Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Програма 14-ти СФФ – 9 март 2010 г.

Програма 14-ти СФФ – 9 март 2010 г.
В „Младият Джон Ленън” виждаме ранните години от живота на един темпераментен тийнейджър, който мечтае за нормално семейство.
Cinefish.bg

Филми
Програма 14-ти СФФ – 9 март 2010 г.

09.03.2010, 10:44  |   Видяна: 2067  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ

Кино Люмиер

От 14.00 часа е прожекцията на българския филм “Moon Lake”. Режисьорът Иван Станев е положил основната идея на филма около митологичната двойка Орфей и Евридика и тяхното лутане из един отиващ си свят.

В 16.00 часа вижте „Тя, китайката”. Сюжетът проследява пътя на младата Ли Мей от китайската провинция до големия град и накрая в Лондон, където тя без успех търси своята нова идентичност и смисъл на живота. Филмът е дебютен за младия режисьор Шиаолу Го и е носител на Златен леопард от Локарно ’09.В 18.00 часа гледайте „В търсене на Ерик” на режисьора Кен Лоуч. Сюжетът е за безнадежден футболен фен, чиито живот е абсолютен хаос. Но когато една вечер се напушва му се явява неговият идол и съименник Кантона и нашият главен герой получава втори шанс да подреди живота си.

От 20.30 е филмът „Шепа прах: Младите Дали, Лорка, Бунюел” на Пол Морисън. В него ще видим младите Салвадор Дали, Федерико Гарсия Лорка и Луис Бунюел, които са състуденти в Мадрид. Тримата се сприятеляват, но скоро Дали и Лорка стават много по-близки. Във ролята на Дали е младата актьорска звезда Робърт Патисън.

Гост на прожекцията ще бъде режисьорът на филма Пол Морисън.


Дом на киното

От 13.30 е началото на сръбския филм „Чакай ме, няма да дойда” на Мирослав Момчилович. В него наблюдаваме един омагьосан любовен четириъгълник, в който всеки копнее по някого и всеки измъчва останалите. А в центъра на техните възходи и падения е общият им приятел Бане, когото използват за кошче за душевните си отпадъци.

Следва късометражният филм “Voice Wanted” на Мария Стоянова.

От 16.00 часа е филмът „Младият Джон Ленън”. Тук виждаме ранните години от живота на един темпераментен тийнейджър, който мечтае за нормално семейство. Но понеже е лишен от него, бяга във вълнуващия свят на рокендрола, където открива сродна душа в лицето на тийнейджъра Пол МакКартни.

След него е късометражният филм „Приказки” на Николай Василев.От 18.30 има още една прожекция на сръбския филм „Чакай ме, няма да дойда” на Мирослав Момчилович. В него наблюдаваме един омагьосан любовен четириъгълник, в който всеки копнее по някого и всеки измъчва останалите. А в центъра на техните възходи и падения е общият им приятел Бане, когото използват за кошче на душевните си отпадъци.

Следва късометражният филм “Voice Wanted” на Мария Стоянова.

В 21.00 часа е началото на филма „Лош ден за риболов”. Тази копродукция на Испания и Уругвай ни пренася при Орсини, който е импресарио на германския шампион по борба Якоб. Те преживяват добре като обикалят малките градчета и организират показни турнири. Но двамата са заплашени от провал, когато срещу тях се изправя достоен съперник.

След този филм вижте късометражния „Новият” на Вито Бонев.


Кино „Одеон”

Програмата в Одеон започва от 18.00 часа със иранския филм „Запази спокойствие и брой до седем”. Действието се развива на малък крайбрежен остров, където живеят 13 годишния Мото и баща му. И двамата се занимават с контрабанда – Мото пренася стоки, а баща му – хора

Гост на прожекцията ще бъде режисьорът Рамтин Лавафипур.

От 20.00 часа е италианският филм „Най-прекрасният ден”. Тук виждаме чудесната двойка Лео и Нина, които живеят в идеална хармония. Но инцидентно спиране на тока води до импулсивно предложение за брак. Постепенно това започва да ги раздалечава.От 22.00 часа е началото на първия сръбско-албански филм – „Меден месец”. В него наблюдаваме несвързаните истории на две сватби – албанска и сръбска, които режисьорът Горан Паскалевич преплита в увлекателна балканска комедия. Тя обаче стига до остра драма, когато младоженците се опитват (неуспешно) да влязат в Европа: албанците се препъват на италианската граница, сърбите – на унгарската. И тогава Паскалевич извежда болезнената истина – разделените Балкани имат общ проблем – обединена Европа!


Euro Cinema

От 21.15 гледайте „Медал за храброст”. Режисьорът Калин Петер Нетцер ни показва 75 годишния Йон, който не е в много хармонични отношения нито с жена си, нито със сина си. Но когато получава медал за храброст за участието си във Втората световна война, той решава да използва героичния си имидж, за да стопли отношенията в семейството си. Щастието на Йон обаче е кратко, защото от министерството му съобщават, че са направили грешка и той трябва да върне отличието. В пристъп на безнадеждност, Йон си купува друг медал от бижутерията и се връща вкъщи с него.


Френски институт

От 18.30 часа започва документалният филм „Убий съдията”, който ни разказва за живота на професионалните футболни съдии, свирили на Европейското първенство по футбол през 2008 г.В 20.30 часа отидете да видите „По-силно от оръжие”. Този документален филм е за фотографът Еди Адамс, който през 1968г. снима как ген. Нигок Лоан застрелва виетконгски партизанин. Според някои хора тази снимка е сложила край на войната във Виетнам. Тя също така носи слава и „Пулицър” на Еди, но фотографът е преследван от спомена за мъжа, когото е очернил.


Чешки център

От 18.00 часа гледайте документалния филм на Ян Шикъл „Руски облачета дим”. Той разказва историята на семейство Попови, което след заселването си в Прага се е наредило сред видните представители на предвоенната руска емиграция в Чехословакия.

В 19.15 гледайте друг филм на режисьора – „Нисък полет”. Тук виждаме един от най-добрите летци-изтребители в Чехословашката армия. Склонността му към алкохола обаче довела до разпадането на брака му, а не след дълго приключила трагично и кариерата му на пилот.

Гост на прожекциите ще е самият Ян Шикъл.


Рурски културно-информационен център

В 18.00 часа вижте филма на Сергей Соловьов „Чуждата, бялата и сипаничавата”. В небето над градче в западен Казахстан се появява красива бяла гълъбица. Иван успява да я улови, като едва не загива. Но така веднага става център на внимание на престъпниците.

Още новини:
Деп: Обичам Джак и съм готов да го изиграя дори и в "Карибски пирати 7"
"Алиса в страната на чудесата" оглави американския бок софис
Наградените с „Оскар” 2010
Сандра Бълок получи "Златна малинка" за най-лоша актриса за 2009 г.
"Прешъс" спечели пет кинонагради "Независим дух"

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg