Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива

„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива
„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива
Cinefish.bg

Рецензии
„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива

19.11.2018, 11:34  |   Видяна: 3527  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
„...Имаме работа за отхвърляне,
а сълзите не са включени в програмата...“
Вероника Роулингс към трите си сподвижници


Един относително повърхностен поглед към рекламните ролки на „Вдовици“ би създал погрешната илюзия за „пореден филм за обир“, леко ухаещ на забавните приключения на Дани Оушън и неговата група. Действителността е твърде различна и зрителят, решил да посети прожекцията на този драматичен съспенс ще открие уникална смесица от екшън-трилър,   политико-социална критика и вездесъщ задълбочен психологически анализ. Филмът е по-скоро мрачен пейзаж на една Америка, проядена от корупция, престъпност, лицемерие, насилие и расова дискриминация. Без натрапчиво усилие, историята прелита от богаташките къщи към бедните квартали и хвърля поглед към широката гама от неравенство и неправда, които определят логиката на действията на главните персонажи. Верен на духа на епохата, „Вдовици“ е пропит с откровен феминизъм, като се задява с актуалните политически и социални теми.

„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива

В центъра на историята е Вероника Роулингс (Виола Дейвис). След като съпругът й и членовете на неговата банда намират смъртта си под куршумите на чикагската полиция, тя събира вдовиците на съучастниците на мъжа си и организира дързък план за обир, за да измъкне  групата от смъртната заплаха, надвиснала над нея, за да реши известни финансови проблеми и постигне известно удоволствие от отмъщението.

Оскаризираният през 2014 британски режисьор Стийв Маккуин представя върховен филмов продукт, изпипан по всички закони на съвременната индустрия, като се заобикаля с блестяща група от сътрудници и съавтори. Негов съсценарист е Джилиан Флин, който подписва „Не казвай сбогом!“, музикалната част на филма е поверена на Ханс Цимер, за чието творчество ще е необходима отделна статия, а изображението е поверено на Шон Бобит, с който Маккуин жъне най-големите си успехи („Глад“, „12 години в робство“и „Срам“). И ако тези три имена остават (както обикновено в сянка), то зрителят не може да не отбележи мъжката актьорска подборка, включваща едрокалибрени звезди за второстепенните роли като Лиъм Нийсън, Робърт Дювал, Даниел Калуя и Колин Фарел.

„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива

„Вдовици“ е феминистки филм и се крепи на плещите на четирите главни героини, водени от Виола Дейвис. 53-годишната афроамериканска актриса както обикновено е на върха на умението си в пресъздаването на многопластов персонаж. Едновременно уязвима, дръзка, женствена, сурова и мотивирана, тя е лидерът-обединител на отчаяната група (Елизабет Дебики, Мишел Родригес и Синтия Ериво), яростно сплотена от безизходицата и смазващата социална среда. Зрителят става съпричастен на ежедневието на обикновените съпруги, майки и бизнес дами, като темите се въртят около финансовите им проблеми, работата, грижите за децата и взаимоотношения с околните. Жанров коктейл с отлично подбрани пропорции, филмът е дълбоко емоционален, без да изпада в мелодраматична сантименталност. Дори най-скептичните зрители ще се съгласят, че встъпителните десетина минути на филма са блестящо упражнение по стил и владеене на филмовия език от страна на Маккуин и великолепен урок по кръстосан монтаж, обединяващ ужас, насилие и любов. Безусловното режисьорско майсторство се проявява и в изграждането и контрола на богата галерия от персонажи, чиито съдби се преплитат в интрига изтъкана с финес и тънък усет за киноразказ.

„Вдовици“ – ултимативно и без алтернатива

С излизането си на големия екран, „Вдовици“ обявява началото на сезона на заглавията за академичните награди. Динамичен и развлекателен, филмът подлага на ревизия на жанровите канони, като добавя ненатрапващ се социален коментар и вдъхновяващ групов женски портрет.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg