Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Тв новини Темата на Нова тази събота и неделя

Темата на Нова тази събота и неделя
Темата на Нова тази събота и неделя
Cinefish.bg

Тв новини
Темата на Нова тази събота и неделя

15.06.2012, 13:19  |   Видяна: 2104  |   Press Release  |   ТВ

Другата война

Темата на Нова тази събота и неделяТази война не е като другите. В нея няма армии, няма оръжия, няма и масови сражения. Въпреки това обаче, като всяка война, тя дава жертви – войната на хората с бездомните кучета. Тази събота в „Темата на Нова” Михаела Карабельова ще покаже как този проблем изглежда у нас и как в Румъния. Защо в град Орадя, чието население е над 200 хиляди, проблемът с бездомните кучета е решен на 90 %, а у нас той ескалира с всеки изминал ден? Въпрос на поредни законодателни промени или на достатъчно политическа воля и цялостна военна стратегия?

Събота, 16 юни
Автор: Михаела Карабельова
Оператор: Станислав Илиев

По следите на българския вампир

Темата на Нова тази събота и неделяВ зоната между живота и смъртта. Онази ивица между нашия свят и отвъдното, откъдето все още никой не се е върнал. Там от дълбока древност се е заселил човешкият страх. Кошмарите, виденията, предположенията и мистериите. От далечните антични времена, на ръба между сериозното и несериозното, се крепят безброй митове, народни поверия, свръхестествени добри и лоши същества.

Смъртта, такава каквато я познаваме. Или по-скоро такава, каквато си я представяме. Черен демон без лице, който ни прибира и отнема най-ценното – живота. През вековете навсякъде по света страхът от бездната на отвъдното е родил орди от страшни демонични образи. Често и логично обяснение затова се търси в тежките периоди от историята. Тогава, когато трудностите подлагат вярата в доброто на огромно изпитание. Това е една сериозна причина още в дълбока древност да се роди колоритната митология, свързана с тежкия преход от живота към смъртта. Свят на бродещи души и страшни демонични създания.

Историята е записала предания за мъртъвци, хранещи се с кръв още в ранния Вавилон и в Шумерската цивилизация. В Индия митовете говорят за вампироподобното същество Ветала, което живеело в чужди трупове. Вярванията за вампирите в източна Европа свързват този демон с възкръснал мъртвец, който убива хора и пие кръвта им.

Класическият фолклор свързва вампирите с плодородието. А популярното схващане за демоничното кръвопиене е сходно с жертвоприношенията за богата реколта. Според народните предания вампирът трябва да бъде заловен в първите 40 дни. Ако това не стане, в следващите 6 месеца съществото приема различни форми.

Неделя, 17 юни, 19:30 ч.
Автор: Николай Василковски, Йовка Драганова, Цеца Алексова
Оператор: Димитър Василев, Стефан Тодоров, Огнян Пенев, Ростислав Минчев, Даниел Иванов

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg