Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Съдят Джоан Роулинг за плагиатство

Съдят Джоан Роулинг за плагиатство
Съдят Джоан Роулинг за плагиатство
Cinefish.bg

Филми
Съдят Джоан Роулинг за плагиатство

17.06.2009, 09:59  |   Видяна: 2476  |   actualno.com  |   ФИЛМ

Потомците на покойния британски писател Ейдриън Джейкъбс подадоха съдебен иск срещу лондонското издателство Bloomsbury Publishing, в който обвиниха писателката Джоан Роулинг в плагиатство, предаде РБК.

Според официалното съобщение за пресата на фонда на покойния писател, авторката на световния бестселър "Хари Потър и огненият бокал" е използвала сюжетните линии на една от книгите на Джейкъбс.

Искът е за привличане към отговорност както на Джоан Роулинг, така и на Bloomsbury Publishing, публикуващо книгите за Хари Потър за нарушаване на авторските права.
"Огненият бокал" е базиран на сюжета на книгата "Приключенията на вълшебника Уили". И в двете книги се разказва за вълшебник, участващ в състезание, което печели.

И двамата главни герои получават подсказки в банята и спасяват човек, взет за заложник от получовешки фантастични създания. Освен това Роулинг е "заела" идеята за пътуващи на влак вълшебници ("Хогуортс-експрес"), измислена още 10 години преди нея.

В иска на потомците на писателя се иска да се вземат мерки срещу по-нататъшната продажба на книгата на Роулинг и да им се възмездят материалните щети от приходите на издателството, получени след публикуването на романа. Bloomsbury Publishing вече успя да нарече обвиненията "голословни, необосновани и несъответстващи на действителността".

През 2004 г. подобни обвинения отправи и синът на Ейдриън Джейкъбс. Според представителите на Bloomsbury Publishing, Роулинг не само не е чела творението на покойния писател, но и не е чувала за съществуването на книгата, разпространена навремето в ограничен тираж.Още новини:
„Терминатор: Спасение” – отново на първо място в родния бокс офис
Актрисата Дреа де Матео се сгоди
Натали Портман полудя в новия трилър на Дарън Аронофски
Майкъл Дъглас с награда за цялостно творчество

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg