Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Спайк Лий ще оглави журито на фестивала в Кан

Спайк Лий ще оглави журито на фестивала в Кан
Спайк Лий ще оглави журито на фестивала в Кан
Cinefish.bg

Артисти
Спайк Лий ще оглави журито на фестивала в Кан

14.01.2020, 11:29  |   Видяна: 530  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Две години след като последният му шедьовър „BlacKkKlansman“ започна победния си път именно от фестивала в Кан, Спайк Лий ще се завърне отново на Кроазет през май. Сега обаче режисьорът ще фокусира внимание като президент на международното жури. Неговите членове ще бъдат обявени през април.

Създателят на blackkklansman ще води фестивала в Кан 2020

„BlacKkKlansman“, за който Лий получи своя първи „Оскар“ за оригинален сценарий, бе удостоен с Голямата награда на журито през 2018 г. и отбеляза голямото завръщане на прочутия режисьор в Кан след 22-годишно отсъствие. Общо 7 негови филма, сред които „Треска в джунглата“, „Лятото на Сам“ и „Do The Right Thing“, са били включени в различни селекции на фестивала.

do the right thing филм на Спайк Лий

Най-хубавите неща в моя живот се случват неочаквано. Когато получих поканата да стана президент на журито в Кан през 2020 г., бях едновременно шокиран, щастлив, изненадан и горд от предоставената възможност. Дебютирах на фестивала със своя първи филм „She’s Gotta Have It“ през 1986 г. Този фестивал има невероятно отражение върху моята кариера. Може да се каже, че Кан промени траекторията на моето развитие в света на киното“, сподели Лий.

Първият филм на Спайк Лий в Кан

Той допълва, че за него е голяма чест да стане първия афро-американец, оглавил журито не само в Кан, но и на всички престижни фестивали. От свое име и от името на своето семейство Лий благодари на шефовете на фестивала Пиер Лескур и Тиери Фремо и на прекрасните хора на Франция, които подкрепят кариерата му в продължение на почти четири десетилетия.

Един голям режисьор ще замени друг режисьор, оглавил журито в Кан през миналата година. Лий поема щафетата от Алехандро Гонзалес Иняриту, който удостои през миналата година „Паразит“ със „Златна палма“.

Алехандро Гонзалес Иняриту като водещ на фестивала в Кан


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg