Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “ТОР: Светът на мрака” продължава да доминира в българския бокс офис

“ТОР: Светът на мрака” продължава да доминира в българския бокс офис
“ТОР: Светът на мрака” продължава да доминира в българския бокс офис
Cinefish.bg

Бокс офис
“ТОР: Светът на мрака” продължава да доминира в българския бокс офис

20.11.2013, 10:23  |   Видяна: 1297  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС
Оправдавайки напълно предварителните очаквания триизмерният екшън “ТОР: Светът на мрака” продължава да засенчва останалите заглавия в българския бокс офис и за трета поредна седмица е на лидерската позиция в родния топ 10. От две години насам комиксовите продукции на студиото Марвел се радват на значителен зрителски интерес в България и съвсем не е изненадващо, че за по-малко от три седмици “Светът на мрака” натрупа приходи от над един милион лева.

Режисираният от Алън Тейлър филм се прожектира в България от близо 20 дни и за този период от време спечеленото от кинопрожекциите се равнява на 1 001 854 лева. Само за изминалия уикенд (15-17 ноември) “Светът на мрака” е вкарал в касите на кината 121 143 лева – сума, която засенчи напълно спечеленото от три нови филмови заглавия, чиито български премиери се състояха в края на миналата седмица.

Триизмерната фантастика с Крис Хемсуърт вече подобри постижението на своя предшественик от 2011-та година (който бе свален от екран с приходи от около 800 хиляди лева) и се превърна във втория тазгодишен филм на Марвел, след “Железният човек 3”, който надмина границата от един милион лева. “Светът на мрака” едва ли ще достигне сумата от два милиона лева, но независимо от това лентата вече намери място сред най-успешните комиксови филми, сдобили се с широко киноразпространение в България. До момента по света филма е натрупал 477 милиона долара при бюджет за снимки и реклама от над 200 милиона.

Втората позиция в класацията е за криминалния трилър с Брад Пит и Камерън Диас “Съветникът”. За първия си уикенд по родните киноекрани премиерната лента е спечелила общо 95 032 лева, което е задоволителен старт за оригинално не-триизмерно заглавие, чиято аудитория е по-възрастна и което е принудено да се конкурира с мащабен блокбастър като “ТОР: Светът на мрака”. “Съветникът” се провали в американския бокс офис, но съдейки по стартовите приходи българската публика е далеч по-благосклонна от американската. Въпреки участието на познати на широката публика актьори режисирания от Ридли Скот филм пристигна без много шум в България и няма претенции за огромни приходи в бокс офиса. Имайки предвид това досегашното представяне на лентата е напълно прилично и по всичко изглежда, че цялостното й представяне ще бъде сметнато за успешно. Общо по света “Съветникът” е натрупал 35 милиона долара при бюджет от 25 милиона.

На трето място застава комедията на Джон Търтълтауб “Последният пенсионерски запой”, която за първия си уикенд в България е натрупала 77 509 лева. Точно както “Съветникът” филма с Майкъл Дъглас и Робърт де Ниро тръгна по кината в момент в който вниманието на голяма част от публиката е насочено към далеч по-рекламирания и дискутиран “ТОР: Светът на мрака”. Но въпреки тази силна конкуренция (и благодарение на приличната реклама и хващащо окото българско заглавие) “Последният пенсионерски запой” намери своята публика и за първите си три дни по кината привлече вниманието на над 9400 зрители.

Повечето представители на комедийния жанр, които не са продължения или адаптации на вече съществуващ материал, рядко регистрират големи финансови постъпления в България, но “Последният пенсионерски запой” има шанс да се превърне в едно от малкото изключения. Натрупаните до момента приходи дават заявка за едно стабилно представяне в родния бокс офис и ако в следващите две седмици не бъде регистриран сериозен спад в посещаемостта филма ще се присъедини към списъка с успешните комедийни заглавия на 2013-та година. Натрупаните до момента световни приходи на лентата се равняват на малко над 50 милиона долара.

Анимационният “Свободни птици” заема четвърта позиция със спечелени за дванадесет дни по кината 81 796 лева. След скромния си стартов уикенд триизмерния филм на Джими Хейуърт успя да набере малко повече скорост и през изминалите седем дни увеличи приходите си с допълнителни близо 50 хиляди лева. Независимо от това обаче “Свободни птици” няма шанс да се нареди сред големите анимационни хитове на 2013-та година и спечеленото до момента не прави особено впечатление на общия фон. Основни причини за това са силната конкуренция, по-скромната реклама и факта, че става дума за оригинално заглавие, а не за продължение от вече изградена поредица. В най-добрия случай “Свободни птици” ще бъде свален от екран с приходи от малко над 200 хиляди лева.

Третата анимационна продукция в топ 10, “Кумба”, застава на пето място със спечелени за четири седмици по кината 220 043 лева.

Изненадващо, южноафриканската триизмерна анимация набра скорост през втората си седмица по кината и в момента може да се похвали с напълно задоволителни за оригинално заглавие приходи. През изминалата една седмица “Кумба” добави към актива си допълнителни 52 хиляди лева и въпреки, че няма да достигне резултатите на тазгодишните конкурентни анимации “Университет за таласъми” и “Аз, проклетника 2” филма ще бъде сметнат за приличен бокс офис успех.

Шестата позиция е за “Невъзможно бягство”, който за един месец в България е натрупал общо 305 724 лева. След като предишните им два филма не спечелиха очакваните приходи Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер доказаха с “Невъзможно бягство”, че все още могат да вкарват приличен брой зрители в киносалоните. По отношение на бокс офиса филма на Микаел Хафстрьом не може да се сравнява с триизмерните екшъни “ТОР: Светът на мрака” и “Железният човек 3”, но все пак се представя достойно в България и приходите му са добри за оригинално заглавие, което се прожектира единствено в традиционния 2D-формат. До момента по света “Невъзможно бягство” е спечелил малко над 100 милиона долара при бюджет за снимки от 50 милиона.

Научнофантастичният “Играта на Ендър” е на седмо място в класацията със спечелени за близо две седмици 70 221 лева. Филмът с Харисън Форд и Бен Кингсли бе предшестван от силна реклама както в България, така и в останалата част от света, но поне що се отнася до родния бокс офис приходите са далеч под очакванията. Като основни фактори за досегашното скромно представяне на мащабната лента могат да бъдат изтъкнати силната конкуренция в лицето на “ТОР: Светът на мрака” и факта, че едноименния роман на който е базиран сценария не е толкова популярен сред българската публика. Едва ли в следващите седмици ще бъде отбелязано увеличение на посещаемостта и по всичко изглежда, че по отношение на родния бокс офис “Играта на Ендър” ще бъде причислен към бокс офис разочарованията на 2013-та година.

Премиерната танцувална лента “Надиграването” заема осма позиция в бокс офиса като за първия си уикенд по българските киноекрани е спечелила скромните 19 597 лева. Предварителните очаквания не бяха големи и затова спечеленото до момента съвсем не е изненадващо. Очевидно е желанието на създателите да повторят успеха на “В ритъма на танца”, но приходите до момента както в България, така и в останалата част от света, ясно показват, че в този случай зрителския интерес е значително по-малък. Модерните танцувални филми имат своята публика, но въпреки това те рядко трупат големи приходи от кинопрожекциите си по света (за разлика от DVD пазара, където продажбите продължават да бъдат силни). “Надиграването” няма да бъде изключение и имайки предвид слабия старт и силната конкуренция филма най-вероятно ще отпадне бързо от кинопрограмата.

Облачно, с кюфтета 2: Отмъщението на огризкитеОблачно, с кюфтета 2: Отмъщението на огризките” е на девето място със спечелени за шест седмици 404 057 лева. След добрия старт на анимационната лента в България имаше изгледи, че тя ще подобри без особени проблеми постижението на предшественика си от 2009-та година (общо 450 хил. лева), но започналия преди три седмици спад в посещаемостта се оказа по-сериозен от очакваното. В крайна сметка “Отмъщението на огризките” ще бъде счетен за приличен бокс офис успех, но очакванията бяха за значително по-добри финансови постъпления, особено като се има предвид, че става дума за продължение, което се прожектира единствено в триизмерен формат. В световен мащаб анимацията е натрупала 200 милиона долара при бюджет от 80 милиона.

Трилърът по истински случай “Капитан Филипс” застава на последната десета позиция в класацията. Филмът на Пол Грийнграс се прожектира в България от две седмици насам и за този период от време е спечелил общо 118 316 лева. Продукциите като “Капитан Филипс” са насочени главно към по-възрастната аудитория и по принцип те нямат претенции за огромни постижения в бокс офис класациите. Само за една седмица филма с Том Ханкс изгуби цели шест позиции в родната бокс офис класация, което едва ли е изненадващо имайки предвид липсата на предварителен голям зрителски интерес и факта, че почти всички нови филми през този месец остават в сянката на “ТОР: Светът на мрака”. Все пак е похвално, че до момента лентата е привлякла над 13 хиляди зрители и в най-добрия случай тя ще приключи българското си представяне с приходи от близо 200 хиляди лева.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg