Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Сделката на доктор Парнасъс

Кратки биографии - Сделката на доктор Парнасъс / информация за филма

The Imaginarium of Doctor Parnassus 2009
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Кратки биографии

05.1.2010  |   синефиш.бг

ХИЙТ ЛЕДЖЪР (Тони) е роден в Пърт, Австралия, и напуска училище на 17 години, за да преследва актьорска кариера. Той изиграва малки роли в няколко нискобюджетни местни филми и телевизионни сериали, включително сериала за римската епоха "Roar" и гостуване в популярната сапунена опера "Home and Away", където играе сърфист. Първият му пробив в голямото кино е наградения криминален трилър на Грегър Джордан "Two Hands", което помага на 20-годишния Леджър да получи роля в "10 неща, които мразя у теб" – хитовата романтична комедия, адаптирана по "Укротяване на опърничавата" на Шекспир. След като Мел Гибсън го взима в драматичната история за Войната за независимост на САЩ "Патриотът", той участва в поредица от разнородни роли във филми като "Балът на чудовищата", "Нед Кели", "Като рицарите" и "Господарите на Догтаун", преди да поеме на първото си приключение с Тери Гилиъм в "Братя Грим" с Мат Деймън. През 2005 г. той изиграва успешната роля на каубоя Енис Дел Мар в "Планината Броукбек" на Анг Лий, за което получава номинация за Оскар за най-добър актьор. Следва заглавната роля в "Казанова" на Ласе Халстрьом, след което се връща в Австралия, за да изиграе поет-наркоман в "Кенди". След това играе като един от няколко Боб Дилъни в "Няма ме" на Тод Хейнс, преди да изиграе иконичната роля, донесла му награда Оскар – на Жокера в "Черният рицар" на Кристофър Нолън.

ДЖОНИ ДЕП (Тони) е номиниран за Оскар за най-добър актьор в три случая – за "Карибски пирати: Проклятието на черната перла", "Пътят към Невърленд" и "Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт". Роден в Кентъки, актьорът, продуцент и музикант има забележителни роли в широк обхват от филми на разнородни режисьори като Оливър Стоун, Тим Бъртън, Ласе Халстрьом, Емир Кустурица, Джон Бадъм, Майк Нюъл, Роман Полански, Сали Потър, Робърт Родригес, Майкъл Ман и разбира се Гор Вербински в блокбастър-трилогията "Карибски пирати". За Тери Гилиъм, той изиграва Хънтър Томпсън в "Страх и омраза в Лас Вегас" и Санчо Панса в незавършения "The Man Who Killed Don Quixote".

КОЛИН ФАРЕЛ (Тони) е роден в Дъблин, където учи актьорско майсторство, преди да стане известен на британските телевизионни зрители с популярния драматичен сериал "Ballykissangel". След роля в режисьорския дебют на Тим Рот "The War Zone", той привлича вниманието на Холивуд с ролята си на наборник в армията в "Земя на тигри". Той е избран от Стивън Спилбърг за ключовата роля в "Специален доклад", а неговите успехи продължават с роли в "Телефонна клопка" на Джоел Шумахер, "Фермата" на Роджър Доналдсън, "Дявол на доброто", където играе безмилостен убиец, "S.W.A.T.- Специален отряд" със Самуел Л. Джаксън, "Александър" на Оливър Стоун, "Новият свят" на Терънс Малик, "Маями Вайс" на Майкъл Ман и ролята му на наемен убиец в неотдавнашния хит "В Брюж", която му донася награда Златен глобус. Сред последните му проекти са трилърът на Данис Танович "Triage", фентъзито на Нийл Джордън "Ondine", епичната военна история на Питър Уиър "The Way Back" и "London Boulevard" на Уилям Монахън с Кира Найтли.

ДЖУД ЛОУ (Тони) е роден в Лондон и започва актьорската си кариера на 12 години в National Youth Theatre, като след това учи в Guildhall School of Music and Drama. След известен успех в телевизията, той започва театрална кариера, успоредно с участията си във филми, което му носи номинации и една награда Тони. За първи път привлича вниманието на кинозрителите с ролята на любовника на Оскар Уайлд лорд Алфред Дъглас в "Уайлд". Следващите му кинороли му носят две номинации за Оскар, три номинации за Златен глобус и една награда BAFTA от две номинации. Сред филмовите му роли са участията в "Талантливият мистър Рипли" и "Студена планина" на Антъни Мингела, "A.I. Изкуствен интелект" на Стивън Спилбърг, "Път към отмъщение" на Сам Мендес, "Отблизо" на Майк Никълс, "Авиаторът" на Мартин Скорсезе, "Ваканцията" на Нанси Майерс, "Алфи" на Чарлз Шайър, "Sleuth" на Кенет Брана и "Моите боровинкови нощи" на Уонг Карвай. Най-новите му участия са във фантастичния трилър "Repossession Mambo" на Мигел Сапошник и "Sherlock Holmes" на Гай Ричи, където играе доктор Уотсън. През лятото на 2009 г. той играе в "Хамлет" на режисьора Майкъл Грандейж в лондонския Уест Енд.

КРИСТОФЪР ПЛЪМЪР (доктор Парнасъс) си остава един от най-добрите и разнородни класически актьори, огрявали с присъствието си големия екран, още от дебюта му в "Stage Struck" на Сидни Люмет през 1958 г. Отгледан в Монреал, правнукът на бившия канадски премиер-министър сър Джон Абът е бил концертиращ пианист, преди да реши, че иска да стане актьор. Той прави театралния си дебют в Ню Йорк през 1954 г. и е печелил безброй награди от двете страни на Атлантическия океан, включително две награди Тони за "Cyrano" и "Barrymore" от седем номинации. Той е изиграл множество класически роли в 55-годишната си телевизионна кариера, за което е носител и на наградата Еми. Той е участвал в над 100 игрални филма, сред които "The Man Who Would Be King", "Битката за Британия", "Ватерло", "Стар Трек 6: Неоткритата страна", "12 маймуни" на Тери Гилиъм, и наскоро във "Вътрешен човек", "Прекрасен ум", "Александър", "Сириана" и "Man In The Chair". За поколения кинозрители той ще остане в паметта като барон Фон Трап от мюзикъла "The Sound of Music" на Робърт Уайс от 1965 г. Сред последните му проекти са три анимирани филма – фантастичното приключение "9", приключенската комедия "Up" и историята на един мъж и неговия най-добър приятел "My Dog Tulip".

АНДРЮ ГАРФИЙЛД (Антон) е роден в Лос Анжелис и израснал в Съри, Англия. Той завършва лондонския Central School of Speech and Drama през 2004 г. и веднага печели няколко награди за най-обещаващ дебют за професионалната си театрална работа. Той е избран от режисьора Робърт Редфорд да играе с него, Том Круз и Мерил Стрийп като разочарован калифорнийски студент в "Офицери и пешки". Това му носи определението Изгряваща звезда на Европейската филмова комисия и е определен за един от "10-те актьори, които да бъдат наблюдавани" на списание "Върайъти". След участието си в театралната трупа на д-р Парнасъс, Андрю изиграва главната роля в "1974" на Channel Four, драматична трилогия по романите "Red Riding" на Дейвид Пийс, и в момента снима "Never Let Me Go" заедно с Кира Найтли и Кери Мълиган.

ВЪРН ТРОЙЪР (Пърси) е роден и израснал в Мичиган. Неговият пробив в шоубизнеса е като дубльор на 9-месечното дете в "Бебето беглец". 80-сантиметровият актьор е работил като каскадьор и актьор в множество филми, преди да стане любимец на зрителите с ролята си на Мини-аз в "Остин Пауърс 2: Шпионинът любовник" и "Остин Пауърс в Златния член" на Майк Майърс и Джей Роач. Сред другите му участия са "Страх и омраза в Лас Вегас" на Тери Гилиъм и "Хари Потър и философският камък", а наскоро отново се събра с Майк Майърс за щурата комедия "The Love Guru", където играе треньор на канадски отбор по хокей на лед.

ЛИЛИ КОУЛ (Валентина) е родена в Торкей и израснала в Лондон. Тя е едва 14-годишна, когато я забелязва скаут на Storm Models, и е привлечена от агенцията, която работи със супермодели като Кейт Мос и Синди Крофорд. След като Стивън Мейсъл я снима за италианския "Вог" през 2003 г., кариерата й се изстрелва в звездна орбита и тя стана едно от най-отличителните лица в света. Тя прави филмовия си дебют през 2007 г. като ученичката Поли в хитовата комедия "St Trinian’s" на Ealing Studios, а наскоро участва в "Rage" на Сали Потър с Джуд Лоу, който участва в състезателната програма на Международния филмов фестивал в Берлин за 2009 г.

ТОМ УЕЙТС (г-н Ник) е признат за един от най-влиятелните и значителни композитори на Америка. Кариерата му, обхващаща четири десетилетия, обхваща световете на звукозаписа, литературата, концертите, както и театъра и киното – като актьор и композитор. В отличителните му композиции може да се чуе всичко – от блус, кънтри, кабаре, валс до госпел, джаз, полка и маршове. Уейтс е носител на награди Грами и Оскар, има издадени над 20 албума, и е участвал в над 25 филма, сред които "Извън закона" на Джим Джармуш, "Short Cuts" на Робърт Олтман, "Дракула" на Франсис Форд Копола, "Ironweed" на Хектор Бабенко, "Кралят на рибарите" на Тери Гилиъм, както и в предстоящият филм на Братя Хюс "The Book Of Eli".


 
 
[+] Cinefish.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Cinefish.bg
[+] sivosten.com
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Иван Атанасов
sivosten.com
[+] в-к 168 часа
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Велин Манов
[+] Труд
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Владислав Апостолов
[+] Vodafone Live!
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Даниел Симеонов
[+] в-к Дума
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Емил Дичев
[+] Хоризонт - БНР
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Жени Монева
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
 
Нова телевизия
[+] dnes.bg
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
 
Петя Славова
[+] списание Мода
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
 
Траян Коянков
Среден резултат: 78/100

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg