Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия

София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
Ето 10 задължителни заглавия от филмите на 13-я международен София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия

05.03.2009, 18:45  |   Видяна: 5670  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

Животът на всички киномани през март отново ще бъде фестивал. Цял месец ще пълним киносалоните, за да видим най-доброто от световното фестивално кино и да се срещнем с неговите автори. Официално фестивалът ще бъде открит с „Козелът” на Георги Дюлгеров, а на закриването ще видим „Снимки в Палермо” – последният филм на Вим Вендерс. И двамата режисьори лично ще представят филмите си.

Ето още 10 задължителни заглавия от филмите на 13-я международен София Филм Фест:

"Милк" – САЩ, 2008
реж. Гюс ван Сант

Шон Пен отново доказва, че е един от най-добрите в Холивуд. Получи „Оскар” за изпълнението на първия обществено избран гей представител в управлението на Калифорния – Харви Милк. Американската академия награди филма и със статуетка за оригинален сценарий.
"Валс с Башир" – Израел, Франция, Германия, 2008
реж. Ари  Фолман

Филмът е едно от събитията в световното кино през 2008-ма. Анимационният проект на Фолман представя биографията на Ари – ветеран от израелско-ливанската война в началото на 80-те, който се опитва да открие други свидетели на жестоките събития в Западен Бейрут.


"Кутията на Пандора" – Турция, Франция, Белгия, Германия, 2008
реж. Йешим Устаолу

Режисьорът Йешим Устаолу лично ще представи филма си на фестивала. Ежедневието на двете сестри Несрин и Гюзин и брат им Мехмед  изцяло се променя, когато разбират за болестта на майка си. Синът на Несрин е единственият, който разбира възрастната си баба. Лентата засяга отношенията между три различните поколения и неспособността на хората от по-старата генерация да се адаптират към бързо променящия се живот в големите градове.


"Джулия" – Франция, 2008
реж. Ерик Зонка

Тя е Джулия – 40-годишна, манипулативна, красива и неспасяема алкохоличка, която трябва да промени  живота си. Дори с цената на престъпление. Тя е Тилда Суинтън - талантлива, ексцентрична и неспасяема експериментаторка, която трябва да се снима непрекъснато. Дори и с цената да попадне на слаб филм. Този път опитът е много успешен, Джулия е една от най-добрите роли на Тилда Суинтън.


"Толкова отдавна те обичам" – Франция, Германия, 2008
реж. Филип Клодел

Кристин Скот Томас е невероятна в ролята на жена, прекарала 15 години зад решетките заради убийството на собствения си син. Според Британската академия, това е най-добрият чуждоезичен филм за 2008-ма."15" – България, 2008

реж. Борис Мисирков, Георги Богданов, Драгомир Шолев, Надежда Косева, Стефан Командарев, Камен Донев, Валери Милев, Андрей Паунов, Иван Мудов, Стоян Радев, Иглика Трифонова, Димитър Коцев – Шошо, Касиел Ноа Ашер, Милена Андонова, Борис Десподов
15 от най-известните български имена в съвременното изкуство представят погледа си към живота в България през последните 15 години.


"Тюлпан" – Германия, Швейцария, Казахстан, Русия, Полша, 2008
реж. Сергей Дворцевой

Игралният дебют на Дворцевой се превърна в един от фаворитите на световните кинофоруми през 2008-ма. Историята на младия Аса, който трябва да се ожени, за да заживее сам и да си има собствена юрта е с награди от фестивалите в Кан, Карлови Вари, Котбус и Токио."Лудост посред лято" – Австрия, Великобритания, Латвия, 2006
реж. Александър Хан

Ако сте пропуснали този филм на миналогодишното издание на феста, задължително го гледайте тази година. Латвийската атмосфера, оригиналният сценарий и чудесната актьорска игра със сигурност ще повдигнат доброто ви настроение. Режисьорът Александър Хан лично ще представи филма в „Дома на киното”.


"Кафе и цигари" – САЩ, 2003
реж. Джим Джармуш

На Джим Джармуш е отделено специално внимание в тазгодишното издание на фестивала. Ще може да се запознаете отблизо с творчеството на една от иконите на американския ъндърграунд. В „Кафе и цигариДжармуш  представя 11 портрета, а сред участниците са Иги Поп, Роберто Бенини, Кейт Бланшет, Стив Бушеми и Бил Мъри."Сняг" – Босна и Херцеговина, Германия, Франция, 2008
реж. Аида Бегич

Дебютът на Аида Бегич ни пренася в края на миналия век, две години след войната в Югославия. Жителите на малко босненско селце се опитват да оцеляват като продават стоки край близката магистрала. Лъч светлина озарява селяните, когато двама сърби се появяват с предложение да изкупят земите им, за да построят  върху тях големи хотели. Филмът ще бъде представен в кино „Одеон” от сценаристката Елма Татараджич.

Още горещи теми:
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март
Тайна премиера за първи път в България
Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
Брад Пит – 10 за пример
Американската публика предпочете затворническа комедия


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 01:03
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg