Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

‘илми —офи€ ‘илм ‘ест гостува за 9-а поредна година в —≈¬Ћ»≈¬ќ

—офи€ ‘илм ‘ест гостува за 9-а поредна година в —≈¬Ћ»≈¬ќ
Cinefish.bg

‘илми
—офи€ ‘илм ‘ест гостува за 9-а поредна година в —≈¬Ћ»≈¬ќ

21.06.2021, 10:14  |   ¬ид€на: 588  |   синефиш.бг  |   ‘»Ћћ
ќбщина —евлиево и —‘‘ ви кан€т отново на  »Ќќ в летните вечери 14-17 юли 2021

—ъс специално подготвена програма гостуваме за девета поредна година в —евлиево! ѕрожекциите са на открито, под звездите, а филмите са специално селектирани от програмата на —офи€ ‘илм ‘ест!

«а јрт ‘ест/—офи€ ‘илм ‘ест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с ќбщина —≈¬Ћ»≈¬ќ, поредното издание на „—офи€ ‘илм ‘ест в —евлиево“ - с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

ѕлощад „—¬ќЅќƒј” кани жителите и гостите на града на # »Ќќ в четири поредни вечери, начални€т час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!9-и€т „—офи€ ‘илм ‘ест в —евлиево“ стартира на 14 юли (ср€да), когато зрителите ще се срещнат ѕ–≈ћ»≈–Ќќ с един от най-успешните български филми на последните години - „—≈—“–ј“, втори€т пълнометражен филм на режисьорката —ветла ÷оцоркова. “ой има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в —ан —ебастиан, в програмата „Ќови режисьори”. “ам филмът е отличен със специален диплом. ¬еднага след наградата „—естра“ е купен за разпространение в  итай и ‘ранци€, получава и наградата на младежкото жури на ‘»ѕ–≈——» във ¬аршава, гол€мата награда в —копие на Cinedays и гол€мата награда за най-добър филм в  отбус - √ермани€. ћиналата година „—естра“ бе удостоен и с √ол€мата награда „—офи€ – √рад на киното“ на 24-и€ —‘‘.

„‘илмът на ÷оцоркова е за семейни€ живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които сподел€т членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречи€та между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. √лавната рол€ в „—естра“ е поверена на ћоника Ќайденова, откритие на —ветла ÷оцоркова от първи€ й филм „∆ажда“. ¬ останалите роли са —ветлана янчева, јсен Ѕлатечки, ≈лена «ам€ркова, ¬алентин √анев, »ван —авов и јлександър Ѕенев. —ценари€т е на —ветослав ќвчаров и —ветла ÷оцоркова, които са и продуценти на филма.

ќчаквайте специални гости – авторите на филма —ветла ÷оцоркова и —ветослав ќвчаров ще се срещнат с публиката в —евлиево, за да представ€т сво€та творба!¬тори€т фестивален ден е 15 юли (четвъртък)
– предвидили сме да гледаме заедно една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - „ќў≈ ѕќ ≈ƒЌќ“ на изкусни€ датски разказвач “омас ¬интерберг. ‘илмът, с изключителното изпълнение на ћадс ћикелсен в една от главните роли, получи ќскар за най-добър международен филм, четири награди на ≈вропейската филмова академи€ – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Ќаградата Ћ” — на ≈вропейски€ парламент за 2021 година. »стори€та прослед€ва премежди€та на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добав€т липсващите промили алкохол в кръвта, за да промен€т начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. „Ќашата амбици€ беше да направим филм за живеенето. «а загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. “ези четирима учители просто се оказват в затворени€ кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, сподел€ ¬интерберг.“рети€т фестивален ден е 16 юли (петък)
– предвидили сме среща с една изключителна екранизаци€ на прочута литературна творба. „ћј–“»Ќ »ƒЏЌ“ е първи€т пълнометражен игрален филм на известни€ италиански документалист ѕиетро ћарчело, по едноименната класика на ƒжек Ћондон. јмерикански€т писател е на 33 години, когато създава сво€ роман, превърнал се в един от първите бестселъри в истори€та на литературата на ’’ век след отпечатването му през 1909 година.

¬ основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със сами€ ƒжек Ћондон. » двамата са авантюристи, жадни да опозна€т света, самоуки и отхвърл€щи културата на богатата класа. ƒействието във филма е пренесено в Ќеапол, където бедни€т и необразован мор€к ћартин (в рол€та Ћука ћаринели, една от звездите на »тали€ и сред най-търсените актьори в момента) изжив€ва възхода и падението на страстната си любов към богатата ≈лена (ƒжесика  реси). –ешен да сбъдне мечтата си да се ожени за не€, ћартин се хвърл€ стремглаво към книгите, за да повиши социални€ си статус. “ой се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

—ветовната премиера на „ћартин »дън“ е на фестивала във ¬енеци€, където филмът е сред номинираните за „«латен лъв“, а Ћука ћаринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.  ¬ събота – 17 юли
, програмата ни в —евлиево за 2021 година завършва със специална среща – представители на екипа, реализирал дебютни€ пълнометражен филм на ѕавел √. ¬еснаков „”–ќ÷» ѕќ Ќ≈ћ— »“ ще се срещнат с публиката в —евлиево, за да представ€т филма!

ѕълнометражни€т дебют на ѕавел √. ¬еснаков „”–ќ÷» ѕќ Ќ≈ћ— »“ се по€ви за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-и€ —‘‘ през март и бе удостоен със —пециалната награда на журито, както и на Ќаградата на ‘»ѕ–≈——». ‘илмът получи международно признание в кра€ на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в  айро, където изпълнител€т на главната рол€ ёлиан ¬ергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

Ќосител на Ќаградата ƒжеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „¬лакове“, ѕавел √. ¬еснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да прав€т кино. „”роци по немски“ е създаден в копродукци€ с √ермани€ и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил сво€та идентичност и решил да емигрира от Ѕългари€. Ќикола се опитва отча€но да възстанови отношени€та си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. ќсвен ёлиан ¬ергов, във филма участват още ¬асил Ѕанов, ≈лена “елбис, —тефка янорова, √ерасим √еоргиев-√еро, ћеглена  араламбова, »ван Ќалбантов.

„ћо€та метафора за √ермани€ е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. ¬маниачеността от заминаването помага на главни€ герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание.  акво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? “ова търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на път€, по който геро€т в „”роци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът.

ќчакваме ¬и на  ино площад „— ¬ ќ Ѕ ќ ƒ ј”
(пред ќбщина —≈¬Ћ»≈¬ќ)!


јко случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани
в б€лото фоайе на ќбщина —евлиево!


—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg