Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Трансформърс 3

Трансформърс 3
Екшън сцените са на познатото за Майкъл Бей високо ниво и дават чаканата от публиката ударна доза адреналин.
Cinefish.bg

Рецензии
Трансформърс 3

28.06.2011, 16:12  |   Видяна: 7641  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Александър Райчев

За разнообразие нека да започнем с положителните черти на най-новото упражнение по пиротехника и специални ефекти на режисьора Майкъл Бей. Сравнявайки го с останалите продължения това лято спокойно мога да заявя, че „Трансформърс 3” предлага по-качествено забавление от „Карибски пирати 4”.

Трансформърс 3Може да му липсва Джони Деп, но пък уникалните кретени Джон Туртуро и Джон Малкович компенсират напълно неговата липса и са сред основните причини да си спомняте научнофантастичния екшън за здрав тупаник между безброй роботи с добро, а не да го забравите моментално след като сте излезли от киносалона.

Изключително положителна черта е ясното и ярко 3D, което моментално се издига до нивото на еталон що се касае до придаването на триизмерност на игрален филм. Въпреки своята продължителност от 2 часа и половина филмът не успява да създаде по никакъв начин дискомфорта, който мнозина изпитваха при гледане на по-кратки постконвертирани 3D излагации, чиято единствена цел беше да отмъкнат повече пари от зрителите.

Трансформърс 3Екшън сцените са на познатото за Майкъл Бей високо ниво и дават чаканата от публиката ударна доза адреналин. За съжаление обаче същинският екшън започва едва в последния един час от филма, а преди това ни се налага да изтърпим една доста разтеглена увертюра, която обстойно се намесва в хода на човешката история и включва покоряването на Луната и аварията в Чернобил в хода на вселенската битка между Аутоботи и Десептикони.

Филмът има не една и две излишни сюжетни нишки, които спокойно можеше да не присъстват в киноверсията, а да бъдат част от разширено режисьорско издание, което истинските фенове да гледат у дома на спокойствие. Колкото и да е забавен Джон Малкович включването му в историята няма абсолютно никакво логично обяснение. Същото важи и за родителите на Сам Уитуики, които се появяват колкото да изрекламират американския начин на живот, който включва безумно скъпи кемпери и маркови тренировъчни екипи.

Трансформърс 3Франсис Макдорманд е изключително забавна като строгата шефка на НСА, която само си мисли, че държи положението под контрол, докато не се оказва, че Адът вече е на Земята. От своя страна Патрик Демпси изненадва с роля, която е възможно най-отдалечена от образа на д-р Блян в „Анатомията на Грей”, който сериал бележи последните 6 години от кариерата му. Тук той е в ролята на пълен гадняр, който ще стискате палци да си получи заслуженото възможно най-бързо.

Добилият световна популярност с двата филма за ергенски запои Кен Джеонг и Алън Тюдик („Смърт на погребение”) също се отчитат с мега кретенски появи, които ще предизвикат широки усмивки. Като цяло странно е до каква степен филмът отива в сферата на комедията – особено през първия час и половина се чудиш дали си отишъл да гледаш екшън-фантастика с гигантски роботи или по-скоро най-новия филм на Джим Кери.

Трансформърс 3Показателно е, че екшънът отпочва с появата на Тайрийз Гибсън, която е именно около час преди финалните надписи. Двамата с Джош Дюамел за пореден път обединяват сили, за да трепят извънземна гад, която този път е значително по-разнообразна.

Мащабната инвазия, която е осъществена спрямо Земята и по-конкретно спрямо Чикаго силно напомня за „Битка Лос Анджелис: Световна инвазия”, а космическите изстребители са лекинко заимствани от „Терминатор: Спасение”. Но няма лошо.

Самият Дийн Девлин в скорошно интервю признава, че както те двамата с Роланд Емерих са черпели вдъхновение от стари ленти при създаването на „Денят на независимостта”, така и всички други последващи филми несъмнено ще продължат по същия път, просто защото е трудно да откриеш топлата вода за стотен път. Тук особено признание трябва да получи сцената с поглъщането на цял небостъргач от нещо като механичен Кракен, която е централен епизод в хаоса на финалната битка. „Трансформърс 3” подобно на предишната серия от поредицата се престарава да ни покаже колкото се може повече роботи, което може да е ОК за феновете, но обикновените зрители трудно ще запомнят кой робот какъв е и на чия страна се бори.

Трансформърс 3И докато твърде много ламарина на екрана може да бъде някакси опростена, то смяната на Мегън Фокс с някаква английска скумрия е огромно и крещящо недоразумение. Не тъна в заблуда, че Мегън е някаква голяма актриса, но настоящата русокоса моделка на бикини е толкова далеч от актьорлъка, колкото авторът на настоящата статия от ядрената физика.

Да не говорим, че има толкова секси излъчване, колкото и лъскав нов хладилник – демек никакво. А огромните й нацупени джуки могат да накарат и Анджелина Джоли да се засрами. Жалко, много жалко, защото ако имаше нещо, с което да прокараш по-лесно два часа и половина железо през нервната си система, то това определено беше лисичката Мегън.

Трансформърс 3В общи линии едва ли някой може да очаква нещо повече от „Трансформърс 3” от това да бъде най-шарената и шумна дъвка за очите на лято 2011. В това отношение филмът се справя прилично добре, но наистина можеше да е поне с половин час по-кратък. Друг въпрос е, че въпреки развитието на технологиите, за мен първата серия от роботския франчайз си остава и най-добра. Всичко последващо изглежда така все едно вече сме го гледали и не предлага нещо революционно ново.

А Майкъл Бей е крайно време да се върне към режисурата на здрави екшъни, с които стартира така добре кариерата му, и да ни зарадва с „Лоши момчета 3” примерно.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg