Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Явор Гърдев ще снима високобюджетния холивудски филм "Тезей"

Явор Гърдев ще снима високобюджетния холивудски филм Тезей
Българският режисьор Явор Гърдев ще снима високобюджетния холивудски филм "Тезей" по мотиви от гръцката митология.
Cinefish.bg

Артисти
Явор Гърдев ще снима високобюджетния холивудски филм "Тезей"

27.06.2012, 16:53  |   Видяна: 2116  |   Novinar.bg  |   АРТИСТ

Българският режисьор Явор Гърдев ще снима високобюджетния холивудски филм "Тезей" по мотиви от гръцката митология. Мащабният епос ще изобилства от сложни специални ефекти, за които ще се погрижат хора от екипа на "Аватар" и "Спайдърмен 2".

„Тезей” ще бъде вторият филм на Гърдев след дебютния „Дзифт” (2008), спечелил куп международни награди, сред които и за най-добра режисура на престижния Московски кинофестивал. Тази година българинът отново присъстваше на форума, но като член на конкурсното жури. Продуцентите на "Тезей" са амбицирани да съберат впечатляващ екип за снимките. В момента текат кастинги за избор на изпълнител за ролята на главния герой.

Новината за избора на нашия режисьор веднага обиколи световните медии и от проекта се заинтересуваха сайтове като Screendaily и Imdb. Според тях проектът ще бъде с бюджет от близо 50 милиона долара. Освен историята за Тезей и Минотавъра в сюжета ще бъдат преплетени и елементи от други древногръцки митове. Част от парите са осигурени благодарение на филмовия пазар на фестивала в Кан. Очаква се снимките да започнат догодина, като все още не се знае къде Явор Гърдев ще претвори митичния дворец Кносос.

„Харесва ми фактът, че филмът съчетава историята за Тезей с толкова много събития и дори с цели разклонения от древногръцкия канон. Това е почти цял компендиум”, обяснява самият Гърдев пред Screendaily.

Той вече се похвали във Фейсбук с добрата новина. Пред западния сайт режисьорът споделя още: „Когато бях дете, мечтаех да играя в епичен филм с мечове. Сега, когато получих невероятната възможност да режисирам подобна продукция, смятам да се потопя в нея и да активирам цялото си въображение, да създам един вълнуващ пир за зрението и да превърна този филм в изключително приключение”.

Явор Гърдев привлече вниманието на Холивуд със своя филм "Дзифт", който беше показан в САЩ и дори имаше вероятност да бъде сниман наново на английски език.

Според Imdb сценарист на продукцията ще бъде Кира Мадало Сесаи – продуцентка и актриса от Kalliope Films, която стои и зад другата мащабна продукция на компанията – 3D филм по приказката за Хензел и Гретел. Той ще бъде създаден в Германия и ще има бюджет от близо 80 милиона долара.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg