Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Свободни птици

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Свободни птици / информация за филма

Free Birds 2013
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

05.11.2013  |   синефиш.бг
Създаването на пуйките и техните изпълнения
За екипа на СВОБОДНИ ПТИЦИ, натоварен с пренасянето на пернатите герои на екрана, задачата не е лесна като песен. Хейуърд казва "Първото предизвикателство бе да накараме публиката да иска да гледа тези птици в продължение на пълнометражен филм. Те трябваше да са привлекателни и изразителни. Затова се отдалечихме от реалността, когато ставаше дума за дизайна на героите, но запазихме образите възможно най-реалистични."

Аниматорите и дизайнерите посетили пуешки ферми в Източен Тексас, за да се запознаят лично с пернатите си обекти. Отделът по моделите отишъл още по-далеч, разрязвайки и сглобявайки отново замразени пуйки, за да бъдат създадени компютърните модели. След това екипът по движенията сложил "стави" - нещо като конците на марионетките, които аниматорите използват, за да оживят героите.

Тъй като пуйките са почти всички герои в СВОБОДНИ ПТИЦИ, екипът разработил собствена софтуерна система, известна като "Птичата", за обгръщането на образите с пера. Експертът по пера и козина Моника Сойер, която е работила с Хейуърд по Хортън на подобна задача, е привлечена, за да ръководи процеса по "обличането". След като перата постоянно се мърдат при всяко движение на пуйките, екипът на Сойер от шест художника създава сложен, но лесен за управление модел, който да обслужва 96-те пернати героя във филма. Те разработват и външния вид на всички - от перата на пуйките, през козината на кучетата, до косите на децата, пилигримите и президента.

Външният вид на Джейк и Реджи изисква още по-голямо съсредоточаване от Сойер и екипа й, тъй като тези две птици участват практически във всяка една сцена на филма, и трябва да изглеждат страхотно както отблизо, така и отдалеч. Сойер казва "Реджи е много различен от Джейк, понеже силуетът на Реджи е гладък, но перушината му е по-груба. Понеже Джейк е роден във птицеферма, той е много по-голям, така че искахме да изглежда загладен от всяко разстояние, по-лъскав и доста по-загладен от свободно отглеждания си приятел Реджи."

След като героите са моделирани, оживени и оперушени, аниматорите трябва да създадат техните изпълнения. "Направихме много анимационни тестове по време на предпродукцията, за да видим колко точно нашите пуйки се държат като истински пуйки," казва сценаристът и продуцент Скот Мосиър. Екипът разработил логиката, по която пуйките преминават в "пуешки режим" около хората, но се държат по-човешки, когато са сред собствения си вид.

Изгледът на филма

Докато героите биват моделирани, художественият отдел се труди усилено по света на СВОБОДНИ ПТИЦИ. Дизайнерът Кевин Адамс и неговия екип от художници създават множеството декори, които ще отведат Джейк и Реджи от старомодния им живот във ферма, през времето и пространството, до Плимут, Масачузетс, през 1621 г. "Най-голямото предизвикателство беше да вземем тези различни среди и да ги направим достатъчно сплотени, за да бъдат в един филм," обяснява Хейуърд.

Тъй като Джейк и Реджи постоянно са в движение, кинематографията трябва да е също толкова динамична. За щастие, при компютърната анимация, виртуалната камера може да покрие екшъна от всеки един ъгъл. "Освен тази гъвкавост, ние използвахме много камери, и това ни даде много възможности," казва операторът Джералд Макалис. Макалис и неговият екип успяват да добавят към снимките съвсем лесно обичайните методи на заснемане. "Много ми харесва да създавам настроение чрез серия от снимки," казва той. "Можем да създадем всичко - от спокойствие, през тревога, до неотложна нужда, чрез внимателен контрол на камерата."

Обхватът на ефектите във филма покриват всичко - от огън и експлозиви, до дим, мъгла, прах, искри и отломки. Филмът използва сериозно количество огън, като екипът се забавлявал най-много с експлозии, огнени кълба и огнехвъргачки. Както се шегува отговорникът по ефектите Уолтър Бърнис "Никога няма недостиг на творци, които искат да изгарят и взривяват разни неща, когато става дума за снимане на филм."

Едно от най-големите предизвикателства пред екипа по ефектите е създаването на масивния вихър, обгръщащ машината на времето. "Отне ни пет месеца да създадем точния изглед и ритъм за този ефект," разкрива отговорникът по ефектите Уолтър Бърнис. "Борим се да създаваме страхотни ефекти, но надеждата ми е, че зрителите ще бъдат толкова запленени от филма, че ефектите няма да отвличат вниманието от историята, която Джими иска да разкаже."

За музиката
При подхода си към музиката на СВОБОДНИ ПТИЦИ, творците се нуждаели от звукова палитра, която може да обхване съвременна птицеферма и колонията Плимут от 1621 г. "Имаме шантава смяна на настроенията, когато създаваш фантастичен филм с празнични нотки," признава Хейуърд. "Решението за музиката беше голямо предизвикателство. Тя трябваше да има завладяващо оркестрално звучене, и точно това получихме от Доминик Луис и Лондонския оркестър."
Луис си спомня "Джими буквално ми даде картбланш за работа с думите "Прави каквото си правиш." Но Луис е трябвало да внимава да не напише музика, която да стъжни комедийните моменти или да заглуши екшън сцените. Пред себе си е имал и предизвикателството да създаде теми, които да отразяват два различни периода във времето - в сцените от настоящето Луис използвал повече електронни инструменти като електрически китари, а когато героите отиват в 1621 г. той се прехвърля към по-традиционен оркестър. Завършената музика позволява плавен преход между различни сцени във филма.

За някои от по-драматичните и напрегнати моменти, Хейуърд и Луис привличат на помощ Дани Кеъри, талантливия барабанист на наградената с Грами група Tool. Кеъри казва "Моят добър приятел Джими Хейуърд ме покани да участвам във филма, и нямаше как да му откажа." Самият Хейуърд е музикант, и двамата с Кеъри често свирят заедно.

 
 
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Велин Манов
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 65/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg