Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

јртисти янко “≈–«»≈¬ ще получи —пециалната награда на фестивала на юбилейното му 25-о издание

янко “≈–«»≈¬ ще получи —пециалната награда на фестивала на юбилейното му 25-о издание
Cinefish.bg

јртисти
янко “≈–«»≈¬ ще получи —пециалната награда на фестивала на юбилейното му 25-о издание

07.09.2021, 08:46  |   ¬ид€на: 1084  |   синефиш.бг  |   ј–“»—“
‘илмови€т критик, селекционер
и дългогодишен при€тел на —‘‘
янко “≈–«»≈¬ ще получи
—пециалната награда на фестивала
на юбилейното му 25-о изданиеќще от самото начало, през годините на –ок ‘илм ‘ест в ƒома на киното, янко “ерзиев е сред верните при€тели, който са готови да жертват н€колко денонощи€ - само и само каталогът да излезе навреме и с най-перфектно подготвените текстове. ‘илмов специалист от изключителна класа, янко “ерзиев винаги е подкреп€л фестивалната програма със своите ерудирани, стилни и аргументирани рецензии и текстове, посветени на световното кино, което вс€ка година има шанс да бъде представено пред българската публика именно благодарение на фестивални€ калейдоскоп. —елекционер и опитен майстор с енциклопедични познани€, янко “ерзиев е един от най-четените автори на „ апитал“ и е бил вдъхновител на много млади киноведи, които са решили да се посвет€т на света на киното именно благодарение на неговата харизма. ѕредлагаме тук част от един емоционален текст, подготвен от филмови€ програматор ¬ладимир Ќ. “рифонов (цели€т текст ще откриете в  аталога на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест).  

янко “≈–«»≈¬ ще получи —пециалната награда на фестивала на юбилейното му 25-о издание

ѕрофеси€та „програматор“ съществува и един от хората, които през годините са оформили своеобразни€ й неписан кодекс, е янко “ерзиев. ќт средата на 80-те близо двайсетина години той бе програматор на ‘илмотечно кино „ќдеон”, за кратко и на ƒома на киното. “ъкмо той е човекът, спомогнал за формирането на вкусовете към гол€мото кино и за познаване на шедьоврите на великите майстори на поне три поколени€ зрители на „ќдеон” („ƒружба” до 1990 г.) и конкретно на моето – веро€тно последното, което навлезе в тази матери€ в годините на кинолентата. ¬ече цели 20 години класата му е видна от критическите анализи на нови филми на страниците и в сайта на „ апитал”. — работата си като редактор/делегиран продуцент в —“‘ „≈кран” към ЅЌ“ той има съществен принос за видимо по-качествените сериали, създадени от обществената телевизи€.

ќще преди да се запозна€ с него, се наслаждавах като киноман на умението му да постав€ филмите в подход€щи€ контекст – незабравими остават програми като „√радът в киното“, „‘илми по път€“, „ƒжазът в киното“ или „√олемите поети на киното“. ¬еликолепни б€ха текстовете му, които излизаха през 80-те в сп. „‘илмови новини“, а през 90-те – и в сп. „ ино“. ¬ече срещата със сами€ янко “ерзиев послужи като пр€ко вдъхновение да се посвет€ всец€ло на показването на филми – доброто кино на големите майстори, което всеки програматор като нас мечтае да сподели както с близките си при€тели, така и с колкото се може повече непознати зрители.

“ъкмо този неподражаем усет за представ€не на хубавите филми води до същността на професи€та на програматора – не просто да съставиш с вкус една филмова програма, а именно да споделиш вече видени€т и харесан филм.  акто казва —корсезе в свой скорошен текст, посветен на ‘елини: „“ова е израз на щедрост – сподел€ш филм, който обичаш и те е вдъхновил.“ —ъщото, за което говореше и един от най-прекрасните образи в световното кино – прожекционистът јлфредо, изигран великолепно от ‘илип Ќоаре в „Ќово кино ѕарадизо“ на ƒжузепе “орнаторе: радостта от това да покажеш и да споделиш емоци€та от много хубав филм с колкото се може повече хора.

ƒнес това става просто с изпращане на един линк, нав€рно ще ме репликират по-младите почитатели на киното. —ъществената разлика, когато работиш в киносалон, е че виждаш лицата на хората – не само трепета и желанието им, с които идват на касата и държат да вид€т избрани€ от т€х филм тъкмо на гол€м екран, но и особено вълнението им след кра€ на прожекци€та.

—ъс сигурност докато имаме шанса да сме отдадени на това свое чудесно призвание, поколени€та, възпитани от последните мохикани на любовта към киноизжив€ването като янко “ерзиев, ще работим за връщането на хората в киносалоните. Ќе само по фестивали...* * *

—офи€ ‘илм ‘ест се осъществ€ва с подкрепата на —толична община и е част от  алендара на културните събити€ на —офи€.

ќсновни съорганизатори и партньори са ћинистерството на културата, »ј „Ќационален филмов център“ и ѕрограма „“ворческа ≈вропа ћ≈ƒ»ј“ на ≈вропейски€ съюз.

ќчакваме ¬и на # »Ќќ * #25SofiaIFF

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg