Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Вим Вендерс триумфира в Пловдив със "Снимки в Палермо"

Вим Вендерс триумфира в Пловдив със Снимки в Палермо
"Снимки в Палермо" грабна голямата награда за най-добър филм на петото издание на Международния Филмов Фестивал "Европа е тук"
Cinefish.bg

Теми
Вим Вендерс триумфира в Пловдив със "Снимки в Палермо"

29.06.2009, 11:31  |   Видяна: 4436  |   club.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Филмът на немския режисьор Вим Вендерс "Снимки в Палермо" грабна гранд при- голямата награда за най-добър филм на петото издание на Международния Филмов Фестивал "Европа е тук", провел се в град Пловдив.

Филмът грабна международното жури с философските си размисли за живота и смъртта, пресъздадено на фона на магнетичното Палермо.

Наградата за дебют, която бе връчена лично от министъра на културата Стефан Данаилов, спечели филмът "План за отмъщение" на режисьора Константин Буров.

Наградите за най-добра режисура и операторко майсторство отидоха съответно при Илиян Симеонов и Димитър Гочев за филма "Пазачът на мъртвите".

Жюлиет Бинош ("Летен час") и Алберто Амарийя ("Летен дъжд") спечелиха призовете за главна женска и мъжка роля.

Наградата на критиката бе отсъдена на филма "Летен час" с режисьор Оливие Асайас, Франция.

Владимир Георгиев спечели наградата на журито за ролята си на момчето във филма "Пазачът на мъртвите".

Наградата, учредена от Митрополит Николай за най-добра интерпретация на православна тема бе отсъдена за два филма- "Светителят" на БНТ и "Храмове от души и свещи" на РТВЦ- Пловдив.

Ето останалите наградени:

1. Най-добро документално кино - Първа награда спечели филмът на режисьора и продуцента Станислав Семерджиев "Авантюрата Хамлет".

2. В раздел анимационно кино  - Първа награда отиде при проект "Пет храбри фаму-джии" в лицето на режисьорите, випускници ма Фаму, Чехия.

- Наградата на журито отиде при Господин Неделчев - Дидо за филма му "Мухата".

3. Първа награда за Студентско кино бе отсъдена на филма "Посредникът" - режисьор Драгомир Шолев, Нациоанална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", България; Втора награда отиде при Нермин Хамзагин и неговия филм "Асансьорът", Босна и Херцеговина;

Трета награда спечели филмът "Вяра" на Калин Гепргиев, Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград.

На 26 юни журито раздаде престижните награди и приветства публиката. Пред мнголюдните зрители музикантите Димитър Щерев и Илия Ангелов пък се погрижиха за доброто настроение на присъстващите като изпълниха музикалните теми от едни от най-великите български филми.

Единственият форум за европейски кино в България "Европа е тук" се проведе от 22 до 26 юни в град Пловдив. На него бяха излъчени 47 филма от Франция, Великобритания, Португалия, Русия, Испания, Швеция, Белгия, Босна и Херцеговина, Чехия и България.

Предстедателят на журито проф. Маргарит Николов изрази удовлетворението си от това, че той и колегите му са имали удоволствието да се докоснат до едно философско и неподправено кино, усещайки духа на Европа.

Към фестивала имаше силен интерес, а организаторите обещаха другата година отново да зарадват почитателите на европейското кино в България с шесто издание на "Европа е тук".


Още новини:
Не мога да си представя живота без Брад!
Атрактивна фолк изпълнителка във филма на Димитър Митовски
Брус Уилис в продължението на "Hitman"
Даниел Радклиф не се интересува от млади момичета
Бритни Спиърс с главната роля в лентата "The Yellow Star of Sophia and Eton"
Брад Пит кмет на Ню Орлийнс?
Разделихме се и с Майкъл Джексън

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg