Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест
Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест
Cinefish.bg

Филми
Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест

17.02.2014, 16:53  |   Видяна: 1105  |   Press Release  |   ФИЛМ
Руини” на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън
В разцвет” на Нана Еквтимишвили и Симон Грос
Златната клетка” на Диего Кемада-Диес

За първи път австралийски режисьор гостува на София Филм Фест


„Руини” на Майкъл Коди и Амиел Къртин-УилсънРуини
Ако си извършил убийство, бягай и се скрий в любовта!
„Руини” на австралийците Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън е импресионистична история за двама млади любовници, необяснимо привлечени от друг, които бягат от бруталния и пълен с престъпления и насилие свят на модерна Камбоджа. Напускайки Пном Пен след убийство, Фирун (Роус Мони) и Сована (Санг Мален) навлизат дълбоко в джунглата. По време на пътуването уязвимата им любов се люшка на приливи и отливи, докато те се отърсват от травмата на живота, който са оставили зад себе си, отприщвайки насилствения си гняв към света.

Филмът получи Специална награда на журито в програма „Хоризонти” на фестивала във Венеция 2013.
Режисьорът Амиел Къртин-Уилсън ще бъде специален гост на София Филм Фест и ще представи лично филма пред публиката у нас.

„В разцвет” на Нана Еквтимишвили и Симон ГросВ разцвет
„В разцвет” е филм за поруганите надежди, за срутването на семейните ценности, за умъртвяването на човещината по време на една братоубийствена война.

Когато Грузия се отделя от бившия Съветски съюз, тогавашното правителство я тласка към кървави граждански размирици. Едно семейство, което живее в провинция Абхазия, трябва да намери своя път към бъдещето. В първия си пълнометражен филм Нана Еквтимишвили и Симон Грос създават прекрасен, ритмичен и вълнуващ филм в забравените традиции на грузинското кино, преплитайки викове с шепот, меланхолия с изгубена любов, изблици на насилие с идилия, ранно съзряло студенокръвие и детска наивност.

Сред наградите на филма са Награда на международната мрежа от арт-кина (C.I.C.A.E) - Берлинале’13,
Сараево’13 – Най-добра актриса (Лика Баблуани, Мариам Бокериа),
Награда на международната мрежа от арт-кина (C.I.C.A.E), „Сърцето на Сараево” за най-добър филм и актриса (Лика Баблуани, Мариам Бокериа),
Токио’13 – Голямата награда,
Хонконг’13 – Наградата на ФИПРЕССИ, „Златна Жар-птица”,
Милано’13 – Награда на публиката за най-добър филм,
Награда на студентското жури за най-добър филм,
Монреал’13 – Специална награда на журито,
Париж’13 – Награда на журито за най-добър филм,
Висбаден’13 – „Златна лилия” за най-добър филм.

„Златната клетка” на Диего Кемада-ДиесЗлатната клетка
След сериозни проучвания този филм, в който художествената измислица е сведена до минимум, без да загубва художествената си стойност, ни разказва за съдбата на две петнадесетгодишни деца – момче и момиче, решили да се качат на рискования „влак на смъртта” и да преминат границата между Мексико и САЩ. „Златната клетка” е режисьорски дебют на испанеца Диего Кемада-Диес, който до момента се е изявявал като сценарист, оператор, а също и като поет, с издадена стихосбирка, което може да гарантира откровена и чиста, изпълнена със състрадание, оценка на емигрантската проблематика.

Филмът получи признание в Кан’13 с награда „Certain Talent” в програмата „Особен поглед”, в Мар дел Плата ФФ’13 беше определен за най-добър филм, в Сао Пауло’13 получи награда на критиката за най-добър филм, в Талин’13 беше награден като най-добър северноамерикански независим филм, в Солун’13 получи награда на публиката в международния конкурс, отличие за най-добър режисьор, „Златен Александър” и награда за човешки ценности, а в Цюрих’13 - „Златно око” за най-добър чуждестранен филм.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg