Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Режисьорът Георги Стоянов ще получи "Наградата на София" на 16-я София Филм Фест

Режисьорът Георги Стоянов ще получи Наградата на София на 16-я София Филм Фест
Режисьорът Георги Стоянов ще получи "Наградата на София" на 16-я София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
Режисьорът Георги Стоянов ще получи "Наградата на София" на 16-я София Филм Фест

27.02.2012, 13:53  |   Видяна: 1841  |   Press Release  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Георги Стоянов е роден на 27 юли 1936 в Москва, където най-напред завършва инженерна специалност. След това заминава за Париж, където учи кинорежисура и режисура по монтажа (1961-1963). От 1963 в продължение на 4 години е режисьор в Студията за художествено-документални филми. От 1967 е режисьор в Студията за игрални филми “Бояна”. Основател и първи председател е на Кабинета на младите филмови дейци (1969).

Днес той е председател на Съюза на българските филмови дейци (за втори път; преди това е заемал поста от 1983 до 1992). Бил е и е заместник-председател на БНТ, 1990; заместник-министър на културата, 1995-96; съветник по културата към Посолството на България във Вашингтон, 1996-1997.

Георги Стоянов е член-основател на Първата световна асамблея на кинорежисьорите във Фуншал, остров Мадейра, 1980. Участва в Конференцията на Европейския Парламент в Страсбург, посветена на съдбата на европейското кино, 1992; в Генералните асамблеи на FERA във Франция, в Германия, в Чехословакия, в Унгария; в V-та Сесия на Министерството на Франкофонията в Париж; в Колоквиума “Към Европейското кино на ХХІ век” в Страсбург.

Георги Стоянов е режисьор на игралните филми „Дрямка”, „План”, „Случаят Пенлеве”, „Птици и хрътки”, „Трета след слънцето”, „Къщи без огради”, „Щурец в ухото”, „Пантелей”, „Прозорецът”, „Константин Философ” (игрална версия и TV серии), „Брачни шеги”, „Онова нещо”, както и на документалните „Жеко Манолов” и „Павлето”, включително и на анимационния „С изкуство, не със сила”.

За творческите си постижения е носител на множество национални и международни фестивални награди, както и на държавни отличия, като „Златен век”, 2006, на Министерство на културата.

През 2011, в годината на своя 75-и юбилей, Георги Стоянов публикува своя монументален роман „Ваучър Калифорния-Гулаг”, в който разказва за съдбата на своя баща. Книгата е изключително драматична и през погледа на сина са предадени чувства, емоции и преживявания на основателя на сърдечно-съдовата хирургия у нас Коста Стоянов, който прекарва от 1937 до 1945 г. в „Гулаг”. Бащата на Георги Стоянов споделя - „онова, което ме крепи в нашето битие, е надеждата, че с личното си време мога да спася цели периоди от живота на хората, които лекувам”. Да посветиш част от себе си в служба на хората – това е най-висшето човешко достойнство...

Един от най-известните и харесвани филми на Георги Стоянов е “Щурец в ухото”.

Един от най-известните и харесвани филми на Георги Стоянов е “Щурец в ухото”.

Филмът разказва историята на двама души, решили да се преместят от селцето в града. За тях това преместване се оказва голямо преживяване, повод за преоценка на досегашния им живот и бъдещите им планове. В този български роуд муви двамата герои изминават много малко разстояние, а по-скоро пътят се движи около тях и им предоставя различни житейски съдби. С особено запомнящи се роли впечатляват Павел Поппандов и Стефан Мавродиев.

Филмът „Щурец в ухото” ще бъде представен на 16-я София Филм Фест на специална прожекция в чест на Георги Стоянов на 13 март в кино „Одеон“.

Нури Билге Джейлан и Данис Танович са сред специалните гости на 16-я София Филм Фест, които също ще получат "Наградата на София" на Столичната община през 2012 година. Те лично ще представят последните си филми пред софийската публика – „Имало едно време в Анадола“ и „Багаж“.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg