Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “Здрач: Зазоряване - част 2” зае лидерската позиция в българската бокс офис класация

“Здрач: Зазоряване - част 2” зае лидерската позиция в българската бокс офис класация
“Здрач: Зазоряване - част 2” зае лидерската позиция в българската бокс офис класация
Cinefish.bg

Бокс офис
“Здрач: Зазоряване - част 2” зае лидерската позиция в българската бокс офис класация

21.11.2012, 13:32  |   Видяна: 2079  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Здрач: Зазоряване - част 2” отбелязва края на една от най-популярните холивудски поредици и напълно очаквано премиерната лента остави зад гърба си конкуренцията и застана директно на лидерската позиция в родната бокс офис класация. За първия си уикенд по българските киноекрани режисирания от Бил Кондън филм е натрупал общо 195 361 лева, което е малко по-добър резултат от този на предишната част от франчайза, “Зазоряване - част 1”, чиито стартови приходи миналата година се равняваха на 187 933 лева.

Здрач: Зазоряване - част 2Въпреки популярността на “Здрач” в целия свят филмите от поредицата никога не са поставяли рекорди в български бокс офис и затова стартовите приходи на най-новата част, независимо от това че тя слага край на историята, едва ли изненадват някого. Предишната част от франчайза завърши българското си представяне с приходи от около 550 хиляди лева и очакванията са че “Зазоряване - част 2” ще успее да надмине това постижение, но е малко вероятно, въпреки силната рекламна кампания, лентата да достигне границата от един милион лева.

Като причина за това може да бъде изтъкнат факта, че за разлика от други големи холивудски поредици (като “Карибски пирати” например), “Здрач” е насочен към ясно определена аудитория (младите момичета) и поне що се отнася до България филмите от този франчайз винаги привличат голям брой зрители през първата седмица, но после се забелязва значителен спад в посещаемостта – показател, че публиката в този случай е ясно изразена и много трудно се привличат допълнителен брой хора в кината (за разлика от филми-продължения като “Черният рицар: Възраждане” и “007 координати: Скайфол”, които вкарват в киносалоните по-широк кръг от зрители от двата пола и на най-различни възрасти). За сметка на това “Здрач: Зазоряване - част 2” се представя напълно задоволително в световен мащаб и вече може да се похвали с приходи от над 300 милиона долара.

007 координати: СкайфолВторото място в класацията е заето от “007 координати: Скайфол”, който за близо един месец е спечелил 962 884 лева. Филмът с Даниел Крейг вече се превърна в най-успешното заглавие от Бонд-поредицата сдобило се с киноразпространение в България. “Скайфол” оправда напълно всички очаквания и въпреки че не се прожектира в триизмерен формат е на път да се присъедини към клуба на “милионниците”. Изминалите четири години от премиерата на предишния филм за Джеймс Бонд в комбинация с може би най-масивната рекламна кампания на годината са два от факторите, които определено допринесоха за изключително доброто представяне на “Скайфол” в България. Тукашният успех на 23-я Бонд-филм съвсем не е случаен – общите световните приходи на лентата вече се равняват на 672,855,549 долара.

Анимационният “Разбивачът Ралф” застава на трета позиция със спечелени за три седмици 209 970 лева. Стартовите приходи на триизмерната продукция бяха сравнително скромни за представител на анимационния жанр, но в последвалите две седмици се забеляза увеличаване на интереса от страна на публиката. “Разбивачът Ралф” няма да се нареди сред най-големите хитове на годината и приходите му бледнеят пред тези на конкурентните 3D-анимации “Храбро сърце” и “Ледена епоха 4”, но въпреки това представянето му ще бъде счетено за задоволително (имайки предвид не толкова големите предварителни очаквания по отношение на бокс офиса). Общо по света, “Разбивачът Ралф” е натрупал малко над 160 милиона долара.

Хотел ТрансилванияВтората триизмерна анимация в топ 10, “Хотел Трансилвания”, е на четвърто място в класацията. За изминалите пет седмици от премиерата си лентата на Генди Тартаковски е натрупала общо 621 158 лева, което я нарежда сред най-добре представящите се оригинални заглавия на годината. Анимираната лента набра значителна скорост през втората си седмица в България и все още продължава да вкарва приличен брой зрители в кината – само за изминалата седмица “Хотел Трансилвания” е увеличил приходите си с допълнителни близо 80 хиляди лева. Филмът се радва на успех и в останалата част от света, а от студиото Сони Пикчърс вече потвърдиха намерението си да направят продължение.

Мащабният проект на Анди/Лана Уашовски и Том Тиквер “Облакът атлас” заема пета позиция със спечелени за близо две седмици 103 793 лева. Въпреки, че става дума за един от най-амбициозните и скъпи филми на 2012-та година досегашното представяне на “Облакът атлас” в България е скромно, но не и изненадващо.

Преди премиерата не се усещаше силна рекламна кампания и голям брой от зрителите просто не знаеха какво да очакват от филма. Подобен беше случая и в Съединените щати където лентата бе на практика игнорирана от масовата публика. Все пак е важно да се отбележи, че въпреки мащаба си “Облакът атлас” остава независим филм, който няма шанс да се конкурира с другите високобюджетни блокбастъри от годината. Лентата е насочена към по-ограничен кръг от зрители и съдейки по спечеленото до момента в България може да се каже, че приличен брой от тези зрители вече са посетили киносалона.

Шестото място е за екшън-трилъра с Тайлър Пери “Детектив Алекс Крос”, който за две седмици по родните киноекрани е натрупал общо 62 892 лева. Един от непретенциозните филми на сезона (базиран на известен крими-роман), “Алекс Крос” се завъртя по кината точно когато интереса към “по-лъскавия” “007 координати: Скайфол” беше в разгара си и това определено оказа влияние на приходите. Разбира се, никой не е очаквал криминалната лента да регистрира впечатляващи резултати и по всичко изглежда, че тя ще мине почти незабелязано по кината. Въпреки скромното представяне и в САЩ, от продуцентската компания оповестиха, че планират да направят продължение отново с участието на Тайлър Пери.

Примката” е на седма позиция в класацията, като за две седмици по кината е спечелил 39 516 лева. Подобно на “Детектив Алекс Крос” филма с Ерик Бана и Оливия Уайлд тръгна по кината без много шум и не е изненадващо, че досегашното му представяне е толкова слабо. Очевидно е че вниманието на зрителите е било насочено главно към новия филм за Джеймс Бонд и триизмерните анимации  “Разбивачът Ралф” и “Хотел Трансилвания”. Имайки в предвид, че “Примката” е независим филм без никакви претенции за огромни приходи не би било честно да бъде квалифициран като “голям финансов провал” в България. Лентата ще се присъедини към тазгодишните заглавия, които останаха в сянката на по-мащабните и рекламирани продукции и минаха сравнително незабелязано по кината.

СтоичковДокументалният филм “Стоичков” застава на осмо място със спечелени за три седмици 70 203 лева.

Постигнатото до момента е прилично за документално заглавие, което е насочено основно към най-верните почитатели на известния футболист и треньор, а не към масовата публика. В най-добрия случай преди да бъде свален от екран “Стоичков” ще успее да надмине границата от 100 хиляди лева.


Сайлънт Хил: ОткровениеТриизмерният хорър “Сайлънт Хил: Откровение” е на предпоследната девета позиция, със спечелени за три седмици 95 614 лева - определено разочароващ резултат за филм-продължение, който се прожектира и в 3D-формат. Докато се снимаше “Откровение” бе доста дискутиран проект, но с наближаването на световната му премиера интереса постепенно спадна и това оказа силно влияние на приходите не само в България, но и в останалите държави. Все пак е важно да се отбележи, че лентата е с високо възрастово ограничение, а и представителите на хорър-жанра по принцип много трудно привличат в кината голям брой български зрители. Световните приходи на “Сайлънт Хил: Откровение” се равняват (до момента) на скромните 33,653,121 долара.

На десето място е френската лента “Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия”, която за пет седмици в България е натрупала 150 184 лева. Почитателите на поредицата със сигурност вече са посетили киносалона, но филма не успя да изпъкне на фона на скъпите американски триизмерни продукции и на практика бе засенчен от тях. От 2000-та година насам интереса в България към франчайза за Астерикс и Обеликс намаля и това определено е една от основните причини за не толкова впечатляващото представяне на “Бог да пази Британия”. Преди да бъде свален от екран филма с Жерар Депардийо ще успее да достигне границата от 200 хиляди лева.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg