Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Смърфовете 2

За филма - Смърфовете 2 / информация за филма

The Smurfs 2 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За филма

08.8.2013  |   синефиш.бг
В продължението на комбиниращата 3D анимация и актьорска игра хитова комедия Смърфовете™, злият магьосник Гаргамел създава няколко дяволити смърфоподобни същества, наречени Калпазани, които се надява да му помогнат да се добере до всемогъщата магическа смърфосубстанция. Оказва се, че само истински Смърф може да му даде това, което иска, а единствено Смърфиета знае тайното заклинание, превръщащо един Калпазанин в истински Смърф. Затова Гаргамел отвлича Смърфиета и я отвежда в Париж, където е обект на на обожание на милиони като най-великия магьосник на света.

Сега всичко е в ръцете на Татко Смърф, Непохватния Смърф и Кокетния Смърф, които трябва да се върнат в човешкия свят и с помощта на приятелите си Патрик и Грейс Уинслоу да я спасят! Дали Смърфиета, която винаги се е чувствала различна от другите Смърфове ще открие нещо общо с калпазаните Лепка и Шматко - или Смърфовете я убедят, че любовта им към нея е истинска и безкрайно синя? Актьорският състав включва познатите Нийл Патрик Харис, Джейма Мейс, Кейти Пери озвучава Смърфиета, а Ханк Азария отново е Гаргамел. Брендън Глийсън е в ролята на Виктор – доведения баща на Патрик, а Кристина Ричи и ДжейБи Смув озвучават Лепка и Шматко.

Columbia Pictures и Sony Pictures Animation представят съвместно с Hemisphere Media Capital, една продукция на Kerner Entertainment Company, филм на Раджа Госнел – „Смърфовете 2“. Продуцент Джордан Кернер. По героите и произведенията на Пейо, сценаристи Дж. Дейвид Стем & Дейвид Н. Вайс и Джей Шерик & Дейвид Рони Кери Къркпатрик. Изпълнителни продуценти са Езра Суърдлоу, Бен Харпър и Пол Нийсан. Оператор е Фил Мео, BSC. Художник на продукцията е Бил Боес. Монтаж Сабрина Плиско, A.C.E. Специални визуални ефекти Sony Pictures Imageworks. Костюмите са дело на Рита Раяк и Вероник Маршесо. Музиката е на Хетор Перейра.

ЗА ФИЛМА
В касовият хит Смърфoвете от 2011 г. на Columbia Pictures / Sony Pictures Animation, високите три ябълки герои доказаха, че не случайно се радват на успех вече повече от петдесет години. От първата си поява на страниците на белгийския комикс през 1958 г., Смърфовете на Пейо забавляват деца и възрастни по целия свят, оживявайки в комикси, книги, телевизионни сериали, филми, видеоигри, концерти, фигурки (над 300 милиона продадени) ... и накрая, завладяха и световния филмов бокс офис. Филмът е истински глобален феномен с приходи над 560 милиона щатски долара. „Независимо дали живеете в Бразилия или в Китай, в Русия или в Париж, в Белгия или в Ню Йорк ... независимо как ги наричате: Смърфове, los Pitufos, i Puffi или les Schtroumpfs ... всички обичат смърфовете, - казва продуцентът Джордан Кернер. – Със Смърфовете, а сега и със Смърфовете 2, ние се стремим да направим филми, които прекрачват всички географски граници, защото темите, които са залегнали във тях, са общи за различните култури."

„Това са герои, които живеят в детството на всички хора, - обяснява Кернер. - Те се помнят и са почитани в сърцата на поколения зрители и читатели. Така че вярвахме, че е наше задължение да представим на публиката героите, които тя познава и обича, в сегашно време от емоционална и комедийна гледна точка. Работихме в изключително тясно сътрудничество с дъщерята на Пейо Вероник Кълифорд (и съпродуцент на филма) върху развитието на историята. Бях много щастлив да се заемем с работата върху втория филм, защото обичам героите, обичам да виждам как растат и се променят, и отчаяно искам да знам какво се случва с след края на филм с любимите Непохватния Смърф, Очилатия Смърф, Мърморко, Татко Смърф, Смърфиета и Гаргамел“.

А истината е, че след като нашите очарователни сини приятели отхапаха парче от Голямата ябълка (Ню Йорк) в първия филм, сега се впускат в ново космополитно приключение, което ги отвежда до Града на светлините - Париж, Франция!

„Най-вълнуващото нещо за мен като режисьор, бе да поставя това огромно приключение из целия Париж, - казва Раджа Госнел, който отново е начело на филма. - Доколкото ми е известно, снимахме на места, където никой досега не е снимал - на сцената в Парижката опера, из подпорните сводове на катедралата Нот‘р Дам. Освен голямата любов към смърфовете, като добавим и чудесата, които сътвориха Джордан и ко-продуцента Рафаел Бенолиел с властите в Париж, за да снимаме на места, за които мислех, че никога няма да получим разрешение - какво повече може да иска един режисьор?"

В началото на филма Смърфиета е в селото на смърфовете, заобиколена от своите братя и Татко, но се чувства самотна. В края на краищата тя все още не е наясно със своя произход. Както всички знаят - Смърфиета е създадена от Гаргамел като част от един от неговите коварни планове - но Татко използва любовта и магическо заклинание, за да я превърне в истински син смърф. Това е било преди много време, но все пак тя не е чувства съвсем уверена в себе си. „Тя започва да се пита различни неща: от къде е дошла, дали е на мястото си, - казва Кейти Пери, която озвучава Смърфиета. - В известен смисъл тя сякаш се превръща в тийнейджър, който задава въпроси в търсене на себе си. Всички ние сме минавали през тази възраст. Тя наистина се опитва да разбере дали е истински смърф. Била е създадена от Гаргамел, така че у нея е останало нещо калпазанско, което е забавено за дълго, дълго време. И все пак важното е не откъде си дошъл, или кой те е създал, а какво си избрал да бъдеш и кой път следваш в живота".

„Донякъде тя мисли за Гаргамел като за свой роден баща, но Татко Смърф я е отгледал - той е този, който винаги се е грижел за нея. - казва Раджа Госнел. - Така че сега става дума за това кое е по-силно: гените или възпитанието."

Тези въпроси излизат на преден план, докато Гаргамел крои поредна зловеша схема да отвлече смърфове. „Грагамел създава брат и сестра на Смърфиета – калпазаните Лепка и Шматко", - разказва Кернер. - Те също като Смърфиета са създадени от буца глина. Гаргамел иска да ги превърне в истински сини смърфове, за да може да извлече от тях смърфската есенция, която ще му позволи да стане най-могъщият магьосник и да властва над целия свят. "

Единственият начин Гаргамел да се добере до заклинанието е като отвлече Смърфиета и я доведе до Париж. „Ако не същетвуваха лоши хора, нямаше да има нужда от герои, - казва Госнел. – А кой би могъл да бъде по-добър злодей от Гаргамел? Той е лош, но в същото време е смешен. Може да прави мрачни заклинания, но винаги обърква нещата. Сигурен съм, че всеки от нас е изпитвал жал към него - той е толкова страстен в това, което прави, и е много забавно да гледам как нещата винаги свършват зле за него".

Той възлага на Лепка и Шматко задачата да отвлекат „сестра им“ Смърфиета. Те двамата не са истински сини смърфове, а калпазани. „Лепка не е лоша - тя просто е поела грешен път, - казва Госнел. - Гаргамел е единствения родител, когото тя познава, и разбира се онова, което е научила от него не е особено добро. Тя има за цел да манипулира Смърфиета, да я подмами да се почувства част от семейството, като калпазан. Но нещо странно се случва и планът на Лепка тръгва в различна посока."

Когато в селото разбират, че Смърфиета е била отвлечена, Татко не се колебае и сформира група, с чиято помощ да я върне. Той избира най-добрите смърфове: Храбрият Смърф, Очилатият Смърф и Силния Смърф. Но, разбира се, „тромав" гаф принуждава Татко да се задоволи с "Б" отбора, а именно – Кокетния Смърф, Непохватния Смърф и Смърфът Мърморко. Дотук добре. Но Татко е скрил още един трик в ръкава си: той ще се обърне още веднъж за помощ към старите си приятели, семейство Уинслоу. Нийл Патрик Харис и Джейма Мейс се завръщат в ролите на Патрик и Грейс Уинслоу за още едно смърфоприключение, като този път към тях се включва доведеният баща на Патрик, Виктор Дойл (Брендън Глийсън).

„В първия филм героят на Нийл бе уплашен от отговорността да има дете - той искаше да бъде добър баща, но беше малко нервен, - посочва Кернер. - В този филм се срещаме с пастрока на Патрик и се оказва, че Патрик е изправен пред същите въпроси, които са разяждат Смърфиета – дали гените са по-важни от възпитанието. Патрик никога не се е разбирал със втория си баща, но скоро разбира, че семейството е до голяма степен въпрос на избор. Радваме се, че успяхме да направим това задълбочен семеен филм с голяма доза емоция и смях".

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Велин Манов
[+] PC Mania
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велчо Стефанов
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 70/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg