Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Спайдър-мен - далече от дома” - средношколски терзания и тръпки

“Спайдър-мен - далече от дома” - средношколски терзания и тръпки
Cinefish.bg

Рецензии
“Спайдър-мен - далече от дома” - средношколски терзания и тръпки

04.07.2019, 12:20  |   Видяна: 1347  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ


“...Аз съм само един юноша весел и моята възраст е любов.”
- Текст от песен на Бисер Киров

Подобно на почти всички свои връстници от цивилизования свят, Питър Паркър (Том Холанд), известен като Спайдър-мен, отбелязва завършването на учебната година с пътуване “донякъде”, в компанията на съученици, под погледа на опитни педагози. Тези пътувания, непохватно организирани от ентусиазирани преподаватели са често пъти са поредица от бедствия и катастрофи за крехките юноши и девойки, чужди на несгодите, израснали под дебелата сянка на семейната закрила.

Спайдър-мен: Далече от дома

Американският тийнейджър с двойнствен живот е влюбен до уши в нищо неподозиращата, но безспорно очарователна Мишел Джоунс (Зендая), и пътуването до Европа е чудесен повод да се сближи с нея. Емоционалният ангажимент е доминиращата мотивация на Спайдър-мен/Питър Паркър, който за разкриване на чувствата си пред своята Дулцинея предвижда романтичен сценарий  с хепи-енд развиващ се на Айфеловата кула. И точно в този момент в любовните му планове се набърква еднонокият координатор на супергеройската дружинка на Марвел -  Ник Фюри, (Самюъл Л. Джаксън) с почти ултимативната молба да спаси човечеството, заплашено от Елементалите, непознати гигантски облакоподобни хуманоидни злосторници. Оказва се, че Спайдър-мен е единственият супергерой на разположение, че дългът към планетата трябва да измести личния хормонален интерес към средношколското пътуване и да се притече на помощ на малко известния супергерой Мистерио /Куентин Бек (Джейк Гиленхал).

Спайдър-мен: Далече от дома

“Спайдър-мен - далече от дома” е свеж закачлив поглед към юношеството, към първите стъпки на тийнейджърите в света на възрастните и неизбежните грешки и отговорности свързани с тях, придружен с много хумор.

Филмът следва познатите стереотипи, удобно разположен в комфортния бюджет от 160 милиона долара, като представя безупречни визуални ефекти и музикална писта с любими култови парчета. Сцените с каскади, които се предизвикателство към законите на физиката са сравнително ограничени по количество, като сценарият отдава голяма важност на емоционалното състояние на главния персонаж, който трябва да вземе самостоятелно съдбовни за планетата решения.

“Спайдър-мен - далече от дома” - средношколски терзания и тръпкиРазказът следва очертаващата се тенденция да се гледа към супергероите със снизходителна ирония, без търсене на задълбочен психологизъм и шекспирови терзания. Вторият филм от новата поредица за Спайдър-мен реализирана от Джон Уотс може да се постави в набъбващото комично крило на супергеройския жанр, заставайки до Дедпул и Шазам, но с речник на добре възпитан тийнейджър Неспособността на Питър Паркър да си даде сметка за сериозността на мисията си, граничеща с безотговорност, и наивният искрен, лишен от лицемерие негов манталитет, го превръщат в трогателно симпатичен персонаж,  продължаващ самостоятелната си геройска си кариера, след кончината на неговия ментор Тони Старк. А конфликтът между типичния юношески подход и способностите му като супергерой са в основата на изобилните комичните ситуации, които зрителите познават от тийнейджърските комедии. Зрителите с удоволствие ще проследят етапите на съзряването на Питър Паркър и ще станат свидетели на Триумфа на Вярата в Себе си, като вероятно ще открият познати лични елементи.

Спайдър-мен - далече от дома” е доказателство, за способността на супергеройският жанр да се обновява непрестанно в условията на сериозна конкуренция, като успешно комбинира емоции и екшън, и също така, че бъдещето на четата от Марвел е в добри ръце, въпреки трагичната загуба на Тони Старк.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg