Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Виталий Соломин – руският доктор Уотсън

Виталий Соломин – руският доктор Уотсън
Cinefish.bg

Артисти
Виталий Соломин – руският доктор Уотсън

11.12.2007, 23:25  |   Видяна: 771  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Вита́лий Мефо́диевич Соло́мин (1941—2002) е руски театрален и киноактьор, народен артист на Русия (1991), лауреат на наградата на Москва (1998), брат на също известния руски актьор Юрий Соломин. Виталий Соломин се ражда на 12 декември 1941 година в град Чита, в семейството на професионални музиканти.

От дете се увлича от музиката и под ръководството на родителите си свири на пиано. След като завършва училище в Чита, заминава за Москва и през 1959 година постъпва в театралната школа „Щепкин”, в класа на народния артист на СССР Н. А. Анненков (по това време същата школа вече е завършил по-големият брат на Виталий, Юрий). Педагог на Соломин в течение на няколко години е Б. М. Казанский.

Още от втори курс Виталий започва да получава покани за репетиции и роли в спектаклите на Малий театр. Със завършването на актьорското си образование започва работа в актьорската група на същия театър. В един кратък период (1987-1989) Соломин преминава към театъра на Моссъвета, където играе в спектакъла по пиесата на В. Астафиев „Печалният детектив”.

След това се връща в Малий театр – вече и като режисьор с постановката по пиесата на Островски „Дикарка” (1991), в която играе ролята на Ашметиев. Още от 60-те години Виталий Соломин започва да се снима в киното. Филмът, с който дебютира като киноактьор, става „Старшая сестра” (Соломин изпълнява ролята на Кирил).

Следва лентата „Женщины”, в която Виталий играе главната роля. Особено успешна се оказва съдбата на ролите, които Соломин изиграва във филмите на режисьора Игор Масленников. С най-голяма известност от съвместните им проекти се ползва поредицата за Шерлок Холмс (Соломин е в ролята на доктор Уотсън). Много популярна става и работата на Соломин във филма „Зимна вишня”.

Впоследствие Масленников кани актьора да играе и в „Дама Пика”. След филмите, в които е играл актьорът, можем да споменем още „Салют, Мария!” (1970), „Сибиряда” (1978), „Охота” (1994, на който е сценарист и режисьор). Една от последните актьорски задачи на Виталий Соломин е участието му в многосерийния филм „Все красное”.

Виталий Соломин умира в Москва на 27 май 2002 година от инсулт. Погребан е на Ваганковското гробище в Москва.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg