Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Обичам те, човече

За продукцията - Обичам те, човече / информация за филма

I Love You, Man 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията

21.4.2009  |   синефиш.бг
За главната роля на Питър Клейвън, Хамбърг веднага се сеща за дългогодишния си приятел, актьора Пол Ръд. „В този герой има един вид непредубеденост, която ми допада, - казва Ръд. – Той има позитивно отношение, но често е неподготвен да се справи с редица ситуации по най-добрия начин.  Той е добронамерен и често показва чувствата си, но доста несръчно. Имам общи черти с него. Джон и аз продължаваме да се шегуваме, че този герой доста прилича на нас двамата."

Ръд признава, че винаги е бил голям фен на стила на писане на Хамбърг. „Познавам Джон от години и съм прочел много написани от него неща. Всичките му образи притежават черти, сходни с неговите, и аз се свързвам с всички тях по същата причина. Той наистина е изкусен писател на много забавни ситуации по един изключително невинен начин. Той наистина разбира кое е смешно в баналните неща.”

Сред любимите му сцени в „Обичам те, човече” са онези, които показват несръчността на Питър към останалите мъже, с които се опитва да си пасне. „Джон е голям фен на неловките паузи и гафове. Аз също.”

Продуцентът Де Лайн добавя, „Питър е сроден образ с Пол и с Джон. Пол внася с изпълнението си затрогваща уязвимост, която всички притежаваме, но не винаги показваме. Той е идеалния избор за тази роля.”

Докато показва къща за продан, Питър се запознава със Сидни Файф, който всъщност се интересува от безплатната храна и няма никакъв интерес да купува къща – и чистосърдечно си го признава. След поредицата от неуспешни и изключително смешни срещи с мъже, Сидни е като глътка свеж въздух за Питър. Той е бохем по сърце с небрежно отношение към живота. Живее в бунгало и денят му минава в размотаване с приятели, безразборен секс със случайни жени (но си има принцип да се среща само с разведени жени, защото те не търсят сериозна връзка, а пък са доста загорели) и разходки на кучето си, което е кръстил на египетския президент Анвар Садат. Така Сидни съумява да си прекара цялото време в приятни забавления. За разлика от Питър, той има сплотена група от мъже приятели около себе си, с които споделят взаимна мъжка дружба. „Другарските отношения са опората в живота на Сидни”, казва Хамбърг.

За пресъздаване на образа на загадъчния и обаятелен Сидни Файф, Хамбърг избира актьора Джейсън Сигъл, като е убеден, че той ще е идеалният партньор за Ръд. Хамбърг и Сигъл са работели заедно преди няколко години в телевизионния сериал на Джъд Апатоу „Undeclared”, а самият Сигъл придоби изключителна популярност с ролята си в хитовата комедия „Прелъстен и изоставен.”

„Джон ми се обади и каза, че има страхотен сценарий, и че Ръд ще бъде в една от главните роли и иска аз да съм другия актьор, - разказва Сигъл. - Досега не бях получавал такива предложения по телефона.”
Сигъл високо оценява натуралистичния комедиен тон на сценария и веднага приема ролята. „Това е любимият ми стил – изцяло реалистичен и не прекалено двусмислен и без банални шеги.”

Възможността да работи съвместно с Ръд отново е другата причина да приеме предложението без колебание. „Обожавам да играя редом до Ръд. Бяхме заедно в „Позабременяла” и „Прелъстен и изоставен.” Няма нищо по-хубаво от това, да бъдеш пред камерата с партньор, с когото да можеш да си позволиш вербален „пинг-понг” на комедийно ниво, а Пол е сред най-добрите в този спорт. Знам, че при първата възможна пауза в диалога, Пол ще вмъкне някоя шега.”

Ръд връща комплимента: „Джейсън е наистина забавен. Смятам, че и двамата разбираме своите герои и искаме да сондираме поведението и начина им на мислене в дълбочина. Джейсън има афинитет към този начин на работа, както и аз.”
Двамата определено са приятели – на и извън снимачната площадка, така че вече имат нужната химия помежду си, за да пресъздадат  убедително връзката помежду им на екрана. „Когато двамата да заедно пред камерата, се усеща силната енергия между двамата, - отбелязва колежката им Джейми Пресли. - Те наистина се наслаждават на взаимната си компания и това личи. Те са невероятни.”

Сигъл добавя: „Освен че притежава страхотно чувство за ритъм, Пол е един от най-приятните и симпатични хора, а които съм работил. Аз съм хетеросексуален, но трябва да призная, че този човек е истинска мечта.”
Основата на образа на Сидни се крие в неговата простосърдечна откровеност, съчетана със силно обаяние. „Той е смесица между голдън ретривър и побъркан типаж, - обяснява Ръд. – Той не крие емоциите си и е много, много чувствителен и сантиментален, буквално като голямо куче, което винаги ще бъде вярно на приятелите си.”

Актрисата Рашида Джоунс добавя: „Сидни е почти безсрамен, и на Джейсън много му приляга този образ, защото и той е много спонтанен и непресторен.”
„Джейсън добавя в голяма степен небрежност и упоритост към героя си, както и бледа сянка от тайнственост, като някой който те гледа втренчено прекалено дълго, – смее се Ръд. – Той прилича едновременно на човек, който ще те засипе с подаръци или ще те убие, докато спиш. И може да пресъздаде и двете крайности, което е поразително.”

Разликите в характерите на Питър и Сидни са реални, което прави отношенията им много естествени. Сигъл разяснява: „Питър не познава типаж като Сидни досега. Той е привлечен към него най-вече заради идеята  да бъде част от начин на живот, с какъвто никога не е имал  досег.”
Хамбърг отбелязва: „Макар да са много различи, те споделят едно и също чувство за хумор и чувствителност, макар да не осъзнават това от самото начало.”
Тези разлики са видими и у самите актьори извън снимачната площадка. „Пол и Джейсън балансират взаимно като стил на поведение. – казва продуцентът Де Лайн. – Чисто визуално външния им вид е много комичен съм по себе си. Пол изглежда чист и измит, докато Джейсън е по-скоро малко бохем и пройдоха. По много особен начин техните енергии се съчетават. Различията им идеално пасват с образите.”
В течение на историята Питър и Сидни се учат взаимно. „Сидни научава Пол, че може да казваш нещата които чувстваш, - разяснява Хамбърг. – Питър е от онези хора, които крият емоциите си вътре в себе си. Стресиран от сватбата той има нужда да отдушник, където да излее душата си. Но Питър досега никога не е имал толкова близък приятел, какъвто намира у Сидни.” 

Рашида Джоунс, която е в ролята на годеницата на Питър - Зоуи Райс, е много развълнувана от героинята си, която повече от типичната приятелка на главния герой в комедия. „Зоуи е напълно развито човешко същество и деен участник в историята, - казва Джоунс. – Такава роля трудно се намира. Тя не е просто гаджето или съпругата, а действителен и значим многопластов образ.”

Един от най-земните образи във филма, Зоуи е интелигентна и уверена жена, която напълно подкрепя търсенето на Питър на най-добър приятел. Хамбърг усеща, че Джоунс притежава комедийни заложби и непринуденост, необходими за ролята. „За мен бе важно Зоуи да не бъде просто приятелката, която реагира подхвърлените от главните герои шеги, а да придаде на ролята отделно значение, чувство за хумор и  собствена гледна точка. – обяснява Хамбърг. Рашида е много интелигентна. Когато работиш с хора като Пол и Джейсън, които реагират много бързо, ти трябва да бъдеш на тяхното ниво. И тя успя.”

„Рашида притежава естествена привлекателност, която струи от екрана. Освен това тя е много красива. – казва Ръд. - - Едновременно е много земна и забавна. Наистина участието й е голям късмет за продукцията.”
За отношенията на Зоуи със Сидни, Джоунс казва: „Тя не знае как точно да постъпи с него. Но все пак иска Питър да има своя най-добър приятел и много се старае. Тя улавя нещо в отношенията на Питър и Сидни, която малко жени са в състояние да забележат. Наблюдава как двама мъже се сприятеляват като някакъв антропологичен експеримент.”

Самата тя има много приятелки, две от които са й наистина близки – Денис (Джейми Пресли) и Хейли (Сара Бърнс). По думите на Джоунс, трите са много различни една от друга: „Денис и Хейли представляват различни страни от характера на Зоуи. Денис е решителна и упорита, а Хейли е сантиментална и по-скоро се носи по  течението.” 

Бърнс разказва повече за своята героиня: „Хейли от дълго време е сама и е много нещастна. Макар доста да се старае да си намери приятел, все удря на камък.”
Като в повечето традиционни романтични комедии, човекът, който търси любовта иска съвет от най-добрия си приятел. В „Обичам те, човече” Питър се обръща към брат си Роби (Анди Самбърг) за помощ в търсенето на правилния мъж за приятел и кум. Роби е до известна степен мачо, което го прави достоверен източник на съвети. Освен това е гей. Той работи като личен треньор и истински специалист относно това, какво се харесва на мъжете.

„Този образ не се изчерпва с определението гей, - казва Хамбърг. – Всъщност това няма значение. И Анди знае как да успява да пресъздаде това внушение. Той не се опитва да бъде смешен, просто играе образ, в който е скрита комедийна нотка. Де Лайн добавя: „Има голяма доза ирония в това, че Роби е до голяма степен по-типичен мъж от брат си. Той гледа спорт с баща си, има много приятели мъже, докато Питър е въплъщение на метросексуалния мъж.”

Семейството на Питър е много сплотено, но той никога не е бил толкова близък с баща си, колкото Роби. Оз и Роби са най-добри приятели, които прекарват времето си в характерните занимания за баща и син. Оз напълно подкрепя сексуалната ориентация на сина си без никакви резерви.

„Осуалд Клейвън е много мъжествен, както и синът му Роби, - казва Дж. К. Симънс, който е в ролята на Оз. – Другият ми син, Питър, не прилича на нас, той по-скоро е момичешко момче.” Хамбърг добавя: „Оз обича и двамата си сина, но повече си допада с малкия, с който ходят за риба, играят на видеоигри, размотават се заедно. Просто имат повече общи интереси.”

По време на търсенето на най-добър приятел, Питър се отдава на ориентирани към мъжете социални активности и си определя различни срещи с мъже с помощта на семейството си, приятелките и интернет. В опита си да завърже приятелство със съпруга на една от приятелките на Зоуи, той прекарва „покер вечер” в къщата на Денис, присъединявайки се към нейния мъж Бари и приятелите му – за голямо неудоволствие на домакина.

За ролята на Бари, Хамбърг се спира на един от най-добрите актьори и изгряващи режисьори в Холивуд – Джон Фавро  („Железният човек”). Хамбърг разказва: „Когато избрахме Джейми Пресли за ролята на Денис решихме, че съпругът й трябва да й прилича и веднага в съзнанието ни изникна образа на Джон. За наша радост той се съгласи.”

Фавро описва Бари с една дума - „задник”. Бари не е във възторг от идеята да прекарва време с Питър, когото смята за смотаняк, който си няма идея как се играе покер. Той се съгласява само заради съпругата си, която му обещава в замяна да прави секс с него на запалена лампа. „Аз съм в ролята на безчувствения гадняр, който не изпитва никакво съчувствие към бедния Питър – и винаги е забавно да играеш такъв типаж.”

„Участвал съм в много комедии и винаги съм съумявал да запазя присъствие на духа и да бъда сериозен, - казва Ръд. – Но снимките на „Обичам те, човече” бяха най-голямото предизвикателство за мен досега. Не можех да спра да се смея на снимачната площадка. Провалих не само безброй сцени, но и цели ролки с лента.”
По време на заснемане на сцената в китайския ресторант в Чайнатаун, Ел Ей, участва почти целя актьорски състав на филма. „Беше по-скоро училищна сбирка, отколкото работна сцена. – спомня си Дж. К. Симънс. – По време на тоста на Джейсън от смях изкарах солидна доза от шампанското през носа си.”

„Така се случва в истинския живот, - казва и режисьорът. -  Бе много забавно по време на продукцията, но имаше много и много дубли, защото някои от актьорите просто не можеха да сдържат смеха си. Атмосферата бе невероятна, по всичко личеше, че снимаме комедия.”

„Джон ни позволява голяма свобода по време на работа, - казва Сигъл. – Сценарият бе достатъчно добър, а репликите са забавни, но на места глупостите просто сами излизаха от устата ми. Най-хубавата черта на Джон като режисьор, е че той умее да предразположи актьорите да се слеят с образите и да вложат реализъм, като използват свои думи по време на снимките.”

Дори актьорите, които нямат реплики в определени сцени според сценария, не могат да устоят на изкушението да се включат. „Макар да нямаш реплика, атмосферата на снимачната площадка е толкова освободена, че без да усещаш започваш да импровизираш, което прави действието във филма много естествено и реалистично. – казва Джеймс Пресли. – По цял ден се чуваше смях и настроението бе много приповдигнато, всички се наслаждаваха на работата и на компанията.

 
 
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Иван Атанасов
sivosten.com
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Емил Дичев
[+] Позор
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Здравко Григоров, Ангел Хаджийски
[+] сп. Бела
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Ивайло Петков
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Калина Гарелова
[+] Екран
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Неда Ковачева
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
40/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Петя Славова
Среден резултат: 55/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg