Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Скандал с международна филмова копродукция с българско участие

Скандал с международна филмова копродукция с българско участие
Cinefish.bg

Филми
Скандал с международна филмова копродукция с българско участие

16.10.2020, 16:19  |   Видяна: 1214  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Безпрецедентно изключване от програмата на Московския международен филмов фестивал на филма “Портата към Рая” ("Gate to heaven")

Скандал с международна филмова копродукция с българско участие

Копродуцентите от българска страна “Таймлес прадакшън груп” информират, че в първия ден на сблъсъците между Армения и Азербайджан Московският международен филмов фестивал оттегли "Gate to heaven", филм на Дживан Аветисян, от официалната си програма, извънсъстезателна секция. В официално писмо от самия фестивал признават за натиска, оказан върху тях от правителството на Азербайджан. Решението е безпрецедентно и породи вълна от възмущение от страна на руските  и европейски филмови критици. "Gate to heaven" е е ко-продукция с Армения, Литва, Германия, Франция, България, Чехия, Италия и САЩ, като от българска страна ко-продуценти са “Таймлес прадакшън груп”. Филмът е представен на четири различни езика - английски, арменски, немски и френски, като основният е английски. Ричард Самел (Германия) и Татяна Спивакова (Франция) играят двете главни роли. Сос Джанибекян (Армения), Найра Закарян (САЩ), Леонардас Победонощевас (Литва), Нина Кронягер (Германия) и Бенедикт Фрайтаг (Швейцария) играят поддържащите роли. Премиерата на филма се проведе в Армения / Арцах през октомври 2019 г. Той беше избран сред 28-те проекта на European Work in Progress Кьолн през октомври 2019 г. MPM Premium Франция представлява международните продажби на Gate to heaven и чрез него филмът беше прожектиран два пъти по време на Cannes Virtual Film Market (юни 2020г.).

Портата към Рая

Рано сутринта на 27-ми септември 2020г. арменците преживяха мащабни въздушни и артилерийски удари по контактната линия Арцах-Азербайджан, включително по многобройни цивилни селища и инфраструктура, както и столицата на Арцах-Степанакерт. Веднага щом това се случва, от Московския фестивал пристига официалното писмо, че филмът е изтеглен, разкрива режисьорът Дживан Аветисян. Той напомня, че филмовите фестивали са предназначени да дадат на независимите режисьори платформа, на която да демонстрират таланта си, а политиката не трябва да слага рамки на изкуството. В момента все още поради ситуацията в Армения и Арцах е обявено военно положение. Самият той е израснал по време на един от най-жестоките конфликти в района преди 22 години и е наясно с жестоките последици от войната. “Нашето послание с филма ни е да насърчаваме мира”, споделя Дживан Аветисян.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg