Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Тъмната кула

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Тъмната кула / информация за филма

The Dark Tower 2017
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

27.7.2017  |   синефиш.бг
„Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше“. С тези думи Стивън Кинг даде живот на цяла вселена, която прави дългоочаквания си кино дебют с Тъмната кула, филмът на Columbia Pictures, MRC и Imagine Entertainment, с участието на Идрис Елба като Стрелецът Роланд Дисчейн, заклел се да брани вселената, и неговия вечен враг, Уолтър Падик, Човекът в черно, изигран от Матю Маконъхи.

В своята кариера, обхващаща 50 години и над 80 книги, Кинг придоби внушителната репутация на един от най-великите разказвачи на истории. Автор на безчет бестселъри, той е награден от президента на САЩ с Националния медал на изкуствата и от Националната фондация на книгата с медал за принос към американска литература. Носител и на много други награди, името му е разпознаваемо навсякъде като майстор на смесицата между ежедневния живот и свръхестественото.

Именно Тъмната кула е в центъра на неговото цялостно творчество. Епосът от осем романа разказва за вечната битка между добро и зло, в която съдбата на множество светове е заложена на карта. „Започнах Тъмната кула, когато бях на 22 и тъкмо бях завършил колеж, така че тя обхвана цялата ми кариера“, споделя Кинг. С течение на времето, казва той, и с натрупването на книгите и историите, „разбрах, че съм създал безброй герои, които имат препратки към този друг свят, Средната земя или света на Тъмната кула. Той стана център на моята измислена вселена – образи, които се появяват в други книги се появиха и в Тъмната кула, и обратно“. Дори самият Кинг става един от героите в по-късните романи. Поредицата за Тъмната кула се превръща в спояващата връзка за основна част от вселената на Кинг и може да бъде открита в много от останалите книги на автора.

За създаването на своя огромен епос Кинг черпи вдъхновение като смесва няколко на пръв поглед взаимно изключващи се източника. „Бях много под влиянието на „Властелина на пръстените“, и въпреки че не съм луд по елфи, орки или ходещи дървета, се влюбих в направеното от Толкин. По същото време гледах филма „Добрият, лошият и злият“, и Мъжът без име, героят на Клинт Истууд, също оказа своето влияние. Освен това има и поема на Робърт Браунинг наречена „Чайлд Роланд Кулата достигна“, която използвах, за да поставя началото на епично фентъзи. Написах изречението „Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше“, като нямах представа къде живее той, какво е Средната земя и как тя е свързана с нашия свят или с всичко останало“.

Това е епос, вдъхновил милиони читатели, не на последно място младо момче от Дания, чието въображение било запалено от случките в Средната земя. Сега зрял мъж, режисьорът Николай Арсел бил решен именно той да пресъздаде Тъмната кула на екрана. Растейки с книгите, Арсел е толкова погълнат от историите, че датчанинът сам научава английски. Той си спомня: „Когато бях на 13, почти никакви истории на Стивън Кинг не бяха преведени на датски. Дори и на тази възраст, бях увлечен от малкото книги, които прочетох на датски. Затова започнах да търся романите му на английски и трябваше да се науча да разбирам книжовен английски за възрастни на много ранна възраст. Стивън Кинг е този, който ме научи на английски“.

След като прочита Стрелецът на 17 години, Арсел е толкова възхитен от романа, че дори създава песента „Стрелецът“ със своята банда (и все още я пази на аудиокасета).

Според Арсел начинът, по който Кинг свързва дълбоко личните с вселенските елементи в историята, е причината тя да намира отклик сред милиони читатели. „Историята е толкова малка, колкото 14-годишно момче, което има видения и смята, че е полудяло, и е толкова голяма, колкото героят, борещ се с невероятен злодей в опит да спаси цялата вселена. Простира се от най-интимното до най-епичното“.

И в центъра на историята е Тъмната кула. „Кулата е нещо красиво, нещо вдъхващо страхопочитание и имащо могъщо присъствие. Тя поддържа целия свят. Мисля си, че това е отвъд нашите разбирания“, казва Арсел. „Смятам, че всеки фен на книгите си има своя собствена идея какво всъщност е Тъмната кула“.
   
Кой по-добре да попитаме какво представлява Кулата, ако не мъжът, отговорен за нейното създаване? „Трябва да си представите една ос или шпиндел, към който са свързани всички тези светове“, обяснява Кинг. „Нали знаете какво се случва с кола, ако откачите оста й – не се движи повече. Кулата е стабилизиращата сила и Стрелците са тази древна група от рицари, чиято цел е да я защитават. Но те са изличени от земята, само един е останал – Роланд. И срещу него се изправя предшественикът на хаоса, който иска да разруши Кулата“.
   
„Роланд не е каубой. Той е Стрелец и то много опитен“, добавя Елба. „Когато се срещаме с него за пръв път, той е последният от дълъг род защитници на Кулата“.
   
„Кулата е магнитен вихър, придържащ световете заедно, и ако тя падне, вселената ще бъде връхлетяна от анархичен хаос, мрак и демони, които ще я превземат“, споделя Маконъхи. „Ако Кулата се запази, тя ще продължи да поддържа баланса във вселената. Затова Уолтър иска нейното разрушение“.

След като серията от романи е спомогнала за създаването на цялостната артистична същност на Арсел, той е перфектният избор за нейното заснемане. „Харесвам филми, които ни отвеждат в нови светове, и притежават нови идеи и митологии“, казва той. „Да получа шанса да режисирам филм по историите, за които съм мечтал, беше невероятно“.

Продуцентката Ерика Хъгинс си спомня: „Николай просто желаеше този проект, познаваше го добре и в момента, в който се срещнахме с него, знаехме, че е правилният човек. Той вкара невинност във филма и откри своя начин, по който да разкаже историята“.

Този начин, според визията на Арсел, е да се опита да бъде верен на „смесицата от модерност и фантастичност“ типична за Кинг. „Това е нещото, в което Стивън Кинг е най-добър“. За да направи така, че фантастичните елементи да изглеждат като история на Кинг, Арсел се опитва да се придържа към реалността. „Трябваше да предадем реално усещане. Този свят е толкова огромен и сложен, и в романите дори абстрактен на места. Наистина желаех Средната земя, героите и всичко, което чувстват, да бъде реално като в ежедневието. Не исках да залитна в някакъв възвишен стил, в който всички говорят по странен начин. Идеята ми беше всеки да може да поеме на това приключение в Средната земя, да го разбере, да бъде там и да почувства, че това са истински хора“.

Арсел е искал емоционалността от историята на Кинг да проникне във филма. „Чувството не беше цинично или студено, напротив, успяхме да предадем усещане за семейство, приятелство и сърдечност, за връзката между хора, които са се събрали, за да се борят за доброто на света“.

Що са касае до адаптацията на сценария, имайки предвид, че подходът на Кинг, според самия него, е „инстинктивен“ („Не съм от тези, които планират предварително“), създателите на филма се сблъскват с необикновено предизвикателство. С толкова много материал, откъде да започнат? „Как да я поднесем на зрителите така, че да я разберат и да почустват, че са навлезли моментално в историята, независимо дали са чели книгите или не?“, споделя Кинг. Сценаристите намират отговора, възприемайки Тъмната кула като едно цяло, черпейки елементи от няколко от книгите. „Това е класически подход, да започнеш от средата на историята. След това запознаваш всички със събитията досега и оттам филмът започва да се движи напред като експресен влак“, продължава Кинг. 

Кинг не само дава благословията си за адаптацията, дело на Акива Голдсман, Джеф Пинкнър, Андерс Томас Йенсен и Николай Арсел, но авторът взема дейно участие във всяка стъпка от творческия процес на филма и е безценен креативен партньор през цялото време.

Ключов за успеха на филма е изборът на актьорите, които да пресъздадат образите на Роланд Дисчейн – Стрелеца и на Уолтър – Човека в черно, въплъщението на злите сили.

Роланд Дисчейн, или Стрелецът, е последният оцелял от древния род на Елд – стрелци, чиято задача е да опазят мира и да бранят Кулата, защитник на вселената. След избиването на останалите стрелци, Роланд е поел на пътешествие, с цел да спаси последните остатъци от своя свят, достигайки до мистериозната Кула.

„Когато Стивън Кинг създава Роланд, той създава герой базиран на най-голямото лошо момче за времето си“, споделя продуцентът Рон Хауърд. „С течение на времето, героят на Роланд еволюира отвъд даден специфичен образ или източник на вдъхновение, той просто се превръща в Роланд. Постъпихме по същия начин както при създаването на Роланд – зададохме си въпроса: Кой е най-големият пич днес? Кой олицетворява Роланд? Този разговор започна с Идрис Елба. Той е самото въплъщение на Роланд, а и също е феноменален актьор и е способен да вдъхне живот на сложния характер на Роланд“.

Арсел споделя, че е било съвсем естествено да изберат Идрис Елба за образа на Стрелеца. „Фен съм му още от времето на „Наркомрежа“, той е магнетичен актьор. Единственият въпрос беше дали споделяме еднаква визия за героя, неговото пътешествие и психология. Оказа се, че е точно така. Всичко си пасна и той беше зашеметяващ“.

„Като последният от род на бранители, Роланд е изключително уважаван, но когато го виждаме за пръв път, сърцето му е разбито и почернено“, разкрива Елба. „Той буквално е призрак, търсещ нещо, което не може да намери: Човекът в черно, който го е предизвиквал и му се е подигравал в продължение на години, и който е унищожил света на Роланд и всички, които обича. В своето приключение Роланд е ръководен от яростното желание да отмъсти на стария си враг“.

Елба споделя, че е бил въодушевен да приеме ролята на Стрелеца, защото е познавал Стивън Кинг като създател на дълбоки и сложни герои, обитаващи безкрайни вселени. „Той е изключително добър майстор в изграждането на героите“, казва Елба. „Роланд преминава през грандиозно пътешествие в рамките на книгите“.

Уолтър е мистичният враг на Роланд, но и съвсем съвременен психопат, който е унищожил Средната земя. Сега е поел на мисия да потопи всички светове в хаос, което може да стане само чрез разрушаването на Кулата.

„По принцип героят е небрежен и закачлив, но всъщност е безмилостен и ужасяващ злодей, който държи всичко под контрол“, продължава Хауърд. „Матю Маконъхи е перфектният избор за ролята на Човека в черно – той е невероятно чаровен и спокоен, но има силата на истински дявол“.

„В продължение на десетилетия Уолтър е преминал през много светове. Той познава днешен Ню Йорк и знае откъде да си купи сандвич. В същото време, благодарение на своята магична сфера, той може да попадне в двореца на някой крал“, обяснява Арсел. „Неговите планове за вселената са да настъпи ерата на Пурпурния крал – дявола“.

„Уолтър не е обикновен злодей. Той гледа на света по интересен начин, с известна наслада, въпреки че е от страната на силите на мрака“, продължава Арсел. „Много се забавлявахме с изграждането на героя. Матю и аз добавихме доста негови черти, като се придържахме към книгите – например начина, по който Уолтър говори или се движи“.

Маконъхи е много въодушевен от възможността да вдъхне живот на толкова енергичен герой. „Беше страхотно да се включа още в самото начало и да създам герой в тази първа част от поредицата, в която аз съм авторът на Човека в черно“.

Динамиката във взаимоотношенията между Уолтър и Роланд постоянно се променя. Маконъхи признава: „Уолтър е квинтесенция на злодей в митичната битка между доброто и злото. Ако Кулата падне, той ще има възможност да се издигне редом до Пурпурния крал“.

Но в образа на Уолтър Кинг е създал злодей на много нива. „Уолтър и Роланд донякъде си приличат. Дори има известно привличане между двамата“, казва Маконъхи. „Той определено не вярва напълно на кода за чест и храброст и на ценностите, които споделя Роланд. Но Уолтър се наслаждава на играта им и няма желание тя да приключи много бързо, дори и ако той излезе победител. Роланд е по-талантливият от двамата, но когато в резултат на страх или болка той се оказва губещ, Уолтър го съживява, така че да продължи играта“.

Въпреки, че битката между Роланд и Уолтър продължава цяла вечност, според Маконъхи в тази битка има само една страна. „Уолтър е недосегаем“, казва той. „Ако някой го предизвика, той може да се превърне в мираж или в нещо съвсем различно от това, за което го мислите. И не би му трепнало окото“.

Между тези вечно воюващи сили застава едно момче от нашия свят, което може да промени баланса помежду им по един или друг начин. 14-годишният Джейк живее в Ню Йорк с майка си (Катрин Уиник) и своя доведен баща Лон (Никълъс Полинг). Измъчван от странни сънища, които не може да проумее, той рисува детайлни рисунки на своите кошмари: Стрелеца, Човека в черно и свръхестествения свят, в който те живеят – Средната земя, където вижда Кулата.

„Историята е проследена през очите на Джейк, който след първите си сънища смята, че полудява“, казва Хъгинс. „Впускаме се в едно ужасяващо пътуване заедно с него в първата част на филма, докато той не осъзнава, че не е луд, че наистина вижда този друг свят и е част от нещо много по-голямо от самия него. За да представи това, Ник имаше нужда от момче, което да изпита истинско вдъхновение от тези фантастични елементи. Том Тейлър е невероятен актьор, но това, което го отличи от останалите, беше неговата неподправеност“.

Поемайки по следите в своите сънища, Джейк намира начин да пътува до Средната земя, където се заема да търси Роланд Дисчейн. След като среща Стрелеца, момчето се оказва замесено в битката за защита на вселената, движейки се в различни измерения между Средната земя и Ню Йорк.

Първоначално Роланд има подозрения към Джейк. „Роланд не иска да има нищо общо с това хлапе, все пак той никога не си е имал работа с хлапета. Но когато Джейк му разказва сънищата си и обяснява, че е видял Човека в черно, Роланд внезапно е заинтересуван. Джейк явно има информация, която е необходима на Роланд, за да открие Уолтър“.

Запознанството му с Джейк пробужда спомените на Роланд за мястото му в света и за ролята му в предстоящата битка. „Роланд е забравил, че може да изпитва чувства и това момче му помага да осъзнае, че душата му не е изгубена“, казва Елба. „Страхотно е да видиш как двамата постепенно се опознават. Това е  представено по много интересен и забавен начин във филма“.

Арсел споделя, че Тейлър е запазил самообладание, дори срещу такова страшилище като Елба. „Той е истински актьорски талант“, казва Арсел. „В паузите между снимките играеше футбол, но когато заставаше пред камерата, беше изключително съсредоточен. Тейлър има огромна енергия и невероятни инстинкти за едно 14-годишно момче“.

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg