Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Социалната Мрежа

Социалната Мрежа
Cinefish.bg

Рецензии
Социалната Мрежа

17.10.2010, 10:55  |   Видяна: 5486  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
От Стефан Димов

Все още замаян от филма, нещата, които ми се иска да напиша в момента са предимно възклицания и жаргони, които биха описали „Социалната Мрежа“ много точно...


Социалната Мрежа

Известен със своя мрачен и графично-пронизващ стил, след двата си върха от 90-те („Седем“ и „Боен Клуб“), Дейвид Финчър достига трети, като намира своята ниша в една история за слава, величие, предателство и същността на аз-ът – нашата природа, а в случая, тази на Марк Зукърбърг, създателя на най-големия социален Интернет бум – „facebook”. 

От самото начало, филмът ни въвлича устремено в себе си, чрез разговора между Марк и приятелката му, Ерика, който протича толкова бързо и остро, че голяма част от диалога не може да се асимилира, той буквално прелита покрай нас, за сметка на което е супер ефектен и тотално ни вкопчва в историята, запознавайки ни с главния й герой -  Марк Зукърбърг, неотстъпващ студент в Харвард, пропит с амбиция и компютърна прецизност до мозъка на костите си. Неслучайно, сцената се простира на цели осем страници от сценария и е заснета 99 пъти. По-късно, след като се разделя с приятелката си и гневно я обсъжда в Интернет, Марк пие бира в общежитието си и главата му ражда проста идея, която ще доведе до нещо грандиозно.
 
Социалната МрежаВъпреки, че разказва действителна история за действителни лица, сценаристът Арън Соркин променя и преувеличава доста неща, защото той се стреми не към документална истинност на събитията, а към добра и увлекателна история. Солидната основа която той залага, дава възможност на Дейвид Финчър да разгърне максимално потенциала си. Последствието е перфектния съвременен филм – много жив, бърз и пленителен. Вероятно, един от най-интересните нефантастични филми които сте гледали в последно време, не заради излъскания Харвард или милионите долари, а заради вечния човешки стремеж към това, което ще те отличи от останалите и ще спечели признанието им. Нещо със собственото ти име отгоре! И естествено, цената за това ...

Дейвид Финчър изобщо не подценява зрителя и не му дава всичко на тепсия, а държи вниманието му и кара мозъка му да работи постоянно. Един от големите козове на „Социалната Мрежа“ е неговия ритъм, който не проявява еднообразие нито за момент. Зрителят е вътре в историята точно толкова, колкото героите, от началото до края. Нелинейната структура прави филма още по-вълнуващ. Развитието на действието е вплетено паралелно с делото, в което единствения приятел и съ-създател на facebook, Едуардо Северин и братята Уинкълвос съдят Марк.

Социалната МрежаМладите актьори не се пропукват, играта им е адекватна и заедно с останалите елементи на филма, тя води действието в прекрасен синхрон. Марк Зукърбърг сякаш е точната роля за Джеси Айзенбърг. Компютърен гийк, проблемен в реалното общуване с хората. Комплексите и недостатъците му са нещата, които го тласкат напред и в крайна сметка го правят гений – човек, чието име ще се помни дълго време. Перфектен е контраста между него и братята близнаци Уинкълвос, които изглеждат съвършено, имат добри обноски и са неземно богати, но няма да останат в историята с нищо специално. Андрю Гарфилд прави поредната силна роля  като Едуардо Северин и подобно на „Сделката на Доктор Парнасус“, тук отново има своя върховен момент (когато разбира, че акциите му са продадени и отива да търси сметка от Марк за случилото се). Джъстин Тимбърлейк отново доказва колко автентично стои на големия екран, като създателя на Napster – Шон Паркър. Когато говори, той сякаш те хипнотизира и го слушаш по един особен начин.

Поради големия обем на сценария (166 страници) и задължението на Финчър да направи филма не повече от 120 минути, той кара актьорите да говорят по-бързо (обикновено, 1 страница сценарии = 1 минута екранно време). Като резултат, „Социалната Мрежа“ е един изострен и свръх динамичен модерен филм, който ще ви отнесе. 

лична оценка – 9,5/10
оценка в imdb – 8,5/10 (13,138 гласа) - #143 в imdb top 250
оценка в cinefish - 84/100
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

9 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
alians Положително
1 16.01.2011, 10:17
Оценка: -1
1 гласа

Аз съм възхитен, удивен, изненадан от този филм. Това е еднo блестящo творение на известния Дейвид Финчър за легенда на нашето време, Марк Цукерберг. Няма значение, обичате ли социалните мрежи, мразите ли ги или сте безразлични към тях. От това филма няма да стане по-добър или по-лош. Той не е по темата, че трябва да се седи с часове в Интернет. Става въпрос за това как да се печелят пари и, че идеята е на първо място винаги. Точно така разбрах аз филма.

 
 
 
valiospeed... Весело
2 16.01.2011, 10:09
Оценка: -2
2 гласа

Споделям напълно положителните мнения – филмът е интересен, ангажиращ, забавен, балансиран в представянето на историята, сигурен съм, че е и вдъхновяващ за някои, защото става дума за автентичния и поразителен успех на един все още много млад човек…. Джеси Айзенберг винаги ми е правил впечатление когато съм попадал на него за последно в Solitary Man – напълно заслужава драматично повишения си профил.Филмът иска да разкаже увлекателно една интересна история и го постига спектакуларно

 
 
 
i1n Неутрално
3 30.12.2010, 07:14
Оценка: 0
0 гласа

Един от най-добрите филми на 2010. Социалната мрежа заедно с Генезис са моите фаворити. Тв наистина уникални, просто нямам думи, като гледаш филм от такава класа, просто се потопяваш в атмосферата на филма, усещаш абсолютно всичко, което усещат и главните герои, сякаш и ти си там, заедно с тях. Получава се е невероятен ефект на реалистичност, които надминава 3D ефекта хилядократно. Перфектна игра на актьорите, сценарий от високо ниво и невероятна режисура, точно това ме плени в тези филми. Те са истински образец на къде трябва да се развива седмото изкуство. Те са светлината в тунела и показват, че дори и във времена на криза е възможно да се произведе един шедьовър.

 
 
 
ivanivan60 Неутрално
4 16.12.2010, 10:53
Оценка: 1
1 гласа

Има няколко отрицателни отзива за филма.Вероятно на доста хора няма да се хареса.Според мен филма трябва да се гледа поне два пъти и съм сигурен,че оценката няма да е същата най малко заради това,че текстът е много забързан поради факта ,чена една страница сценарий е отделена минута екранно време.Самата история обаче е много интригуваща,защото става дума за живота на един страхотен мъж - създателя на Фейсбук.А според мен Дейвид Финчър се е справил чудесно,като режисьор на лентата и заедно със страхотния актьорски екип е направил един превъзходен филм.Гледайте го и то поне два пъти.

 
 
 
mone Неутрално
5 27.11.2010, 05:47
Оценка: 1
1 гласа

Не съм много сигурна, че ще си заслужава гледането....трейлъра е доста отказващ.

 
 
 
lus Неутрално
6 15.11.2010, 11:39
Оценка: 1
1 гласа

 
 
 
posh83 Неутрално
7 12.11.2010, 08:58
Оценка: 1
1 гласа

съвсем скоро ще го гледам

 
 
 
behwolf Неутрално
8 12.11.2010, 08:55
Оценка: 1
1 гласа

ще го видя,като излези в интернет.

 
 
 
actiona Отрицателно
9 12.11.2010, 06:48
Оценка: 1
1 гласа

ооо, тоя филм изобщо не ми хареса!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: евгения глушенко  |  железния човек  |  отстреляй бившата  |  джоли  |  филм с клинт истууд престъпно  |  смях и наказание  |  спомени от бъдещето  |  филм ужас блатните хора  |  меден месец филм  |  пълна лудница актьори смимки  |  лиляна ковачева  |  последната ергенска вечер  |  фийби тонкин  |  награда златен век  |  харисън форд  |  джема артъртън  |  режисьора на 2012  |  явор гигов  |  аз роботът  |  карай навсякаде