Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Тайните кино трикове

Тайните кино трикове
Cinefish.bg

Теми
Тайните кино трикове

21.01.2019, 11:11  |   Видяна: 1023  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Една от мисиите на киното е да ни пренесе в един прекрасен свят, който ни позволява да избягаме и да забравим за проблемите си. И все пак, за да се създаде този съвършен свят, режисьорите полагат максимални усилия като използват редица практични трикове и хрумки. За да не сте изцяло в неведение какви тайни методи използва седмото изкуство, за да пресъздаде действителността, ще ви разкрием някои от тях…

Вечно мокрият асфалт

Вечно мокрият асфалт

Забелязали ли сте, че в нощните сцени героите винаги карат по мокри пътища, сякаш е валяло? Причината за това е, че просто мокрият асфалт изглежда по-естетичен. Освен това снимането на мокър път през нощта дава контраст и отразява светлината по-добре.

Фалшивите тълпи

Фалшивите тълпи

В много филми статистите се използват за създаване на големи тълпи. Това обаче е много скъпо за бюджета за продукциите, така че режисьорите често използват други методи: създават „ефекта на тълпата“, като правят снимка на малка група хора под прав ъгъл и "довършват" тълпата с помощта на компютърни технологии. Друг метод са надуваемите манекени, които са използвани във филма „Речта на краля“.

Сухото мляко е дрога

Сухото мляко е дрога

Разбира се, никой не смята, че наркотиците, показани във филмите, са истински. Като правило, тяхната роля в Холивуд се играе от мляко на прах, витамини или захар...,

…а царевичният сироп е кръв

…а царевичният сироп е кръв

Няма универсална рецепта за това как се прави филмовата кръв, но най-често се използва царевичен сироп, леко оцветен с боя за храна. Ако пък филмът е черно-бял, кинаджиите използват шоколадов сос.

Реквизити за еротичните сцени

Реквизити за еротичните сцени

За да симулира чувствена еротична сцена и да не смути актьорите твърде много, екипът на филма често използва различни трикове и реквизити: поставят се малки възглавници между партньорите, а актрисите обличат дискретно бельо в цвета на тялото им. Режисьорът Джон Туртурро споделя, че веднъж е накарал Кейт Уинслет да седне върху гимнастическа топка, за да може тя да имитира секс сцена.

Безопасни цигари

Безопасни цигари

Не се изненадвайте, ако любимият ви актьор, който популяризира в социалните си мрежи здравословния начин на живот, пуши цигари една след друга на екрана. Такова пушене не вреди на здравето му, тъй като обикновено се използват билкови цигари без никотин. В края на краищата, за да снимате една сцена, в която човек пуши, често са нужни поне 10 дубъла - това сериозно би навредило на здравето на актьора, ако например винаги героят му е пушач.

Мини специални ефекти

Мини специални ефекти

За да не претоварват бюджета на филма, режисьорите търсят други начини за създаване на някои особено скъпи специални ефекти (например, ако трябва да взривят голяма сграда или кола). Много от тях използват компютърни технологии, но най-често се използват мини копия на обекти: небостъргачи, самолети и т.н. Те изглеждат много по-правдоподобни от изкуствено създадените анимирани компютърни дубликати.

Ядливо стъкло

Ядливо стъкло

Рядко в екшън филм няма сцена, при която някой герой не принуден да преминава през прозорец, разбивайки стъклото. Традиционно за тези моменти се използва стъкло от захар. Тя не може да бъде разграничена от истинското стъкло на пръв поглед, безопасна е и също така е много вкусна. Въпреки това, режисьорите днес по-често предпочитат много тънко пластмасово стъкло, което върши същата работа, но звучи много по-скучно.

Диалог в колата

Диалог в колата

Когато героите участват в безкрайни разговори в автомобил, а шофьорът по-често гледа към пасажерите, отколкото към самия път, започваш интуитивно да се страхуваш за живота на актьорите. Запазете спокойствие- те са в безопасност. За да се заснеме такава сцена, кино професионалистите поставят автомобила върху платформа, дърпана от друго превозно средство.

Млечни облаци

Млечни облаци

За да накарат зловещи облаци да се съберат над даден град, режисьорите използват патентована машина, наречена „Танк Клауд“. Тя инжектира боя или мляко в  голям резервоар за вода, който се освобождава над снимачната площадка. И ако трябва да изобразят НЛО сред облаците, както в „Деня на независимостта“, те просто използват голямо фризби.

Динята – основен източник на звукове

Динята – основен източник на звукове

За да създадат зрелищен саундтрак, звуковите инженери трябва да използват различни трикове. Масовите стрелби се заменят успешно от фойерверки, а звукът от крилете на птиците се симулира, като се прелистват страници на книгата. И все пак главният помощник на звукоинженерите е диня – чрез нея може да възпроизведете звука на разцепване на главата, удар по лицето или напукване на яйце от дракон.

ДАС
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg