Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Убийство в Ориент Експрес” - цената на истината

“Убийство в Ориент Експрес” - цената на истината
“Убийство в Ориент Експрес” - цената на истината
Cinefish.bg

Рецензии
“Убийство в Ориент Експрес” - цената на истината

09.11.2017, 10:14  |   Видяна: 2583  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
Дали детективският роман е остарял като жанр, а за Шерлок Холмс и Еркюл Поаро е време да се пенсионират и да се отдадат на почивка на старини? Ако първият ни вълнуваше по-актуален от всякога с едноименния сериал и Бенедикт Къмбарбач в главната роля, то вторият всъщност се надява на заслужен отпуск в новия филм на КЕНЕТ БРАНА."УБИЙСТВО В ОРИЕНТ ЕКСПРЕС
“ е екранизиран през 1974 г. от Сидни Лъмет, но Кенет Брана не остава по-назад със своята версия. Еркюл Поаро копнее за малко време за себе си, в което да се наслади на книгите си и вкусните сладкиши, които обожава. Осъзнавайки, че славата му го изпреварва и преди да приключил поредния си случай, пред него вече е поставен нов, той решава да се порадва поне на приятно пътуване в Ориент Експрес на път към следващата си задача. За Поаро обаче важи принципът – няма почивка за смелите и още на първата нощ от пътуването си, той чува странни звуци в съседното купе. На сутринта детективът е изправен пред поредното престъпление – жестоко убийство, вероятно извършено от един от дванадесетте пасажери.

Убийство в Ориент Експрес

Убийството съвпада с друг инцидент – снежна лавина изкарва влака от релси и всички остават между тесните стени на купетата, докато не дойде помощ на следващия ден. Това спечелено време дава възможност на Поаро да проведе своето разследване и, както винаги, да достигне до истината. Този път обаче истината ще постави на изпитание собствената му морална преценка, като ще подложи на съмнение всичко, в което той вярва.

В една от първите сцени на филма Поаро излага принципите си: „Каквото и да казват, има добро и зло. И нищо по-средата“. Именно сивата граница по между им обаче ще го накара да преосмисли своите идеи за правилно и грешно, добро и лошо и за пръв път да отсъди в полза на сърцето, а не на разума.

Пътуването в Ориент Експрес ни среща с дванадесетте пътника – австрийския професор (УИЛЯМ ДЕФО), вдовицата (МИШЕЛ ПФАЙФЪР), мисионерката (ПЕНЕЛОПЕ КРУЗ), принцесата (ДЖУДИ ДЕНЧ), гангстера (ДЖОНИ ДЕП), асистента (ДЖОШ ГАД), иконома (ДЕРЕК ДЖАКОБИ), лекаря (ЛЕСЛИ ОДЪМ), гувернантката (ДЕЙЗИ РИДЛИ), графа (СЕРГЕЙ ПОЛУНИН), графинята (ЛУСИ БОЙНТОН), прислужницата (ОЛИВИЯ КОЛМЪН) и търговеца (МИГЕЛ ГАРСИЯ РУЛФО).

Убийство в Ориент Експрес

Когато на първата сутрин тялото на гангстерът е намерено с множество прободни рани, пред „може би най-добрия детектив в света“ е поставен класическия казус „Кой е убиецът?“. Всеки е невинен до доказване на противното, но се оказва и че всеки има връзка с миналото на убития и мотив да желае смъртта му.

Убийство в Ориент Експрес

Екранната версия на популярния роман на Агата Кристи е чудесно режисирана, а Кенет Брана блести в ролята на Поаро. За съжаление обаче, блясъкът му засенчва другите персонажи, за които научаваме твърде малко по време на филма. Другата причина звездният актьорски състав да остане в сянката на детектива, е че участниците в пътуването са прекалено много – тринадесет до смъртта на гангстера и дванадесет от там нататък. Все пак една от последните сцени, наподобяваща тайната вечеря дава отговор на въпроса, защо е необходима цяла дузина, за да се извърши убийство във влак – библейската алюзия напомня за предателството спрямо тринадесетия на масата. Накрая ролята на съдника е поверена не на Бог, а на Поаро, който решава случая със Соломонова мъдрост преди да продължи към следващата си задача.

Мирела Василева


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg