Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Шазам” - портрет на супергероя като тийнейджър

“Шазам” - портрет на супергероя като тийнейджър
Cinefish.bg

Рецензии
“Шазам” - портрет на супергероя като тийнейджър

05.04.2019, 17:15  |   Видяна: 1144  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Трудно е да бъдеш бог”
Твърдение на братя Стругацки

Холивудската машина неуморно бълва филми за супергерои, които по дефиниция страдат от раздвоена самоличност, което само по себе си е сериозно психично заболяване. Въпреки това отклонение от клиничната нормалност, комиксовите персонажи се ползват с голяма и неотслабваща популярност. Едно от обясненията на този феномен е, че те са неизчерпаем източник на герои с различни профили, и че зрителите все по-лесно могат да се идентифицират с личната история на персонажите.

Шазам” е потвърждение за успешното разбиване на рамките на традиционния модел на екранната супергеройщина, властващ на екраните от десетилетия. Тенденцията за превръщането на филмите с комиксови персонажи в забавни комедии се утвърждава все по-откровено и не е нужно да се дълбае дълго и дълбоко, за да се открие потвърждение на това заключение. Милионите зрители, които посещават филмите със супергерои знаят (в най-общи линии) на какво да се надяват, но те се връщат в киносалоните, в търсене на детайлите, които създават индивидуалността на персонажите. А това сериозна и обективна проверка за творческата находчивост на авторите.

“Шазам” - портрет на супергероя като тийнейджър

Подобно на своите събратя по клинична диагноза, Били Батсън (Ашър Ейнджъл) води двойствен живот. Едно от нещата, които го различават от тях, е че той е на 14 години. Привлечен от нравствената му чистота, малко преди своята кончина, старият магьосник Шазам (Джимон Хонсу) му предава суперсилите, с които контролира седемте смъртни гряха,  убеден, че неговият приемник ще се справи със задачата да спасява планетата от всякакви злини. Макар и млад, Били е изкарал тежката школа на живота - изоставен от майка си като дете, той израства в различни семейства, като не се задържа дълго на едно място. Въпреки това, той си е тийнейджър и ще е силно преувеличение, граничещо с лъжа, да бъде окачествен като отговорен, задълбочен в размислите си и загрижен за околните. Филмът е разказ за превръщането на Били от стеснителен, повърхностен и уязвим пубер, чието ежедневие е поредица от издънки, в отговорен и зрял персонаж, способен да поеме отговорността за последствията от  действията си.

Безспорно най-забавната част от филма са моментите, в които, след произнасянето на магическо заклинание, Били се превъплъщава в лъскавия мускулест левент Шазам (Закари Леви) и несръчно разучава новопридобитите си умения. Вероятно читателят се досеща, че става дума за поредица бурлескови провали, граничещи с абсурдния хумор на цирковите гегове от нямото кино. Изследването и овладяването на новите супер умения съвпада с идеята на неговия частично парализиран съратник Фреди (великолепният Джак Дилън Грейзър) да заснеме видео клипове, предназначени социалните мрежи. Ситуацията е още  по-комична, тъй като се покрива с реалностите на каталога на Youtube.

“Шазам” - портрет на супергероя като тийнейджър

Драматургичен антипод на Били е доктор Тадеус Сивана (изключително стилният Марк Стронг), който допринася до ново измерение на “лошият”, и би могъл да породи симпатии и съчувствие. Като дете, той е тормозен и незаслужено оскърбяван от по-големия си брат и от баща си. Натрупаната горчилка го превръща в класически злодей, воден от сляпото желание за мъст.

Темата за психическите травми у персонажите в детско-юношеска възраст, предизвикани от възрастните (членове на семейството или част от антуража) се откроява като един от основните лайтмотиви в “Шазам”. Друга основна тема, по-универсална и по-малко оригинална, разглежда пропорционалната взаимовръзка между отговорностите и увеличаването на силата и властта.
Режисьорът Дейвид Сандбърг избягва капана на мелодраматичното и не разработва персонажа на Били като трагичен герой осиротял и обречен на тъжно и сиво живуркане. "Шазам" е вдъхновяващ разказ за това, че всеки, независимо от статута си, е способен да изкове бъдещето си и да промени съдбата си. Достатъчно е да е има силна воля. Посланието на филма е своеобразна перифраза на крилатото пожелание за Силата от “Междузвездни войни”.

“Шазам” е пълно, тотално и безусловно забавление, защото е филм за персонаж, който се забавлява с непринуден ентусиазъм и лекота. Заемайки свободна ниша в богатия каталог от супер герои на DC Comics той се закрепва стабилно в сърцето на публиката със своята жизненост и непосредственост, докосвайки лични струни с невинност и хумор.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg