Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Високосна година

Високосна година
Тъй че освен горещо да ви препоръчаме лентата и да потретим, че измежду четирите любовни предложения на екран тя се явява може би най-разумния избор
Cinefish.bg

Филми
Високосна година

24.02.2010, 16:03  |   Видяна: 4087  |   sivosten.com  |   ФИЛМ

от Иван Атанасов

Какво прави една романтична комедия хубава? Трудно е да се отговори на този въпрос, но определено когато създава настроение, има приятни и забавни лафове и случки, и като цяло е направена с вкус, това е силна индикация, че лентата са е получила. Ако пък и между двамата главни герои има онова, което наричаме химия, определено позитивите натежават доста. И тъй като случаят с "Високосна година" е именно такъв, спокойно още от увода можем да заявим, че от наизлезлите покрай свети Валентин филми на любовна тематика, той е един от най-добрите.

Фабулата е относително простичка. Имаме жена, на име Ана, със стабилна професия, доходи и дългогодишна връзка. Приятелят и, кардиологът Джеръми, обаче, изобщо не се досеща, че след толкоз време може би е дошло времето да предложи брак. И така нашата героиня решава да поеме нещата в свои ръце, намира една стара ирландска легенда, че на 29 февруари жените могат да изземат тази роля от ръцете не мъжете, които от своя страна не могат да им откажат и хваща самолета за Дъблин, където възлюбеният и се намира в момента по работа.

Естествено, нещата се объркват, самолета не каца в столицата на островната държава и пътят до нея се оказва по-сложен от очакваното. И така Ана се запознава с недодялания ирландски барман Деклан, който хич не я харесва, няма никакво намерение да и цепи басма, но пък има нужда от парите, които американската досадница предлага за транспорт до Дъблин. И така започват перипетиите и дългото пътуване към щастливия край.

Сюжетът предлага няколко интересни обрата, доста забавни случки и ситуации, остроумен диалог и като цяло добро забавление. Естествено, тук някъде трябва да споменем, че има немалко количество клишета, познати ни от доста подобни ленти излизали през годините – както по отношение на фабулата, като цяло, така и при детайлите. Факт е обаче, че са експлоатирани с известна доза умереност и вкус, така че далеч не дразнят, както в други заглавия.

Актьорската игра обаче е наистина добра. Ейми Адамс вече доказа, че е актриса с наистина добри качества, поемайки ролята на блогърката от "Джули и Джулия". Там тя успя да блесне достатъчно, че да не бъде затъмнена от великолепната Мерил Стрийп, което само по себе си вече е доста добър атестат. Е, във "Високосна година" напълно потвърждава това впечатление. Екранният и партньор далеч не пада по-долу. Едва ли човек може да си представи някой друг актьор в ролята на недодяланата, грубовата скица Деклан. Особено след като е видял Матю Гууд в нея. Още повече, че между него и Ейми се усеща именно онази искра, която е жизнено важна за подобен тип ленти. Тъй че по отношение на каста и на играта наистина можем да дадем само много добра оценка.

И какво остана? Всъщност нищо. Всички елементи на добрата романтична комедия са налице. Даже имаме няколко доста красиви ирландски пейзажа за гарнитура, един-два изключително симпатични второстепенни персонажа и дух и атмосфера точно такава, каквато бихме си представили щом чуем името на страната на незаконното уиски и картофите, както понякога наричат Ирландия. Тъй че освен горещо да ви препоръчаме лентата и да потретим, че измежду четирите любовни предложения на екран тя се явява може би най-разумния избор, друго не ни остава. Така че – приятно гледане!

Още рецензии:
Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Похитителят на мълнии
Сълзите на ружите
Love is everywhere, дори и в асансьора
Върколаци бродят в мрачна Англия
От Париж с любов
Кутията

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 15.11.2010, 05:06
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
Orli Положително
2 25.02.2010, 12:31
Оценка: 0
0 гласа

Доста по-приятен от очакваното и лигавщинитебяха сведени до минимум

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg