Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Сделката на доктор Парнасъс

Екипът - Сделката на доктор Парнасъс / информация за филма

The Imaginarium of Doctor Parnassus 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Екипът

05.1.2010  |   синефиш.бг

ТЕРИ ГИЛИЪМ (Режисьор/продуцент/сценарист) получава признание за първи път като единственият американски член на изключително популярното телевизионно шоу "Летящият цирк на Монти Пайтън" през 1969г. През 1975 г. той е съвместен режисьор с Тери Джонс на първия си игрален филм "Монти Пайтън и Свещения граал", който скоро е последван от едноличния му режисьорски дебют с "Джаберуоки" (1977). Сред следващите му филми са "Бандити във времето (1981), "Смисълът на живота според Монти Пайтън" отново с Тери Джонс (1983), "Бразилия" (1985) с Джонатан Прайс и Робърт Де Ниро, за който получава номинация за Оскар за оригинален сценарий, "Приключенията на барон Мюнхаузен" (1988) и "Кралят на рибарите" (1991), който му носи номинация за Златен глобус за режисура и наградата Сребърен лъв на Филмовия фестивал във Венеция. Завръща се на режисьорския стол с фантастичния епос "12 маймуни" (1995), след което прави "Страх и омраза в Лас Вегас" (1998) – адаптация по романа на Хънтър Томпсън. През 2005 г. Гилиъм снима "Братя Грим" с Мат Деймън и Хийт Леджър, последван година по-късно от "Земята на приливите" с Джеф Бриджис, Джодел Фърланд и Джанет Мактиър.

УИЛЯМ ВИНС (продуцент) има над 20-годишна кариера във филмовата индустрия, където е спечелил международна репутация на успешен продуцент. Той е финансирал и продуцирал игрални филми за над 400 милиона долара, като основател и президент на Infinity Features. Сред тях е "Капоте", който получава пет номинации за Оскар, включително и за най-добър филм, където номинацията е за Винс като продуцент, и печели Оскар за най-добър актьор за Филип Сиймур Хофман. Винс е участвал във финансирането и продуцирането на над 40 игрални филма, сред които и свръхуспешните серии "Въздушния Бъд" за Дисни. Наскоро продуцира фантастичния екшън "Секретен отряд" на Пол Макгуигън, където копродуцент за първи път е Ейми Гилиъм, и "Stone of Destiny" на Чарлз Мартин Смит. Бил Винс почина на 44 години след дълго заболяване на 21 юни 2008 г., скоро след завършването на снимките на Сделката на доктор Парнасъс.

ЕЙМИ ГИЛИЪМ (продуцент) е родена и израснала в Лондон. След няколко неуспешни опита включвайки я като дете-статист, нейният баща я наема на 18 години за асистент по костюмите за "Страх и омраза в Лас Вегас", което най-накрая събужда апетита й за кариера в киното. Тя убеждава награждаваният оператор Роджър Прат да я вземе като ученичка и работи с него по "Краят на аферата" на Нийл Джордан, "102 далматинци", "Шоколад" и "Айрис". След пет години работа край оператори като Ейдриън Бидъл, Никола Пекорини и Питър Сова, тя влиза в екипа от асистент-режисьори на Ян Де Бон за "Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота". Следва работа по "Младият Адам", "Хари Потър и затворникът от Азкабан" и "Небесният капитан и светът на утрешния ден" (където е и дубльор на Анджелина Джоли). Тя решава да придобие още опит като асистент-режисьор на Тери Гилиъм за "Братя Грим" и "Земята на приливите", като изпълнява подобна роля за Катя Фон Гарние в "Кръв и шоколад". Първият й филм като продуцент е за Infinity Features през 2008 г. – "Секретен отряд" на Макгуигън.

САМУЕЛ ХАДИДА (продуцент) е един от най-успешните продуценти и разпространители в световния филмов бизнес. Заедно с брат си Виктор и своя баща Дейвид основава Metropolitan FilmExport в началото на 80-те и я превръща в най-успешната независима компания за разпространение на англоезични филми във Франция. Първата му продукция е "Истински романс" по сценарий на Куентин Тарантино, където работи за първи път с Тони Скот. Хадида вече продуцира по няколко филма годишно чрез Davis Films, компания собственост на него и Виктор. Хадида наскоро продуцира "Домино" на Тони Скот и "Сайлънт Хил" на Кристоф Ган, като продължи успешното си сътрудничество с Ган с "Братството на вълците". Хадида е продуцент и на филмите от поредицата "Заразно зло", "The Bridge of San Luis Rey" с Робърт Де Ниро и трилъра "El Aura" на Фабиан Биелински. Той е изпълнителен продуцент на номинираният за Оскар "Good Night and Good Luck" на Джордж Клуни. Има дългогодишно сътрудничество с режисьора и сценарист Роджър Ейвъри, като резултатът са филми като "Убийствената Зу", "Правилата на привличане" и "Сайлънт Хил". Сред другите продукции на Хадида са психологическият трилър "Спайдър" на Дейвид Кроненберг, "Only the Strong" на Шелдън Летич, "Dancing at the Blue Iguana" на Майкъл Радфорд, "Пинокио" на Стив Барън и "Нирвана" на Габриеле Салваторе. Най-новата му продукция е епичното приключение "Solomon Kane", което ще бъде последвано от филм по видеоиграта "Return to Castle Wolfenstein" с Роджър Ейвъри и продължение на "Сайлънт Хил".

ЧАРЛЗ МАКЕОН (сценарист) е учил в Bristol Old Vic Theatre School и е участвал в множество телевизионни и игрални комедии, сред които "Фолти Тауърс", "Животът на Брайън", "Бандити във времето" на Тери Гилиъм и поредицата "Pinkerton’s Progress", която той написва за BBC. През 1985 г. получава номинация за Оскар заедно с Тери Гилиъм и Том Стопард за сценария на "Бразилия". Три години по-късно написва с Гилиъм "Приключенията на барон Мюнхаузен", който получава четири номинации за Оскар. Той е съсценарист с Джейк Скот на "Plunkett and Macleane" за двама крадци от 18-ти век, известни като Крадците-джентълмени, последвано от "Играта на Рипли", адаптация по романа на Патриша Хайсмит, където е съсценарист с режисьорката Лилиана Кавани. Понастоящем жител на Италия, той продължава да пише филми и сериали, както и да участва като актьор от време на време. В "Сделката на доктор Парнасъс" той изпълнява ключовата роля на инспектор Феърграунд.

НИКОЛА ПЕКОРИНИ (оператор) е роден в Милано и започва работа в киното в края на 70-те като оператор за швейцарска телевизия. През 1981-ва присъства на работилница за Steadicam, ръководена от изобретателя Гарет Браун в Калифорния и скоро става най-търсения оператор в международната филмова индустрия. Заедно с Гарет Браун основава Steadicam Operators Association и помага за разработването на технологията, която става незаменимо оръдие за филмопроизводителите. Освен множеството филми, където е работил с главната камера или Steadicam, той е бил главен оператор и във филми като "Извънредни директиви" на Уилям Фридкин, "Harrison’s Flowers" на Ели Чуракуи, "Господарят на греха" на Брайън Хелгеланд, "Tutta La Vita Davanti" на Паоло Вирци, а за Тери Гилиъм е снимал "Страх и омраза в Лас Вегас", "Братя Грим" и "Земята на приливите".


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Иван Атанасов
sivosten.com
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Емил Дичев
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 78/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg