Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Трафикантът” - старост-нерадост или за няколко долара повече

“Трафикантът” - старост-нерадост или за няколко долара повече
Cinefish.bg

Рецензии
“Трафикантът” - старост-нерадост или за няколко долара повече

18.01.2019, 16:46  |   Видяна: 1863  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Малцина умеят да бъдат старци”.
- Франсоа дьо Ларошфуко


Клинт Истууд Трафикантът

Той е вкиснат, огорчен и ядосан (най-вече на себе си). Годините са минали неусетно и на почти 90-годишна възраст, Ърл Стоун (Клинт Истууд) се оказва обречен на самота, с няколко долара в джоба, собственик на ръждясал пикап-ветеран. Дъщеря му го ненавижда искрено и откровено, бившата му съпруга не пропуска възможността да го ухапе и единственият член на семейството му, който се радва на присъствието му и не го наритва грубо е внучката му. Ърл Стоун е бивш цветопроизводител, чиито бизнес е смазан от конкуренцията в Интернет. Когато мексиканската мафия узнава, че той няма простъпки и полицейско досие като водач на МПС, предложението за “сътрудничество” с взаимна изгода идва логично. Така пенсионерът Стоун, ветеран от корейската война, става трафикант на наркотици. Радост за гангстерите и кошмар за специализираните полицейски инстанции, без особени усилия, той доставя  в Чикаго все по-големи пратки. И всичко върви по мед и масло, докато вътрешен преврат в престъпната йерархия не променя мениджърския стил на работа и условията на трудовия договор.

Трафикантът Клинт Истууд

Десет години след “Гран Торино”, Клинт Истууд е отново на екрана, като заема и мястото зад камерата като режисьор. Междувременно, методично и ежегодно, той продължи да пълни киносалоните като продуцент и режисьор експлоатирайки изключително успешно патриотичните чувства на средностатическия американец.

Трафикантът Клинт Истууд

Трафикантът” е вдъхновен от  реални факти и разказва за реален персонаж - Лио Шарп, обявен официално за “най-възрастният наркотрафикант на планетата”. Клинт Истууд използва неговата история, за да отправи поглед към собствения си житейски път и умело преплита лични елементи с историята на прототипа, като дори ангажира собствената си дъщеря Алисън за ролята на дъщерята на Шарп - Айрис. Той не се срамува да се покаже в днешния си вид, който е далеч от мръсният инспектор Хари или Блонди - Пистолеросът без име. Нещо повече, той превръща напредналата си възраст (88 години!) в основно драматургично средство и ефикасно оръжие, което му позволява да “пробие екрана” с актьорското си присъствие.

Трафикантът Клинт Истууд

“Трафикантът” е почти философски разказ за Залеза. Залезът на една епоха, на един живот, и съвсем логично е просмукан с меланхолия, разочарование и носталгия. По различни поводи Ърл Стоун поглежда назад в битието си, за да направи равносметка (често пъти горчива) на решенията, които е взел и за безвъзвратно пропуснатите възможности да бъде с близките си. Той е безпомощен свидетел на света, който се разпада, а това го прави жалък, объркан и огорчен. Клинт Истууд не е чужд на известно морализаторство, нужно според него на съвременното младо поколение в епохата на мобилните телефони, които той ненавижда. Неговият персонаж е тъжен, дори трагичен, но и едновременно симпатичен в желанието си да залепи счупените чинии и трудната задача да го стори. Със своята елегична атмосфера и екранно послание, “Трафикантът” напомня до голяма степен забележителното сътрудничество между Дарън Аронофски и Мики Рурк в “Кечистът” (2008).

Трафикантът Клинт Истууд

“Трафикантът” е драматичен съспенс, следващ каноните на жанра,  структурно построен с простота и лекота издаващи опит и владеене на елементите на киноезика. Клинт Истууд отдавна няма какво да доказва  в киноиндустрията и очевидно е създал “последния си филм” заради удоволствието да разказва истории с послание за тези, които могат да четат между редовете. Задълбочен  философски размисъл, лична изповед и откровение за преходните и непреходните стойности, той измества на заден план повърхностния въпрос за творческа “лебедова песен” или реквием на един голям творец.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg