендафилова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 51/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg